Zalm teriyaki op een rookplank
Ca. 45 minuten
Ingredienten
600g zalmfilet
100 ml sojasaus
2 tl geraspte gember
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 el. mirin
2 el honing
1 el sesamzaadjes
Peper en grof zeezout
Bosui
Cederhouten rookplank
Kwast
Zalm Teriyaki
Overige benodigdheden
Zalm teriyaki op een rookplank
Zalm teriyaki. Een gerecht dat je vaak tegenkomt in restaurants of andere horeca. Niet zo gek ook, want de smaak van (zelfgemaakte) teriyakisaus past echt heel goed bij zalm. Het hoofdbestandsdeel van teriyaki is namelijk sojasaus. En daarvan weten we natuurlijk dat het uitstekend past bij het zachte smaakvolle visvlees van zalm! Denk bijvoorbeeld aan onze Aziatische zalmrib of zalmspiesjes!
Teriyaki is oorspronkelijk geen naam van een saus op zich maar een kooktechniek uit de Japanse keuken. Door het vlees of vis te bakken (yaki) in sojasaus krijgt het een mooie glans (teri). Inmiddels is teriyaki eigenlijk een soortnaam geworden waarbij de saus zelf als product wordt gezien in plaats van de bereiding. Hoe dan ook hebben wij zelf een eigen saus gemaakt waarmee de zalm wordt ingesmeerd. Naast de soja hebben we hier suiker, honing en rode peper aan toegevoegd. Dit geeft naast het heerlijke sticky mondgevoel een lichte pit aan het gerecht. Heerlijk.
Roken met een rookplank
Om het gerecht echt een BBQ tintje te geven hebben wij de zalmmoten bereid op een rookplank van cederhout. Dit geeft een zoete rooksmaak af aan je gerecht. Perfect voor onze zalm teriyaki dus! Belangrijk met het werken met een rookplank is dat je hem vooraf even vochtig maakt. Anders heb je kans dat deze snel in brand vliegt als hij op de BBQ ligt. Tip! Bij dit gerecht is het plankje onder de saus gekomen wat is gekaramelliseerd maar als je het schoon kan maken na gebruik is het prima nog een (paar) keer te gebruiken.
Het gebruik van een rookplankje is ideaal voor alle type BBQ’s. Dus ook als je er eentje op gas of elektriciteit hebt. Wij hebben dit gerecht gemaakt op de Napoleon Rogue Phantom, een echte gasbbq. En dit ging als een trein!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 15 minuten
Bereid de BBQ voor om direct te grillen op ongeveer 150°C.
Snijd de rode peper en knoflook fijn en doe dit samen met de sojasaus, mirin, gember, sesamzaadjes en honing in een pan(netje).
Warm de Teriyaki laksaus op tot net onder de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
Bestrooi intussen de zalm met zout en laat even kort intrekken.
Snijd de bosui in fijne ringetjes.

Laat de cederhouten plank een paar minuten weken in water. Hiermee voorkom je dat de plank direct verbrand.
Bereiding
Ca. 30 minuten
Leg de moten zalm op de cederhouten plank en plaats deze op de BBQ recht boven de kolen.

Na 10 minuten bestrijken we de zalm met de teriyaki laksaus. Dit herhalen we elke 5 minuten tot de zalm een lekkere gekaramelliseerde laag heeft en een kerntemperatuur van 55°C. Dit vinden wij het lekkerst.
Bestrooi de zalm met de gesneden bosui en serveer direct. Eet smakelijk!



Disclaimer
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Rogue Phantom door Napoleon
– Zalmfilet door Meatfish
– Kruiden en specerijen door Van Beekum Specerijen
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter
Deze gegrilde kreeft moet je een keer gegeten hebben!

Japanse tonijn steak met wasabimayo en wakamé
Een Japanse tonijn steak van je eigen BBQ, wat wil je nog meer? Als er ...

Zeebaars op een zoutsteen
Geef je zeebaars een unieke smaak met een zoutsteen
Nog geen berichten
Laat een reactie achter