bbqproof.nl Recepten Vlees Broodje rookworst met zelfgemaakte Unox saus

Broodje rookworst met zelfgemaakte Unox saus

star_rate
Broodje rookworst met zelfgemaakte Unox saus

ca. 45 minuten

Ingredienten

    Broodje rookworst
    • 4 verse varkenssaucijzen

    • 4 witte puntjes

    Unox saus
    • 3 el mayo

    • 2 tl dijon mosterd

    • 0,5 tl sambal

    • 1 tl citroensap

    • 1 tl witte wijn azijn

    • 0,5 tl verse dille bij voorkeur (anders gedroogde dille)

    Overige
    • Beukenhout chunks

    • Sausfles

Broodje rookworst met zelfgemaakte Unox saus

Broodje rookworst met zelfgemaakte Unox saus

Ken je het broodje rookworst van de Hema? Zo’n heerlijke sappige worst op een broodje met lekker een klodder mosterd en ketchup. Dat is altijd even genieten toch? Wist je dat je dit broodje heel eenvoudig zelf kan maken op de BBQ? In dit recept gaan we een eenvoudige varkenssaucijs omtoveren tot een heerlijke sappige rookworst. Super simpel en heel erg lekker.

Rookworst maken van een verse worst / saucijs

Natuurlijk kan je een verse worst zelf from scratch maken. Maar je hebt niet altijd de tijd om een verse worst te maken. Voor dit recept is dat ook niet nodig. Wij gaan namelijk een verse worst veranderen in een rookworst. De verse worst, je kent hem wel. Zit vaak in een BBQ-pakket en ligt in elke supermarkt. Kies vooral de klassieke, zonder marinade of kruiden. De smaak van de rookworst gaan we zelf toevoegen!

De smaak van een rookworst

De typische rooksmaak gaan we toevoegen door de worst te roken op beukenhout. Beukenhout is een houtsoort die een neutrale en subtiele rooksmaak afgeeft. Zo wordt zalm bijvoorbeeld ook koud gerookt met beuken. Beukenchunks of snippers zijn dus altijd verstandig om op voorraad te hebben. Je kan ze altijd gebruiken!

Zelf unox saus maken

Op een broodje worst hoort natuurlijk unox saus! Misschien ken je die saus wel, heen heerlijke mosterdsaus met een beetje pit. Perfect bij een rookworst. Niet voor niets dat Unox deze gemaakt heeft natuurlijk. Wij hebben onze eigen versie gemaakt en deze wil je maken. De saus heeft zo’n heerlijke pit waarna de mosterd ook even naar voren komt. Echt zo’n saus die je wilt blijven proeven. Heerlijk!

Het leuke aan dit recept is dat dit ook gelijk alles is. Geen poespas, gewoon een varkenssaucijs roken op de BBQ en wanneer deze klaar is zal je verbaasd zijn. Snijd de zijkantjes er af en het is net of je een ‘echte’ rookworst op je broodje hebt.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 15 minuten

Bereid de BBQ voor om indirect te roken op 150°C.

Heb je verse dille? Snijdt deze dan fijn. Meng alle ingredienten samen tot een heerlijke saus. Gebruik je een sausfles voor de saus? Mix dan de saus in een keukenmachine tot een gladde saus en schep in de sausfles. Als je de saus niet glad maakt dan verstopt de saus in het tuitje, doordat er in sambal ook stukjes zitten (weet ik helaas uit ervaring, zie de eindfoto van dit recept maar haha). De saus kan je overigens ook prima maken als de worsten op de BBQ liggen. Je hebt daar tijd genoeg voor.

Bereiding

ca. 45 min

Leg een paar chunks rookhout tussen de kolen en sluit het deksel. Wanneer de BBQ begint te roken leg je de varkensworsten in de indirecte zone van de BBQ. Sluit het deksel.

De worsten zijn klaar bij een kerntemperatuur van 72°C. Haal de worsten van de BBQ en snijdt de uiteindes van de worsten, zodat ze op een ‘rookworst’ lijken.

Leg de worsten in een puntje en smeer/spuit royaal in met de zelfgemaakte unox saus.

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Verse worst door Meatfish

 

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 45 minuten

Benodigdheden

    Broodje rookworst
    • 4 verse varkenssaucijzen

    • 4 witte puntjes

    Unox saus
    • 3 el mayo

    • 2 tl dijon mosterd

    • 0,5 tl sambal

    • 1 tl citroensap

    • 1 tl witte wijn azijn

    • 0,5 tl verse dille bij voorkeur (anders gedroogde dille)

    Overige
    • Beukenhout chunks

    • Sausfles

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels De ultieme hotdog van de BBQ

Een klassieke hotdog met een echte BBQ twist!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

La vita e bella! Helemaal met deze sappige Italiaanse burgers!

Bekijk recept play_arrow