bbqproof.nl Recepten Vlees Dé klassieke BBQ burger

Dé klassieke BBQ burger

star_rate
Dé klassieke BBQ burger

Ca. 30 min.

Ingredienten

    De burgers
    Broodje + toppings
    • 2 harde bollen met sesamzaad

    • 1 stuk verse cheddar (véél lekkerder dan de voorverpakte)

    • 2 grote augurken

    • 6 reepjes pancetta

    • 2 handjes ijsbergsla

    • Mosterdmayonaise

    • Tomatensalsa

    Mostermayonaise
    • 1 ei

    • 1 ei dooier

    • 15 ml azijn

    • 250 ml zonnebloemolie

    • 2 theelepels mosterd

Dé klassieke BBQ burger

Dé klassieke BBQ burger

De perfecte hamburger wil ik onze burger niet noemen want de perfecte burger bestaat niet (wel, deze). Iedereen heeft namelijk zijn eigen smaak en wensen. Maar deze zelfgemaakte burger komt dicht in de buurt van perfectie. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen. De combinaties kloppen en de smaak is werelds!

Een burger heeft iets magisch. Ik denk dat ik niemand ken die geen hamburger lust. Op vrijwel elk barbecue-feestje is de burger ook van de partij. En geef toe, als je een hamburger op een menu ziet staan wil je die ook bestellen. De liefde voor de burger is gewoon niet te ontkennen.
Het heeft ook niet lang geduurd voordat mijn eerste zelf gemaakt hamburger op de BBQ verscheen. En dan begint de reis. Recepten zoeken, proeven, testen en nog meer proeven. Maar uiteindelijk was ik nog niet tevreden. Op een gegeven moment kwam ik op internet het volgende bericht tegen: “Een hamburger met veel kruiden, ui en paneermeel is gewoon een platgeslagen gehaktbal”. Ik ben al erg gecharmeerd van de term less is more maar deze quote klopte volledig voor mij. Vaak was de hamburger wel lekker maar de echte vleessmaak miste, het waren vooral de kruiden. Vanaf dat moment ben ik me veel meer gaan verdiepen in het vlees om van daaruit een lekkere hamburger te ontwikkelen.

Maar welke toppings doe je op een hamburger? Dat zal voor iedereen anders zijn. Niels en ik hebben eerst gekeken naar wat we zelf het lekkerst vinden. Daarna hebben we gekeken hoe we het beste de smaken kunnen combineren. En wat je dan krijgt? Een super lekkere burger die je een keer gegeten moet hebben!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 20 min.

Het vlees

Bij de keuze voor het vlees draait het om de juiste vlees-vet verhouding. Heb je te weinig vet in je burger dan gaat dit ten koste van de malsheid en wordt de burger droog. De ideale verhouding is 80-20, dus 80% vlees en 20% vet. Riblappen van de rund zijn hier uitermate geschikt voor. Wij malen de riblappen zelf. Je kan dit natuurlijk ook door je slager laten doen.
Wij kiezen niet voor gehakt omdat we dan niet weten welk vlees er gemalen is. Kies je hier wel voor, laat het dan vers door je slager malen. Dan weet je zeker dat je het vlees ook medium (gaarheid) kunt eten. Bij voorverpakt gehakt uit de supermarkt is dit namelijk niet het geval!

Laat de bakker de harde bollen luchtdicht verpakken. De bollen worden dan namelijk wat zachter. De bite van de bollen is dan perfect voor een hamburger.

Stop alle ingrediënten in een maatbeker en mix alles met een staafmixer binnen 2 minuten tot een heerlijke mayonaise.

Prachtige riblappen

Het malen van het vlees

Het bereiden van de burgers begint bij ons een dag van te voren. Dit doen we zodat het vlees goed kan opstijven in de koelkast. Wil je het op de dag zelf doen, maak ze dan minimaal 4 uur voor dat je gaat barbecueën. Andere sites hebben het vaak over een uur in de koelkast, wij hebben ervaren dat dit veel te kort is. De kans is groot dat het vlees uit elkaar valt op de BBQ en dat wil je niet!

Snijd de riblappen in kleine blokjes en leg deze voor ongeveer 20 minuten in de vriezer. Het vlees wordt hierdoor wat steviger en voorkomt dat het vet gaat smeren in de vleesmolen. Wij hebben het vlees ook wel eens zonder in te vriezen door de molen gehaald en je ziet duidelijk een verschil. Voor het malen van het vlees gebruiken wij een maalschijf van 6 mm, het vlees halen we twee keer door de voedselmolen heen. Hierdoor krijg je een perfecte structuur voor de burger.

Kruiden en vormen van de burger

Meng alle kruiden met een vork voorzichtig door het vlees. Het is belangrijk dat het losjes gebeurd, dit geldt ook voor het kneden. Wanneer je dit niet doet wordt de burger tijdens het grillen hard en droog. Als de kruiden goed met het vlees is vermengt gaan we de burgers vormen. Verdeel het vlees zodat je twee dezelfde burgers hebt. Wij gebruiken hiervoor een weegschaal.

Vorm de burgers voorzichtig met je hand. Wij houden van een dikke burger en hebben ongeveer 2,5 cm aangehouden. Als laatste maken we met de achterkant van de lepel een kuiltje in de burger. Dit zorgt ervoor dat de burger niet bol gaat staan tijdens het grillen. Leg de burgers vervolgens afgedekt in de koelkast.

Sauzen

Tijdens het grillen wil je alles al klaar hebben staan. Het maken van je eigen saus kost tijd, maak de sauzen daarom ruim van te voren. De salsa zouden we sowieso een dag eerder maken, deze is dan veel smaakvoller.

Het vlees komt uit de molen

Lekker gekruid rundvlees

Druk met een lepel een kuiltje in het midden van de burger

Doe dit NIET

1. Platdrukken
Druk een hamburger nooit plat op het rooster. Hierdoor druk je de sappen uit het vlees. Deze sappen zorgen juist voor de smaak en de malsheid.

2. Draaien
Laat je burgers lekker liggen en geef ze de tijd. 1x draaien is voldoende.

3. Vlammen
Vlammen zijn leuk, maar gaat ten koste van je vlees. Het vlees gaat dan namelijk verbranden. Indruk maak met je met smaak, niet met het vuur.

Bereiding

Ca. 10 min.

Grillen

Haal de burgers uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Begin met het klaarmaken van de barbecue voor direct grillen op 200-250 graden. Ondertussen kan je de broodjes, cheddar, sla en augurk snijden en de sauzen klaarzetten.

Als de barbecue op temperatuur is gaan we eerst de broodjes direct grillen. Blijf erbij staan, want dit gaat erg snel en je wilt geen zwarte bolletjes.

Nu zijn we aangekomen op het makkelijkste gedeelte: de burgers grillen. We gaan de burgers net als de bollen direct grillen. Dit doen we met gesloten deksel zodat er geen vlammen ontstaan. Leg de burgers met het kuiltje naar boven op het rooster. Per kant houden we 3 minuten aan. Wij houden dit aan omdat de burger dan in de kern nog licht rood is (ligt natuurlijk aan de dikte van jouw burger). Je ervaart hierdoor de heerlijke smaak van het vlees. Leg het deksel weer op de BBQ en beleg de broodjes alvast.

Na 3 minuten draaien we de burger en plaatsen we het deksel weer op de BBQ. Na de laatste 3 minuten leggen we de burgers in het koude gedeelte van de barbecue en doen we de cheddar op de burgers. Ondertussen grillen we de pancetta kort en leggen we die ook in de koude zone. Leg de deksel er nog voor 1 minuut op en serveren maar!

EET SMAKELIJK!

Ga je deze burger ook maken? Laat het ons weten op Instagram!

Het grillen van de broodjes

Het grillen van de burgers

Het grillen van de pancetta

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 30 min.

Benodigdheden

    De burgers
    Broodje + toppings
    • 2 harde bollen met sesamzaad

    • 1 stuk verse cheddar (véél lekkerder dan de voorverpakte)

    • 2 grote augurken

    • 6 reepjes pancetta

    • 2 handjes ijsbergsla

    • Mosterdmayonaise

    • Tomatensalsa

    Mostermayonaise
    • 1 ei

    • 1 ei dooier

    • 15 ml azijn

    • 250 ml zonnebloemolie

    • 2 theelepels mosterd

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate