bbqproof.nl Recepten Vis Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm

Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm

star_rate
Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm

ca. 2 uur (inclusief pekelen)

Ingredienten

  Zalm sandwich 4 personen
  • 500 gram zalmfilet op de huid

  • Sojasaus (tomasu)

  • Wasabi mayonaise (Kwepie)

  • Furikake kruiden

  • Limoen

  • Rode ui

  • 50 gr. Keukenzout en 500 ml water (voor de pekel)

  • 4 desem pistolets

  Overige
Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm

Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm

Laat je verrassen door dit zalmrecept met een Japanse twist. Als je vaker onze BBQ recepten lees, zie je dat zalm vaak voorbij komt. Dat is natuurlijk niet voor niets. Allereerst worden wij in Spakenburg groot gebracht met gerookte zalm maar daarnaast is het gewoon ook een hele veelzijdige vis. Je kan er qua smaken alle kanten op. Zo zijn er al veel ‘keukens’ voorbij gekomen. Wij hebben een zalm recept met Italiaanse kruiden, een zalm bon bon vanuit de Franse hoek of wat dacht je van de onze Griekse variatie. Kortom zalm leent zich voor alle soorten smaken en vanaf vandaag voegen we daar de Japanse zalm sandwich aan toe.

Zalm met smaken uit Japan

De Japanse keuken, ik ben er gek op. Tenminste zo goed als ik die keuken ken. Laat ik het anders zeggen, ik ben gek op sushi. De smaak van wasabi, furikake en sojosaus in combinatie met verse vis is hemels. En als dat met verse vis lekker is, dan moet dat ook lekker zijn met gerookte vis toch? Nou ik kan je verzekeren dat deze smaken ook hand in hand met gerookte zalm gaan. De zilte smaak uit de furikake, het zout van de soja en de pit uit de wasabi maken er een bijzonder lekkere geheel van. Oftewel een heerlijke Japanse zalm sandwich.

Welke wasabi mayo, furikake en sojasa heb je nodig?
Hier nog even wat ongevraagd advies vanuit mijn bescheiden kant.
– Zorg ervoor dat je furikake altijd in huis hebt. Deze Japanse kruidenmix van o.a. zeewier en wasabi is een gamechanger. Sowieso verkrijgbaar bij de Sligro.
– De lekkerste wasabi mayonaise die te koop is, is van Kewpie (#nospon). Ik heb wel eens andere gekocht, maar dat was echt drama. Kan je er niet aan komen, meng dan mayonaise met wasabipasta.
– Probeer eens Tomasu sojasaus. Deze wordt verbouwd in Nederland en heeft een lichte pit erin, super lekker. (#nospon)

Pekelen van de zalm

Voor dit recept gaan we de zalm nat pekelen, dit doen we met water en fijn keukenzout. Wij houden altijd de vuistregel van 100 gram zout op 1 liter water, je hebt dan de ideale zoutverhouding. Wij pekelen zalm ongeveer 40 minuten. Korter of langer kan natuurlijk ook maar dit hangt ook van je eigen smaak af.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 40 min

We starten met het pekelen van zalm. Meng 50 gram keukenzout met 500 ml water tot het zout is opgenomen. Controleer de zalm op graten en leg ongeveer 40 minuten in het pekelbad.

Bereid de BBQ voor om indirect te roken op 100 °C. Haal de zalm uit het pekelbad, spoel af met water en dep droog met keukenpapier.

Bedenk de bovenkant van de zalm met de furikake kruiden.

Bereiding

Ca. 1 uur

Leg allereerst de beuken chunks in de smokerbox (of op de hete kolen) en sluit het deksel. Je hoeft de chunks overigens niet te weken in water. Wanneer het hout begint te roken open je het deksel en leg je de zalmfilet in de indirect zone van de BBQ. Plaats een kernthermometer in de zalm en sluit het deksel.

Ik houd ervan om de zalm te serveren op een kerntemperatuur van ca. 58°C, de zalm is dan nog iets roze en heerlijk sappig. Wil je liever dat de zalm verder gaart, haal dan de zalm van de BBQ bij een kerntemperatuur van 64 °C.

Bak ondertussen de broodjes af in de oven. Snipper ookde rode ui en snijd de limoen in partjes, leg apart.

Haal de zalm van de BBQ en leg op een grote serveerplank.

Snijdt de broodjes open en smeer de bodem in met wasabi mayonaise. Schep met een lepel stukjes zalm van de filet en doe op het broodje. Doe de rode uitjes erover, knijp een limoenpartje erboven en strooi er nog wat extra furikake over. Als laatste voeg je nog wat druppels sojasaus toe. Nu is de Japanse sandwich klaar.

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit recept zijn gesponsord:

Zout extra fijn door van Beekum Specerijen.

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 2 uur (inclusief pekelen)

Benodigdheden

  Zalm sandwich 4 personen
  • 500 gram zalmfilet op de huid

  • Sojasaus (tomasu)

  • Wasabi mayonaise (Kwepie)

  • Furikake kruiden

  • Limoen

  • Rode ui

  • 50 gr. Keukenzout en 500 ml water (voor de pekel)

  • 4 desem pistolets

  Overige
Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan De Botterbal, garnalen balletje met ontbijtspek en chilimayo

Een ultieme combinatie van garnalen en spek in een gehaktballetje.

Bekijk recept play_arrow
Niels Kabeljauwfilet met salsa rossa

Vandaag is rood, de kleur van mijn salsa!

Bekijk recept play_arrow