Zeebaars gerookt & gegrild
Ca. 30 min.
Ingredienten
1 zeebaars (+/- 600-700 gram)
2 teentjes knoflook (in plakjes gesneden)
1 halve limoen in dunne plakjes
2 takje rozemarijn
Grof zeezout
Een visklem of opbindtouw
Rookhout (snippers) (wij hebben eikenhout gebruikt)
Zeebaars gerookt & gegrild
Persoonlijk vinden wij zeebaars een van de lekkerste vissoorten uit de zee. Het heeft een zacht zilte smaak met zoete tonen. Dit maakt de vis zelfs toegankelijk voor de niet-visliefhebber. Voor dit gerecht hebben we een hele zeebaars gebruikt omdat deze meer smaak heeft dan een filet. Laat je visboer de hele vis vast ontdoen van de schubben, dit scheelt je tijd en rommel in de keuken!
Zoals de titel van het gerecht al beschrijft, wordt de zeebaars bij dit gerecht de helft van de tijd gerookt en de andere helft gegrild. Dit geeft een heerlijk unieke smaak!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 min.
Spoel de zeebaars af met koud water en vul de buik met de knoflook, limoenschijfjes en de takjes rozemarijn. Stop de vis in de visklem of bindt hem op met het touw. Strooi nu royaal het grove zeezout over de buitenkant van de vis zodat er een goede korst ontstaat. Leg de vis in de koelkast terwijl je je BBQ klaar maakt voor het roken!
Bereiding
Ca. 20 min.
Roken
We gaan nu de BBQ klaar maken om te roken. Als je gaat roken wil je de BBQ niet te heet hebben, anders verbranden de houtsnippers zonder dat ze rook afgeven. De ideale temperatuur voor dit gerecht is ongeveer 120 graden. Als de BBQ deze temperatuur heeft bereikt gooi je 2 handen vol uitgelekte houtsnippers op de kolen. Leg de zeebaars in de koude zone van de BBQ en sluit de deksel. Je zal zien dat de rook uit alle gaten begint te komen. Schrik niet, dit is de bedoeling! Haal na 10 minuten de deksel rustig van de BBQ en je zal zien dat de vis een mooie goudgele gloed heeft gekregen.

Grillen
Maak de BBQ gereed voor (direct) grillen op 175-200 graden. Zorg dat de kolen extra zuurstof krijgen door de resterende houtsnippers weg te halen met je kolentang. Leg nu de zeebaars boven de kolen (direct) en sluit de deksel. Wij hebben de zeebaars 3 minuten per kant gegrild maar deze tijd hangt natuurlijk af van het gewicht van jouw vis. Haal na het grillen de vis van de BBQ en serveer deze direct. Eet smakelijk!


Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Traditioneel paling roken op de Weber Smokey Mountain
Deze ambacht is ook op een moderne BBQ mogelijk!

Gegrilde zalmmoot met ravigotesaus
Een verse zalmmooi gegrild boven het houtskool. Geserveerd met een frisse ravigotesaus. Heerlijk!

Kabeljauw met parmaham
Een heerlijk pakketje met smaakvolle Parmaham en sappige vis
Alle reacties (4)
Ook ik ga dit recept vandaag proberen, maar met een kleine twist. temperatuur iets lager met roken (100 graden) iets langer dus. En ik week mijn rookhout nooit, omdat je anders aan het stomen bent i.p.v. roken. Ik gebruik chunks van appelhout van een boom uit de tuin die een paar jaar geleden is geveld.
Reactie door Bert op 26-08-2021 om 14:03
Hey Bert, nice! Ja dat klopt, beter niet laten weken.
Reactie door Bastiaan op 08-09-2021 om 08:40
Alle superlatieven schieten tekort om uit te leggen hoe lekker dit recept is. Gisteravond heb ik een prachtige zeebaars gevangen vanaf het strand van Wassenaar. Bij thuiskomst de vis schoongemaakt en vandaag op de bbq bereid volgens jullie site. Een welkom recept voor een fervente visser. Zelfs mijn kritische gezinsleden vonden het niet te versmaden.
Reactie door Evert op 17-08-2017 om 00:06
Wat leuk om te horen Evert, dankje!
Reactie door Bastiaan op 17-08-2017 om 13:16
Laat een reactie achter