bbqproof.nl Recepten Vis Warm gerookte zalm op een bagel met tzatziki

Warm gerookte zalm op een bagel met tzatziki

star_rate
Warm gerookte zalm op een bagel met tzatziki

ca. 60 min + 40 min pekelen

Ingredienten

    Zalm bagel (4 personen)
    • 500 gr. zalmfilet op de huid

    • 4 bagels

    • 1 rode ui

    • 1/2 citroen

    • Verse dille

    • Handje radijsjes

    Pekel
    Overige
    • Houtchunks Beuken

    • Ovenschaal

    Tzatziki
    • 250 ml Griekse Yoghurt

    • 2 tenen knoflook

    • 150 gram geraspte komkommer

    • 1 tl olijfolie

    • Paar druppels citroensap

    • Snufje dille

Warm gerookte zalm op een bagel met tzatziki

Warm gerookte zalm op een bagel met tzatziki

Warm gerookte zalm van de BBQ is voor ons Spakenburgers toch wel een favoriet. In ons vissersdorp groeien we op met vis en in elke familie is er wel iemand die zalm rookt in een rookkast(hang) of op de BBQ. De zachte zalm die je eerst door het pekelen al wat smaak meegeeft en daarna nog lekker laat garen in de rook. Zoooo lekker! Wij gaan nog een stapje verder en maken er een heerlijk fris BBQ recept van door de zalm op een bagel met tzatziki te serveren. Ja, je leest het goed tzatziki. Deze heerlijk frisse Griekse saus past perfect bij de zalm. Hierdoor wordt de rooksmaak wat zachter en serveer je een super smaakvol en toegankelijk broodje vis. En aangezien wij ook een beetje met de tijd mee moeten gaan, komt alles samen op een bagel!

Verder gaan wij voor dit recept de zalm eerst pekelen. Dit doen wij om de zalm al wat op smaak te brengen. De heerlijke smaak komt daardoor nog meer naar boven. Het pekelen hoeft niet perse, je kan ook achteraf zout over je vis strooien. Het voordeel van het pekelen is wel dat de volledige zalm het zout opneemt.

Het beste hout om zalm te roken

De zalm gaan wij roken op beukenhout. Dit is een houtsoort die een ideale rooksmaak afgeeft op de zalm. Aanwezig maar niet overheersend. Beuken wordt ook door de traditionele rokerijen gebruikt. Wil je toch nog een zachtere rooksmaak? Kies dan voor een fruitsoort. Wij gebruiken overigens houtchunks, deze roken langzaam en gelijkmatig. Snippers adviseren wij niet om zalm te roken, deze roken maar kort en de zalm willen wij zeker 40-60 minuten roken.

Voor het eerst zalm roken op de BBQ?

Zalm roken op de BBQ is super simpel. Dit is echt zo’n recept wat wij iedereen aanraden die voor het eerst indirect wil leren BBQen. Het vergt weinig handelingen en je leert direct de basistechnieken van het BBQen. Tegelijk serveer je een waanzinnig stukje zalm van de BBQ op tafel wat in menig restaurant op de kaart mag staan!

*Ongevraagd advies* Serveer een gerookte zalmzijde op je verjaardag/feestje. Succes gegarandeerd vertellen wij uit ervaring!

Bereiding

Voorbereiding

ca. 40 min.

Meng het water en fijne zout tot het zout is opgelost. Ik had voor 500 gram zalm genoeg aan 500 ml water. Heb je meer zalm? Houd de verhouding van 100 gram zout op 1 liter water aan.

Controleer de zalm op graadjes en leg de zalm met de huid naar boven in een ovenschaal. Giet het pekelwater in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de hele zalm onderwater staat.

Pekel de zalm ongeveer 40 minuten. Korter kan ook, alleen dan zal je achteraf nog wat zout moeten toevoegen. Deze 40 minuten is in ieder geval een goede basis.

Maak ondertussen de Tzatziki. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en volá je hebt Griekse tzatziki. Gebruik geen staafmixer anders wordt het te waterig.

Maak de BBQ gereed om indirect te roken op ongeveer 100 °C.

Bereiding

Ca. 60 min

Haal de zalm uit de pekel en dep droog met een keukenpapier. Leg twee beuken houtchunks op de kolen en plaatst er rooster op de BBQ.

Leg de zalm in de indirecte zone van de BBQ en sluit het deksel. We gaan de zalm roken op een lage temperatuur van maximaal 100-110°C. Wanneer de temperatuur in de BBQ te hoog is zullen de eiwitten in de zalm stollen. Dat is de witte substantie die dan uit de zalm komt. Het is absoluut niet erg maar de zalm ziet er vooral mooi uit als het minimaal gebeurt.

Rook de zalm tot een kerntemperatuur van 55-60°C. Wij vinden zalm het lekkerst bij 55 graden.

Bak ondertussen de bagels af. Snijd de ui in dunne ringen, de radijsjes in dunne plakjes, rits de dille topjes van de blaadjes en snijd de citroen in partjes.

Smeer de bagel in met de heerlijke zelfgemaakte tzatziki. Schep met een lepel stukjes van de zalmfilet en maak er met de andere toppings een waanzinnig lekker bagel gerookte zalm van.

Eet smakelijk.

Disclaimer

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:

ECHT premium houtskool
Verze zalmfilet door Meatfish.nl
Zout door  van Beekum Specerijen

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 60 min + 40 min pekelen

Benodigdheden

    Zalm bagel (4 personen)
    • 500 gr. zalmfilet op de huid

    • 4 bagels

    • 1 rode ui

    • 1/2 citroen

    • Verse dille

    • Handje radijsjes

    Pekel
    Overige
    • Houtchunks Beuken

    • Ovenschaal

    Tzatziki
    • 250 ml Griekse Yoghurt

    • 2 tenen knoflook

    • 150 gram geraspte komkommer

    • 1 tl olijfolie

    • Paar druppels citroensap

    • Snufje dille

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Zalm teriyaki op een rookplank

Heerlijk zachte zalm met een pittige teriyaki laksaus!

Bekijk recept play_arrow
Niels Zeebaars op een zoutsteen

Geef je zeebaars een unieke smaak met een zoutsteen

Bekijk recept play_arrow
Niels Gegrilde tonijn met wasabimayonaise

Een licht gemarineerde tonijnsteak met sesamzaadjes en wasabimayonaise

Bekijk recept play_arrow