Tapas knoflook garnalen (garnalen in knoflookolie)
ca. 20 min
Ingredienten
4 borrel vrienden
500 gr. gamba’s
120 ml olijfolie
2 teentjes knoflook (of meer als je van knoflook houdt)
2 takjes peterselie
Tapas knoflook garnalen (garnalen in knoflookolie)
Knoflook garnalen of gamba’s aioli zoals ze in elke Spaanse tapas-restaurant op de kaart staan. Ik ben er gek op. De zoete smaak van garnalen combineert heerlijk met de pittige knoflook. Wanneer je in een tapas-restaurant deze garnalen bestelt, krijg je ze vaak in zo’n terracotta schaaltje waarin ze letterlijk tussen de knoflookteentjes in de olie zwemmen. Lekker de garnalen eruit vissen en daarna met je stokbroodje in de olie dippen (of stippen zoals wij in Spakenburg zeggen)… heerlijk!
Wij maken deze knoflook garnalen thuis ook vaak. Het is super simpel en een perfect hapje voor bij de borrel of als tussengerecht. Ik heb wel eens geëxperimenteerd om de garnalen eerst een paar dagen te marineren in de knoflookolie en daarna te grillen. Dit vond ik niet zo’n succes, door het grillen verliest de olie veel smaak en verbranden de garnalen snel. Daarom maak ik de knoflookolie apart waarin je dan de garnalen kan serveren. Op deze manier behoud je de heerlijke knoflooksmaak.
TIP 1: Gebruik voor het grillen van de garnalen een groentenkorf of een spies zodat de garnalen niet tussen het rooster vallen.
TIP 2: Bestel gepelde en ontdarmde black tiger gamba’s (ASC gecertificeerd). Is nogal wat werk als je het zelf moet doen.
TIP 3: Gebruik ovenvaste schaaltjes die op de BBQ kunnen.
Bereiding
Voorbereiding
Maak de BBQ gereed om direct te grillen op 200°C. Snijd de knoflook vervolgens fijn. Houd je erg van knoflook dan kan je best meer gebruiken. De smaak met twee teentjes is ‘normaal’.
Stop de olijfolie in een pannetje met de fijn gesneden knoflook. Zet het pannetje boven middelhoog vuur tot de knoflook begint te fruiten. Er ontstaan nu allemaal belletjes rond de knoflook. Doe dit heel kort, seconde of 10-20. De olie mag niet koken en de knoflook niet verbranden. Haal de olie gelijk van het vuur en giet in de vuurvaste schaaltjes.
Ik heb de knoflook eruit gezeefd. Je kan de knoflook uiteraard ook laten zitten. Dit zou ik zeker doen als je de olie al een dag eerder maakt. De smaak trekt dan goed in de olie.


Leg de schaaltjes met de knoflookolie op de BBQ zodat de olie warm blijft en sluit het deksel. Dep vervolgens de garnalen droog en smeer de groentenkorf licht in met olijfolie.

Bereiding
ca. 10 min
Grill de gamba’s direct boven de kolen tot ze een mooie oranje kleur krijgen. De garnalen zijn klaar als ze een mooie oranje kleur hebben en niet meer glazig zijn. Je kan ook een kerntemperatuur van 60-65°C aanhouden.


Stop de garnalen in de knoflook olie en serveren maar! Eet smakelijk.


Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Weber Master Touch Premium door Weber NL
– Gepelde garnalen door Meatfish
Weber, Meatfish en van Beekum Specerijen bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Zeebaars gerookt & gegrild
Een van onze favorieten uit de zee: verse zeebaars!

Red Snapper in zoutkorst
Deze manier van bereiden zie je niet vaak maar is super lekker!

Zeebaars op een zoutsteen
Geef je zeebaars een unieke smaak met een zoutsteen
Alle reacties (2)
Wat zijn de verhoudingen wat betreft de hoeveelheid garnalen, olie en knoflook?
Reactie door Marc op 21-12-2020 om 19:59
Hi Mark, die staan bij de ingredienten! 500g garnalen met 120 ml olijfolie en 2 tenen knoflook.
Reactie door Niels op 31-12-2020 om 09:53
Laat een reactie achter