Broodje Bavette met sambalmayo
Ca. 20 min.
Ingredienten
5 à 6 personen
600 gram bavette
Rucola
6 harde broodjes (vers of zelf afbakken)
Pittige mayonaise– ca. 30 man
– 2 kg bavette
– Rucola
– 4 Focaccia’s (bijv. jumbo afbak)
– Pittige mayonaiseMix mayonaise en sambal. Onze verhouding is ongeveer 80/20 maar proef regelmatig voor jouw ideale smaak.
Lunch broodje
Hapje op een feestje
Pittige mayonaise
Broodje Bavette met sambalmayo
Niels en ik wilden een broodje van de BBQ maken die makkelijk op een feestje geserveerd moet kunnen worden. Kortom: het moet lekker, snel te maken en natuurlijk ook verrassend zijn en dat voor ca. 30 man!
Als inspiratie gebruikten we een eigen variant op een broodje rosbief: een krokant Italiaans broodje met sla, pittige saus en flinterdun gesneden rosbief. Dit broodje maak ik regelmatig zelf, lekker en makkelijk. Rosbief klaarmaken op de BBQ vergt alleen wat meer tijd en we wilden een stukje vlees wat minder bekend is. Niels kwam al snel met bavette aanzetten: “een perfect stukje vlees voor op dit broodje.” Daar was ik het volkomen mee eens en het broodje was geboren.
Bavette valt onder het ‘vergeten vlees’. Het is de vang (flank) van een rund en heeft het hele leven van de rund erg veel werk geleverd. Daardoor zal je zelf ook iets meer moeten werken (kauwen) om te genieten van dit vlees, de smaak is namelijk werelds! Bavette heeft een duidelijke draad door het vlees lopen, snijd altijd ‘op de draad’, anders is het vlees niet mals maar taai!
Omdat je niet elke dag 30 man over de vloer hebt, hebben we naast het ‘hapje’ voor op een feestje ook een recept voor een lunchbroodje gemaakt.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 min
Smeer tijdens het rusten van het vlees de broodjes in met de pittige mayonaise en leg er een handje rucola op. Haal nu de bavette voorzichtig uit de aluminiumfolie. Nu komen we op een cruciaal punt: het snijden van de bavette! Het is erg belangrijk dat je het vlees op de draad snijdt, snijd je het met de draad mee dan wordt het vlees taai. Beleg het broodje met dunne en korte plakjes, dan kan je er makkelijk op kauwen.
Eet smakelijk en #dontskipbbqday!


Bereiding
10 minuten
De bereiding van de bavette is voor beide varianten nagenoeg hetzelfde, de bavette is namelijk een lang stuk vlees met ongeveer dezelfde dikte. Laat de bavette eerst op kamertemperatuur komen. Dit hangt af van de grootte, maar een stuk van 600 gram kan je gerust 1,5 uur van te voren uit de koelkast halen. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is (>200 graden). Gril de bavette boven de kolen (direct), de tijd van het grillen hangt af van wat je zelf het lekkerst vindt. Zelf houd ik erg van rood vlees: een kerntemperatuur van 48 graden is dan prima. Ik vind namelijk dat de smaak van vlees het best tot zijn recht komt wanneer je het rood eet. Ik gril de bavette ongeveer 3 minuten per kant (gebruik altijd voor de zekerheid een kernthermometer). Na het grillen laat ik het stuk vlees nog 10 minuten rusten in aluminium folie.


Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Cajun aardappelspiesje met spek en ui
Een heerlijk spiesje met aardappel, ui en spek!

Kalfsbovenbil
Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals ...

Broodje gerookte kipfilet
Gerookte kipfilet op een broodje, wat wil je nog meer?
Alle reacties (5)
Deze van het weekend gemaakt op de manier die jullie beschrijven!
Echt heerlijk!!!
Bedankt voor de goede uitleg!
Groeten van Henry
Reactie door Henry van de Pol op 20-12-2016 om 17:02
Mooi gerecht. Lekker!
Reactie door Bram op 12-05-2016 om 22:12
Mmm ziet er goed uit mannen!!!
Reactie door Diane op 11-05-2016 om 15:38
Leuke site en hoop veel tips te gebruiken en vooral te genieten van al het lekkers
Groet
Gerrit en Wijmie
Reactie door Wijmie op 11-05-2016 om 15:14
Gefeliciteerd met jullie blog.
Recept zier er goed uit, was al bekend met de bavette maar staan toch weer nuttige tips in.
Leuk idee om het te serveren als hapjes.
Ga ik zeker snel proberen.
Groeten, Niels
Reactie door klatser op 11-05-2016 om 12:30
Laat een reactie achter