Dubbele crispy kipburger met bacon en rode uien relish
ca. 1,5 uur
Ingredienten
2 burgerbroodjes
2 kipfilets (1 filet per burger)
Panko en paneermeel
1 ei
Bloem
1/2 rode ui
Verse cheddar
Little gem sla
2 rode uien
2 el balsamico azijn
1 el bruine suiker
4 el Lobbige mayonaise
2 tl Ketchup
1 tl Sriracha
1 tl Dijonmosterd
1 tl Augurkensap
De kipburger
Rode uien relish
Burgersaus
Dubbele crispy kipburger met bacon en rode uien relish
Deze dubbele kipburger van de BBQ is volledig geïnspireerd op de Homestyle Crispy Chicken burger van de Mac Donalds. Een paar jaar geleden toen Mac Donalds de Homestyle Chicken introduceerde was ik gelijk fan. De combinatie van krokante kip met bacon en de pittige saus was echt heerlijk.
Helaas vond Mac Donalds het nodig om uitgerekend deze kipburger uit het assortiment te halen. Ondertussen is de Homestyle Chicken wel weer terug, alleen jammer genoeg met andere smaken. Er zat dus niets anders op dan een eigen Homestyle Crispy Chicken variant te maken. En natuurlijk van de BBQ!
Homestyle Chicken van de BBQ
Op de originele kipburger van de Mac Donalds zit spicy pimento saus. Deze heb ik vervangen voor mijn eigen gemaakte burgersaus. Deze is namelijk wat zurig wat weer perfect past bij de spek en cheddar. Wel heb ik aan deze saus nog sriracha toegevoegd zodat je een pittige burgersaus krijgt. Verder heb ik een rode uien relish gemaakt die voor de perfecte zoete tegenhanger zorgt waardoor de smaken in balans zijn.
De kipburger bij de grote gele M wordt uiteraard gefrituurd en is daardoor zo krokant. Om dit ook voor elkaar te krijgen op de BBQ, paneren we de kipfilets met panko én fijnpaneermeel. De panko zorgt net even voor wat meer crunch. De panko zelf verkleurd alleen bijna niet op BBQ, daardoor zal de kleur wel minder ‘goud’ zijn maar hebben we wel een super krokante burger!
Dubbele of enkele burger
Deze dubbele kipburger is een flinke hap. Ben jij een kleine eter? Gebruik dan 1 kipfilet voor 2 burger.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 30 min
Bereid de BBQ voor om indirect te grillen op 200°C.
Vul een grote schaal of diep bord met panko en paneermeel. Meng goed door elkaar. Klop in een andere schaal een ei los en weer vul weer een andere schaal met bloem. Leg de drie schalen naast elkaar.
Snijd vervolgens de kipfilets in 2 gelijke stukken. Paneer de filets door eerst door de bloem te halen, dan door de losgeklopte ei en als laatst door de panko-paneermix. Zorg ervoor dat de hele filet goed onder de paneermix zit.
Strooi als laatste nog wat spicy chipotle of andere kruiden over de filets.

Maak vooraf ook alvast de rode uien relish en burgersaus. Snijd voor de relish de rode uien in halve ringen en bak glazig in een koekenpan. Voeg dan de suiker toe en roer er goed doorheen. Voeg als laatste de balsamco azijn toe en laat een paar minuten karamelliseren.
Meng voor de burgersaus de mayo, sriracha, ketchup, mosterd en augurkensap door elkaar en proef of het naar smaak is.
Zet de relish en saus apart.

Bereiding
Ca 45 minuten
Leg de kipfilets en de plakken spek op de indirecte kant van de BBQ. Stop een thermometer in een van de filets en sluit het deksel van de BBQ.
Controleer na een kwartier of de spek al krokanter wordt. Dit hangt uiteraard af hoe dicht het tegen het vuur aan zit. Haal van de BBQ wanneer het voor jou het lekkerst is.
Snijd ondertussen de hamburger broodjes doormidden en smeer in met wat olijfolie. Schaaf of snijd mooie plakjes van de verse cheddar en leg apart.


Wanneer de kipfilet een temperatuur van 68°C heeft bereikt leg je op elke filet een plakje verse cheddar en sluit weer het deksel. De filets zijn klaar bij een kerntemperatuur van 72°C.
Gril de broodjes nog even snel af direct boven de kolen. En beleg daarna de broodjes met de burgersaus, kipfilet, little gem, rode uien relish, spek en nog wat burgersaus.
Eet smakelijk!


Disclaimer
De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:
– Houtskool door ECHTGOED
– Kipfilet door Meatfish
– Kruiden door van Beekum Specerijen
Bedankt!
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Porchetta, Italiaans buikspek van de BBQ
Deze Italiaanse klassieker wil je echt een keer gemaakt hebben!

De lekkerste dikbevleesde spareribs
Met deze spareribs maak je iedereen helemaal gek!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter