bbqproof.nl Recepten Vis Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank

Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank

star_rate
Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank

Ca. 45 mins.

Ingredienten

  Zalm
  • 500g verse zalm met huid

  • 4 el. Franse mosterd (Dijon)

  • 2 el. bruine suiker

  • Zout

  Overig
  • Cederhouten rookplank

Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank

Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank

De zalm met mosterd en bruine suiker is een van de eerste BBQ gerechten die ik ooit gegeten heb. Het was een zomerdag en we hadden verjaardag bij mijn schoonzus. Mijn zwager bereidde die dag de zalm met mosterd en bruine suiker als hapje tussendoor. Deze is mij altijd bijgebleven. Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en sindsdien heb ik het zelf nog wel een aantal keer gemaakt. Maar Bastiaan had dit klassieke zalm recept nog nooit gegeten! Dat was voor mij een uitgelezen kans om dit recept voor hem te maken en verder uit te werken.

De combinatie van zalm met mosterd en suiker lijkt op het eerste gezicht misschien wat gek. Vis maak je toch niet zoet? Maar het is echt een leuke combinatie waarvan je blijft eten. Het is niet voor niet al jaren een echte klassieker in BBQ land bij uitstek: de Verenigde Staten!

Zalm op een rookplank

Wij hebben de klassieke zalm met mosterd en suiker bereid met een rookplank op de SEVO Smart Control GT, oftewel een elektrische BBQ! Ja, wie had dat gedacht? Roken op een elektrische BBQ, vet he. Je kan er ook voor kiezen om een rookbox gebruiken, alleen vergt dat weer andere technieken (dat wij in een anders recept gaan uitleggen). Wij hebben gekozen voor een cederhouten rookplank en dat heeft een aantal voordelen. Allereerst vinden wij de subtiele rooksmaak van een cederhouten plank heerlijk. Daarnaast kan je qua grillmethode ‘gewoon’ gaan voor de directe hitte van de BBQ. De rookplank zelf beschermt de zalm namelijk tegen de hitte en daarnaast vangt de plank ook het vocht grotendeels op. De BBQ wordt daardoor ook nog eens minder vies. Oftewel een super simpel recept en ook nog eens lekker. Hoppa!

 

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 mins.

We starten met het pekelen van de zalm. Dit doen we middels de droge pekelmethode. Bestrooi de verse zalm rijkelijk met zout en laat dit een uur pekelen in de koelkast.

Bereid ondertussen de BBQ voor om direct te grillen op ongeveer 160°C. Op de SEVO was dit voor ons een kleine 10 minuten. De rookplank hoef je overigens niet te laten weken, die leggen wij er straks direct op.

Dep de gepekelde zalm droog en smeer deze rijkelijk in met de mosterd. Bestrooi de zalm met de suiker en leg deze op de cederhouten rookplank.

Bereiding

Ca 40 mins.

Leg de rookplank op de directe kant van de BBQ, plaats de kernthermometer in de zalm en sluit het deksel. Je zal zien dat na enkele minuten de rookplank begint te roken. Vanaf dat moment gaan je buren heel nieuwsgierig worden, want de rook ruikt heerlijk.

Wij hebben in de Smart App een kerntemperatuur van 58°C ingesteld. Let op! Bij 58 graden is de zalm nog iets rosé van binnen. Heb je dat liever niet, gaar hem dan door tot 64°C.

De cederhouten plank kan vrij heet zijn, gebruik dus handschoenen of een spatel om de plank van de BBQ te halen.

 

Serveer de zalm met toastjes of wat gesneden stokbrood. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit recept zijn gesponsord:

Franse mosterd door van Beekum Specerijen.
– De SEVO Smart Control GT door Severin Nederland

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (2)

 1. Vanavond dit recept gevolgd? Alleen de zout er direct op aangebracht en daarna gelijk mosterd en suiker! Geweldig lekker!!

  Top recept mannen!

  Reactie door Cornelis op 13-04-2024 om 19:06

  • Lekker bezig Cornelis! Topp!

   Reactie door Niels op 15-04-2024 om 19:26

Laat een reactie achter

Ca. 45 mins.

Benodigdheden

  Zalm
  • 500g verse zalm met huid

  • 4 el. Franse mosterd (Dijon)

  • 2 el. bruine suiker

  • Zout

  Overig
  • Cederhouten rookplank

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Zeebaars op een zoutsteen

Geef je zeebaars een unieke smaak met een zoutsteen

Bekijk recept play_arrow
Niels Red Snapper in zoutkorst

Deze manier van bereiden zie je niet vaak maar is super lekker!

Bekijk recept play_arrow