Birria taco’s: Mexicaanse wraps met langzaam gegaard draadjesvlees
Ca. 4,5 uur
Ingredienten
750 gram riblappen
8 tortilla wraps
Geraspte cheddar
1 rode ui
Verse koriander
1 limoen
1 jalapeno
1 jalapeno peper
1 rode peper
1 el ingelegde jalapeno’s
2 tomaten
1 limoen
5 tenen knoflook
1 tl zwarte peper
2 tl oregano
2 tl komijn
80 ml. witte wijn azijn
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
1 witte ui
1,5 liter kippenbouillon
1 el olijfolie
Birria taco's
Marinade
Stoof
Overig
Birria taco’s: Mexicaanse wraps met langzaam gegaard draadjesvlees
Birria taco’s, tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Totdat mijn collega vertelde dat hij een Mexicaans recept had gevonden die hij ging maken. Hij was er zo enthousiast over dat ik het ook wel moest gaan maken. En daar ben ik blij om, want dit recept is zoooo waanzinnig lekker.
Mexicaans streetfood
Birria taco’s is Mexicaans ‘streetfood’ en betekent ‘stoofpot wrap’. Maar het is niet zomaar een stoofpot wrap/taco. Wat dit recept bijzonder een super lekker maakt, is dat je de wraps eerst door het stoofvocht haalt. De wrap zuigt zich dan vol met al die heerlijke smaken van het stoofvlees en daarna vul je de wrap pas met de langzaam gegaarde riblappen (draadjesvlees), ui en heel veel cheddarkaas. Net als bij een quesadillas grill je de wrap dan nog even op een bakplaat zodat de kaas er heerlijk overheen kan smelten. En om het recept helemaal compleet te maken, serveer je er ook nog stoofvocht (consommé) erbij als saus, waar je de wrap in kan dippen. Waanzinnig toch? Door het kookvocht op verschillende manieren te gebruiken, krijgt het recept een extra dimensie. Eigenlijk is het een soort stoofrecept 2.0. Ik ben echt fan!
Het authentieke birria taco recept wordt gemaakt met verschillende gedroogde pepers en andere Mexicaanse ingrediënten. Aangezien niet alle ingrediënten overal makkelijk te verkrijgen zijn, is dit recept bewust aangepast met ingrediënten die in elke supermarkt te verkrijgen zijn.
Birria taco’s in de Dutch Oven (afgekort: DO)
Voor dit birria taco’s recept gebruiken wij een Dutch Oven. Aangezien we vooral gaan stoven, is dit een perfect gerecht om de DO weer uit het vet te halen. Wij gebruiken in dit geval een Dutch Oven Duo. Dit is een combinatie van een DO en een grillplaat in een. De deksel is namelijk zo gemaakt, zodat je deze ook afzonderlijk kan gebruiken als grillplaat. Perfect dus voor dit waanzinnige gerecht.
Bereiding
Voorbereiding
12 uur (marineren)
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en mix het tot een gladde marinade. Stop het vlees met de marinade in een vacuüm- of ziplock zak en laat het vlees minimaal een nacht marineren.

Bereid de BBQ voor om 3-4 uur te stoven in een Dutch Oven. In mijn setting (Weber Master Touch met warmteverdeler) hield ik de temperatuur in mijn BBQ op 120-130 graden om het gerecht te laten stoven*. Zet tijdens het opwarmen van de BBQ, je DO alvast in de BBQ zodat deze ook al kan opwarmen.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen.
*Wil je dit zeker weten? Gebruik dan een thermometer en zorg ervoor dat je stoof niet boven de 95 graden komt.
Bereiding
Ca. 3,5 uur
Voeg de olijfolie in de DO en bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg daarna het vlees inclusief de marinade, de 2 laurierblaadjes, 1 kaneel stokje en 1,5 liter kippenbouillon (heet) toe. Doe de deksel op de DO en sluit de BBQ.
Nu is het 3-4 uur wachten. Houd ondertussen de stoof wel in de gaten, het mag niet te hard koken.


Check na 3 uur of je het vlees met een vork uit elkaar kan trekken. Lukt dit? Dan is het vlees klaar. Zo niet, sluit het deksel en laat het vlees nog even rustig stoven. Haal de DO van de BBQ en zet even weg. Leg ondertussen de bakplaat in de BBQ, zodat die kan opwarmen.
Leg alvast alles klaar voor de volgende fase. Leg de wraps en geraspte cheddar klaar, snijd de rode ui in halve ringen, de limoen in partjes, de jalapeño in ringen en de koriander fijn. Leg alles in bakjes apart.
Trek met je handen of met een vork het vlees uit elkaar tot zodat je ‘pulled beef’ krijgt. Leg het in een schaal en zet apart. Haal een deel van het stoofvocht uit de DO en schenk in een bakje, dit is de saus* waar je straks de taco in kan dippen. Zet dit ook apart. Zorg ervoor dat er nog voldoende stoofvocht over is in de DO. Daar gaan we straks de wraps doorheen halen.
*Saus is wellicht wat oneerbiedig. Het is stoofvocht is in principe een bouillon. Door deze te zeven en vetvrij te maken houd je een consommé over. Als je indruk wilt maken op je vrienden, kan je ook zeggen dat je er een consommé bij serveert.

Het grillen op de bakplaat gaat heel snel. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt.
Haal de wrap door het stoofvocht en leg op de bakplaat. Voeg direct een deel van het draadjesvlees, wat rode ui, jalapeno, koriander en als laatste de cheddar kaas toe. Vouw de wrap daarna direct dicht en druk de wrap een beetje aan.


Draai de warp om, zodat de andere kant ook krokant kan worden. Hoelang je dit moet dit moet doen, hangt af van de temperatuur van je bakplaat. Bij mij ging dit heel snel, dus blijf erbij!


Serveer de birria taco’s met het stoofvocht en wat limoen! Eet smakelijk.

Disclaimer
– Riblappen door Meatfish.nl
– ECHT premium houtskool
– Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
Meatfish, ECHT en van Beekum Specerijen bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki
Gyros zonder spit op de BBQ gemaakt!

Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)
De bekende runderribben 10 uur lang gegaard op de Smokefire.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter