bbqproof.nl Recepten Vlees Babi ketjap pulled pork

Babi ketjap pulled pork

star_rate
Babi ketjap pulled pork

Ca. 5 uur

Ingredienten

    Babi ketjap
    • 1kg procureur

    • 200 ml ketjap manis

    • 1 el. sambal

    • 4 tenen knoflook

    • 2 sjalotten

    • 2 cm verse gember

    • 5 el. sojasaus

    • 1 stengel citroengras

    • Sap van 1 limoen

    • 3 laurierblaadjes

    • 100 ml water of bier

    • Potje Atjar Tjempoer

    • Flatbreads

    Overig
    • Dutch Oven

    • Rook hout (hickory of beuken)

Babi ketjap pulled pork

Babi ketjap pulled pork

Pulled pork en BBQ worden toch vaak in één adem genoemd, niet gek natuurlijk. Een groot stuk vlees langzaam garen en roken op de BBQ is toch ook wel mijn favoriet. Zo hebben wij ook al meerdere pullen pork recepten op onze site staan. Maar een variant met ketjap stond er nog niet tussen. En laat ons nou gek zijn op de Indonesische keuken. Tijd dus voor een nieuw pulled pork recept van de BBQ.

Babi ketjap van de BBQ

Babi ketjap is een populair gerecht uit de Indonesische keuken. Het is gestoofd varkensvlees (babi) in een zoete, kleverige en hartige saus op basis van ketjap, kruiden en specerijen. Een procureur leent zich hier natuurlijk perfect voor. Wij gaan de klassieke babi ketjap en de BBQ met elkaar verweven. Dit doen we door de procureur eerst langzaam roken op de Barbecook Magnus Comfort. Dit doen we ongeveer 3 uur.

Normaal zou je de procureur inpakken alleen gaan wij nu een Dutch Oven gebruiken. Zo kunnen we extra veel ketjap smaak toevoegen. De laatste uren van de bereiding stoven we de procureur langzaam in de Dutch Oven. Door het gebruik van de Dutch Oven houd je de smaak van de heerlijke saus gevangen. Wat we overhouden is dan een super malse procureur in een smaakvolle ketjap saus. Nog even pullen en genieten maar.

Babi ketjap pulled pork serveren

De pulled pork serveren wij met atjar tjampoer. Dit friszoete Indonesische tafelzuur op basis van witte kool en wortel past hier goed bij. Het frisse is perfect in balans met de zachte smaak van het gekruide en gerookte varkensvlees. Daarnaast maken wij van het kookvocht ook nog een saus, hierdoor voeg je nog meer smaakbeleving toe. Het vlees met het zuur hebben wij geserveerd op een flatbread. Een simpel broodje dat je makkelijke kunt happen maar vooral ook door de saus van je bord kan halen. Hiermee blijft er geen druppel saus achter en kan je bord zo weer de kast in, beloofd!

 

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 20 mins.

Bereid de BBQ voor om indirect te roken op ongeveer 120°C. En kruid de procureur met de varkensrub.

Bereiding

Ca. 4,5 uur

Als de BBQ op temperatuur is, voeg je een paar blokjes rookhout (hickory) toe en de procureur in de indirecte zone van de BBQ. Sluit het deksel. De procureur roken we ongeveer 2 uur.

Ondertussen gaan de marinade alvast maken in de Dutch Oven. Snijd de sjallotten, knoflook en gember fijn. Doe samen met de limoen, sambal, ketjap, soja en laurier in de DO. Kneus de stengel citroengras en voeg samen met nog ca. 100 ml water toe aan het geheel en meng goed door elkaar. Wij hebben Bintang (bier uit Indonesie) gebruikt in plaats van water.

Zet de DO ook alvast in de BBQ, zodat de marinade alvast op temperatuur kan komen.

Na ongeveer twee uur halen we de procureur van de BBQ en gaan we door naar de volgende fase. De temperatuur van de BBQ mag nu iets hoger naar ongeveer 150°C.

Leg de gerookte procureur in de marinade in de Dutch Oven, sluit de deksel en zet de pan op de directe kant van de BBQ. Laat de procureur nu zo’n 3-4 uur stomen in de Dutch Oven tot deze een kerntemperatuur heeft van 92°C. Voor het lekkerste (lees: mals) resultaat wil je de temperatuur van het kookvocht/marinade in Dutch Oven net onder het kookpunt houden. Houd hiervoor dus ook de temperatuur in de BBQ goed in de gaten.

Als de procureur de 92°C heeft bereikt haal je de DO van de BBQ. Schenk een groot gedeelte van het kookvocht over in een pan en sluit het deksel. Dan kan de procureur nog even rusten.

Het kookvocht gaan we nu inkoken tot een saus. Laat het even goed pruttelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Proef ondertussen ook, de smaak zal namelijk steeds zouter/pittiger worden.

Trek (pull) de procureur vervolgens voorzichtig uit elkaar met je handen (let op is heet) of met 2 vorken.

Serveer op fleatbread met de ingekookte saus en atjar tjampoer voor de frisse touch.

Eet smakelijk!

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Barbecook.

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Barbecook Magnus Comfort door Barbecook
Sambal door Van Beekum Specerijen

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 5 uur

Benodigdheden

    Babi ketjap
    • 1kg procureur

    • 200 ml ketjap manis

    • 1 el. sambal

    • 4 tenen knoflook

    • 2 sjalotten

    • 2 cm verse gember

    • 5 el. sojasaus

    • 1 stengel citroengras

    • Sap van 1 limoen

    • 3 laurierblaadjes

    • 100 ml water of bier

    • Potje Atjar Tjempoer

    • Flatbreads

    Overig
    • Dutch Oven

    • Rook hout (hickory of beuken)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Kalfsentrecote met salsa verde

Kalf, het meest veelzijdige stukje vlees, Kalf!

Bekijk recept play_arrow
Niels Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)

De bekende runderribben 10 uur lang gegaard op de Smokefire.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Broodje rookworst met zelfgemaakte Unox saus

Alsof je bij de Hema een broodje rookworst haalt, zo lekker!

Bekijk recept play_arrow