bbqproof.nl Recepten Vlees Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

star_rate
Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

ca. 1 uur

Ingredienten

    2 Amsterdamse burgers
    • 300 gram riblappen gehakt

    • 2 tl Ossenworst kruidenmix

    • 2 witte bollen met sesamzaad (of burgerbollen)

    • 3 plakken oude kaas

    • 2 rode uien

    • 1 el worchestershire

    • 3 el balsamico azijn

    • 4-6 augurken

    • Amsterdamse zoet-zure ui

    • 1 el Franse mosterd

    • 3 el mayonaise

    Overige
Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

Oude kaas BBQ burger | De Amsterdamse borrelplank

Een hamburger met oude kaas kom je in Nederland veel tegen. Niet gek want oude kaas is natuurlijk echt een Nederlands product. We groeien letterlijk op met kaas. Ook ik ben gek op een stuk Hollandse kaas. Vooral oud, lekker op brood maar ook heerlijk bij de borrel. En over die borrel gesproken. Laatst zaten Niels en ik in een oud Amsterdams kroegje. Na een paar biertjes kwam er zo’n klassieke borrelplak op de bar. Echt op z’n Amsterdams met ossenworst, oude kaas, mosterd, Amsterdamse uitjes en augurkjes. Pff, wat is dat genieten zeg.

Amsterdamse borrelplak burger recept

Het recept voor deze oude kaas BBQ burger is dan ook gebaseerd op deze klassieke Amsterdamse borrelplank. We gebruiken zo’n beetje alles van het plankje. Uiteraard oude kaas, pikante Mosterd, heerlijke Amsterdamse zuur en het gehakt van de burger maken we op smaak met ossenworst kruiden. Dan klinkt als een feestje toch?

Voor wat extra balans tegen het zuur, zout en pittigheid voegen we nog een zoete toon toe met gekarameliseerde rode ui. Het is misschien verleidelijk om nog bacon aan een burger toe te voegen, alleen laten wij dit achterwege. Oude kaas is van zichzelf al erg zout. Door spek toe te voegen wordt de burger veel te zout. En dat willen we niet.

Zoals je misschien wel weet is oude kaas geen smeltkaas. Dit komt omdat het smeltpunt veel hoger ligt dan bij jonge kaas. Voor deze burger is dat geen probleem. We gaan met deze burger de oude kaas eren en leggen deze pas aan het eind ‘vers’ op het broodje. Zo kunnen we echt genieten van de oude kaas smaak. Deze burger bereiden we uiteraard op de BBQ; De Napoleon Rogue Phantom. Voor deze BBQ hebben we ook een gietijzeren bakplaat, wat helemaal perfect is. Hier kunnen we mooi de uitjes op bakken.

Bereiding

Voorbereiding

Ca 1 uur

Mix 2 tl van de ossenworstmix samen met 1 el worchestershire door het gehakt. Meng heel goed door elkaar zodat de kruiden goed verdeeld zijn. Maak 2 burgers van het gehakt, probeer ze net iets groter te vormen dan dat de broodjes groot zijn. Druk er nog een kuiltje in met een lepel of je duim en laat ze een uur opstijven in de koelkast.

Maak vervolgens de BBQ gereed om direct te grillen op zo’n 200°C. Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen. Snijd de augurken over de lengte doormidden en de Amsterdamse uitjes in vieren. Leg alles apart. Maak ook alvast de mosterdmayo door te mosterd en mayonaise te mengen. De smaak van mosterd mag er bovenuit komen. Proef dus of deze goed naar smaak is. Snijd ook alvast de bollen doormidden.

Leg de bakplaat alvast in de BBQ zodat deze kan opwarmen.

Bereiding

ca. 20 min.

Als de bakplaat heet is, smeer je deze in met wat arachide olie (we gebruiken arachide omdat deze tegen hoge temperaturen kan). Bak de rode uien zachtjes een paar minuten aan. Als de uien beginnen te kleuren, voeg je balsamico azijn toe. Laat de uien langzaam karameliseren met het deksel van de BBQ dicht.

Leg de burgers ondertussen op het rooster direct boven de kolen. Haal de uien van de bakplaat en leg apart. Smeer de bollen een beetje in met olie en bak deze kort aan tot ze mooi krokant worden. Dit doen we zodat de saus niet in het broodje trekt.

Keer na ongeveer 4 a 5 minuten de burgers om. In totaal hebben wij onze burgers zo’n 8-10 minuten gegrild. Omdat wij vers gehakt van de slager hadden, hebben wij de burgers medium gegeten.

Smeer de onderkant van de broodjes in met een flinke lepel mosterdmayo. Doe hierboven op een halve plak oude kaas, de balsamico ui en de Amsterdamse ui. Leg dan de burger er bovenop en nog 2x een halve plak oude kaas. Hierop nog een dot mosterdmayo, de augurkjes en als laatste de deksel van het broodje.

Aanschouw de Amsterdamse borrelplak burger! Eet smakelijk.

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Napoleon Rogue Phantom door Napoleon
– Ossenworstmix en Mosterd door Van Beekum Specerijen

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 1 uur

Benodigdheden

    2 Amsterdamse burgers
    • 300 gram riblappen gehakt

    • 2 tl Ossenworst kruidenmix

    • 2 witte bollen met sesamzaad (of burgerbollen)

    • 3 plakken oude kaas

    • 2 rode uien

    • 1 el worchestershire

    • 3 el balsamico azijn

    • 4-6 augurken

    • Amsterdamse zoet-zure ui

    • 1 el Franse mosterd

    • 3 el mayonaise

    Overige
Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Gegrilde (rib eye) steak met groene salsa

Het vlees wordt op de snijplank geserveerd in de saus

Bekijk recept play_arrow
Niels Kipnuggets 2.0

Een verrassende combinatie van karamel & gegrilde kip!

Bekijk recept play_arrow
Niels Pulled pork met honing en Whiskey

Oef! Een procureur geïnjecteerd met honing en whiskey! Do we need to say more?

Bekijk recept play_arrow