Koud gerookte zalm tartaar met sojasaus en wasabimayo
ca. 30 minuten
Ingredienten
Ga uit van ca. 70 gram per persoon
280 gram (koud gerookte) zalm
1/2 avocado
1 tl bieslook
1 tl rode ui
2 tl wasabimayonaise + extra voor ganering
1 tl furikake (te verkrijgen bij de sligro, toko of sommige visboeren)
1 tl citroensap
2 tl wasabimayonaise + extra voor garnering
4 tl sojasaus voor de garnering
Koud gerookte zalm tartaar met sojasaus en wasabimayo
Koud gerookte zalm, ik ben er echt gek op. Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst zalm zelf koud gerookt. Ik was gelijk verpest. De zalm wordt zo zacht en smelt letterlijk weg op je tong, en dan nog die subtiele rooksmaak, zo lekker! Ik heb nog nooit zo’n lekkere koud gerookte zalm geproefd.
Koud gerookte zalm is van zichzelf natuurlijk al waanzinnig. Lekker op een toastje met wat peper en je bent de koning te rijk. Maar je kan er nog veel meer mee. Wat dacht je van een zalmtartaar? Normaal gesproken is een zalmtartaar natuurlijk met rauwe zalm maar in dit recept heb ik hem met koud gerookte zalm gemaakt; een absolute smaaksensatie. Dit recept is heerlijk als voorgerecht of tussengerecht. Je kan er eventueel ook een amuse van maken door de porties te verkleinen.
Zalmtartaar recept
In een zalmtartaar zit vaak avocado. De romige en zachte smaak combineert goed met zalm. Ook in dit recept zit avocado maar om een beetje tegenwicht te geven heb ik ook wasabi en furikake gebruikt. Deze ingrediënten gaan namelijk hand in hand met zalm (overigens ook met een tonijnsteak), met deze smaken krijg je een beetje een sushi beleving. Ik ben er gek op! Voor dit recept gaan wij er gemakshalve vanuit dat je de zalm al gerookt hebt (of dat je het gewoon gehaald hebt bij je favoriete visboer).
Zelf zalm koud roken
Heb je nog nooit zalm koud gerookt maar wil je dit wel doen? Check dan ons uitgebreide recept met tips en tricks. Houd er rekening mee dat het volledige proces inclusief pekelen, roken en rijpen zo’n 4 dagen duurt. Wel belangrijk om te plannen dus.
Let op met de wasbimayo
Niet elke wasabimayonaise is even lekker. Proef daarom eerst de wasabimayonaise los voordat je het in een gerecht gebruikt. Zelf ben ik fan van Kewpie (#nospon), deze vind ik heerlijk in balans. Evengoed kan deze ook nog pittig zijn als je de smaken niet gewend bent. Je kan de wasabimayonaise zachter maken door er gewone mayonaise doorheen te mengen.
Bereiding
Voorbereiding
Ca 15 min.
Snijd de koud gerookte zalm in hele kleine blokjes en leg in een grote schaal. Snijd de 1/2 avocado in kleine blokjes, 1 tl rode ui en 1 tl bieslook super fijn en voeg toe aan de schaal.
Rasp 1 tl citroensap en pers 1 tl citroensap en voeg beide toe aan de schaal. Meng alles met 2 tl goed door elkaar.

Bereiding
ca. 15 minuten
Leg een bakvormpje op een bord en schep daar het zalmmengsel in. Haal voorzichtig het vormpje van het bordje en je houdt een heel mooie tartaar over.


Maak het bordje nog op met een paar druppels sojasaus en wat wasabimayonaise.
Eet smakelijk!

Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Japanse tonijn steak met wasabimayo en wakamé
Een Japanse tonijn steak van je eigen BBQ, wat wil je nog meer? Als er ...

Gegrilde hele forel met citrus en verse kruiden
Voel je als een vis in het water met deze gegrilde forel

Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter
Deze gegrilde kreeft moet je een keer gegeten hebben!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter