Beenham met honing-mosterdsaus
Ca. 60 min.
Ingredienten
4 personen
2 beenhammetjes a 1 kg
Rub voor varkensvlees
3 el. mayonaise
3 el. mosterd
2 el. honing
1 chunk rookhout
Ingredienten
Extra benodigdheden
Beenham met honing-mosterdsaus
Gegrilde beenham: ik ben er gek op. Eigenlijk vind ik alle ham lekker haha. Gedroogd, gegrild, gekookt, het maakt me niks uit. Het is dan ook best vreemd dat we nog geen recept met ham op onze blog hebben staan. Tot nu! Dit gerecht neemt mij mee terug naar ‘vroeger’ waar mijn moeder dit op tafel zette op sommige zondagen. Dit waren altijd hoogtepunten kan ik je vertellen. Natuurlijk is een lekker sappige beenham ook een echte knijter voor het Kerstmenu. Mocht je dus nog twijfelen word je misschien, na het lezen van dit recept, wel geïnspireerd! Mocht dit niet het geval zijn vind je misschien hier, hier of hier wel wat je zoekt!
Wij hebben voor dit gerecht beenham met bot (been duh) gebruikt. Dit ziet er vooral stoer uit want qua smaak proef je hier niet zoveel van terug. Het belangrijkste is dat je een goede kwaliteit vlees koopt. Je ziet namelijk vaak van die hammetjes voorbij komen die volgespoten zijn met water (voor extra gewicht). Dit is natuurlijk zonde! Om de beenham nog een extra ’touch’ te geven hebben wij een klein blokje rookhout toegevoegd tijdens het grillen. Hier scoor je gegarandeerd pluspunten mee! 😉
Bij onze hammetjes hebben wij een zelfgemaakte honing-mosterdsaus geserveerd. Deze combinatie zie je vaak terug komen op menig menukaart. Terecht ook, want het gaat enorm goed samen. De saus is daarbij te simpel om te maken. 3 ingrediënten met elkaar mengen en klaar is Kees. Succes verzekerd!
Bereiding
Voorbereiding
10 minuten
Meng voor de saus de mayonaise, mosterd en honing tot een gladde saus. Hoppa, de honing-mosterdsaus is klaar! Niet gedacht dat het zo makkelijk zou zijn he?!
Bereid je BBQ nu voor om te grillen op 200°C.
Bereiding
Ca. 50 min.
Onze hammetjes hadden nog de zwoerd (huid) erop. Deze hebben wij kruislings ingesneden om kromtrekken te voorkomen. Strooi vervolgens rijkelijk de rub over het vlees.


Leg een blokje rookhout tussen de kolen en plaats de beenham op de indirecte kant van de BBQ, steek er een kernthermometer in en sluit de deksel.
Beenham vinden wij op zijn lekkerst met een kerntemperatuur van 65°C. Dit duurde bij ons ongeveer een uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je beenham.


Zodra je de gewenste garing hebt bereikt haal je de ham van de BBQ en laat je deze even rusten (ongeveer 10 minuten). Snijd er vervolgens mooie plakjes van en giet er wat van je heerlijke honing-mosterdsaus over heen! Eet smakelijk!


Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Beenham door Meatfish
– Rub voor varkensvlees door Van Beekum Kruiden
– De Weber Summit Charcoal door Weber Nederland.
Meatfish, Weber en Van Beekum bedankt. 🙂
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Verrassende aubergine borrelsnacks met Dirk van Duijvenbode
Krokante aubergine stick & een bacon-kaas aubergine stick
Nog geen berichten
Laat een reactie achter