Broodje gerookte kipfilet
Ca. 140 min.
Ingredienten
1 Wit desembrood
1 Courgette
Ijsbergsla of gemengde sla
Augurk
Tomaat
Peper
Olijfolie
Guacamole
Rookhout
200 gram zout
1 theelepel rozemarijn
1 eetlepel tijm
3 blaadjes laurier
1 eetlepel peperkorrels (gekneusd)
Pan water (+/- 2 liter)
Broodje
Pekel
Broodje gerookte kipfilet
Iedereen kent ze wel: de bruin gekleurde en gerookte kipfilet uit de supermarkt. Regelmatig stopte ik deze kipfilet in mijn winkelmandje voor een heerlijke salade of op brood. Je voelt hem al aankomen; het roken van kipfilet wilde ik natuurlijk zelf ook proberen op de BBQ. Na het lezen van meerdere recepten ben ik aan de slag gegaan. En of het beginnersgeluk (of gewoon skill) is weet ik niet, maar de kipfilet was erg goed gelukt.
Ik vertelde Bastiaan over het roken van de kipfilet en ook hij werd gelijk enthousiast. Binnen de kortste keren hadden we het over een combinatie met een broodje. En dan begint onze brainstorm; welke brood, wat voor groente en wat voor saus gaan we gebruiken? Want het gaat om de gerookte kip en niet om de andere ingrediënten.
Uiteindelijk zijn we gekomen op een broodje gerookte kipfilet met gegrilde courgette en een frisse guacamole (zelf gemaakt natuurlijk!).
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 min.
Als je kip wilt roken is het belangrijk dat je een pekel maakt met veel smaak. De kipfilet neemt deze smaken namelijk op en dat proef je terug!
Breng een pan water aan de kook. Voeg het zout, rozemarijn, tijm, laurier en peper toe. Roer totdat het zout is opgelost en laat 10 minuten zachtjes door koken. Laat de pekel goed afkoelen (ik maak het meestal een dag van te voren)! Als je dat niet redt kan je ijsklonten toevoegen om het afkoelen te versnellen.
Leg de kipfilets in de afgekoelde pekel. Haal de filets er na een half uur uit en dep ze droog. Laat eventueel nog extra drogen in de koelkast.

De kip in de pekel
Bereiding
Ca. 2 uur
Steek je BBQ aan voor indirect grillen op een temperatuur van 110°C. Leg de filets op een stuk aluminiumfolie op de indirecte kant van de BBQ. Het aluminiumfolie zorgt er voor dat de kip niet te droog wordt. Leg vervolgens het rookhout op de kolen (dit kan direct, of verpakt in een stukje aluminium folie met gaatjes), en sluit de deksel. Als je ziet dat de rook uit de ventilatiegaten minder wordt, mag je nog wat extra hout toevoegen.
Als de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C kan hij er af. Afhankelijk van de grootte duurt dit ongeveer 2 – 2,5 uur. Laat de filets even rusten voordat je deze aan snijdt.

leg de kip op aluminiumfolie

En rook voor +/- 2 uur
Nu wordt het tijd voor de garnering. Snijd de courget in de lengte in dunne plakken en smeer deze in met olijfolie. Gril de plakken totdat je een mooie grilstreep krijgt. Snij vervolgens dikke plakken brood en gril ook deze even kort tot ze mooi bruin kleuren.
Als het brood klaar is smeer je deze in met de zelfgemaakte guacamole. Leg er vervolgens een paar blaadjes sla, plakjes tomaat, de gegrilde courgette en wat schijfjes augurk op. Als laatste een aantal plakjes kipfilet en bestrooi naar smaak met wat verse peper. Eet smakelijk!

Gril de courgetteplakken

Gril het brood

Eet smakelijk!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Truffelburger met zomertruffel, parmaham en champignons
Een hamburger met echte truffel!

Indische shortribs van de BBQ
Met dit spektakelstuk maak je van jouw BBQ echt een feest!

Smeuïge pulled pork snacks
Maak je vrienden gek met deze pulled pork 'saucijzenbroodjes'!
Alle reacties (4)
Mannen! Bedankt voor jullie toffe recepten en vlogs!
Ik heb een vraag! Heb nu 2 x gerookte kipfilet proberen te maken maar beide keren blijft de kerntemp. van de kipfilet hangen op 58 graden…. doe ik iets verkeerd? De temp van mijn Weber is gewoon 110 graden….. hoop dat jullie me kunnen helpen! Groetjes Danny
Reactie door Danny op 10-07-2018 om 07:12
Hi Danny, wat vreemd! En je thermometer werkt wel goed bij bijvoorbeeld rundvlees? Hoe lang heb je in totaal je kip nu er op gehad? Wat misschien mogelijk is is dat de kip net als procureur in een soort zone komt. Dan draait het dus om geduld. Dit hebben wij overigens nog niet eerder gehad.
Reactie door Niels op 10-07-2018 om 11:39
ga ik snel uit proberen!!
Reactie door henry op 01-12-2016 om 11:44
Wat leuk, succes. En we zijn natuurlijk benieuwd naar het resultaat!
Reactie door Bastiaan op 06-12-2016 om 20:30
Laat een reactie achter