Japanse tonijn steak met wasabimayo en wakamé
ca. 30 minuten
Ingredienten
Als voorgerecht voor 4 personen.
Furikake kruidenmix
Wasabimayonaise
4 el sojasaus
Gietijzeren bakplaat / plancha
Ingredienten
Overige
Japanse tonijn steak met wasabimayo en wakamé
Een Japanse tonijn steak van je eigen BBQ, wat wil je nog meer? Als er tonijn op het menu staat dat weet je dat het feest wordt. Wij eten namelijk niet heel vaak tonijn, alleen bij speciale gelegenheden. De laatste keer was een diner met de familie, ik had een menu bedacht en we begonnen met een soja tonijnsteak met wasabimayo en wakamé. Gegrilde tonijn van de bbq is opzichzelf al super lekker. De grillsmaak in combinatie met de delicate zachte tonijn is hemels. Maar dan komt er ook nog eens de zoute soja, zilte furikake kruiden, pittige wasabi én wakame erbij. Pfffff zoooo lekker, dit tonijn recept wil je echt een keer maken.
Wat de garing betreft, ik eet de tonijn het liefst zo rauw mogelijk. De tonijn is zo zacht, het smelt bijna weg op je tong! Daarom grillen we de steak echt super kort. Wij hebben de tonijn gegrild op een gietijzeren bakplaat op de Napoleon Freestyle 425.
Furikake en wakame, waar heb je het over?!?
Ik kan begrijpen dat deze producten niet heel bekend voorkomen. Toen ik het voor het eerst hoorde moest ik ook even googelen..
De furikake kruidenmix is een van mijn favoriete mixen uit mijn kruidenlade. Deze kruiden heb ik ooit eens gehad met Kerst en wil ik nu standaard in mijn kast hebben staan. Het is een mix van gedroogde zeewier, bonitoflakes en wasabi. Dit past dus perfect bij vis en geeft je gerecht gelijk een Aziatische twist. Deze mix is alleen helaas niet overal te verkrijgen. Je hebt een Sligro pas nodig of een toko.
Wakame is een zeewier en vind je vooral bij de visboer en in sommige supermarkten. Je vindt het dan in een doorzichtig bakje, de wakame is gemarineerd en is heerlijk.
Bereiding
Voorbereiding
Bereid de BBQ voor om direct te grillen met een bakplaat. Wij hebben twee branders onder de bakplaat vol aangezet, zodat de bakplaat gigantisch heet wordt.
Marineer ondertussen de tonijnsteaks in de sojasaus.


Leg de furikake op een schaaltje en doop de zijkanten van de tonijn in de kruidenmix. Zorg ervoor dat de zijkanten volledig bedenkt zijn.

Bereiding
Smeer de bakplaat en ook de tonijn licht in met een beetje arachide olie. We gebruiken arachide olie omdat deze minder snel verbrand dan olijfolie. Zet de branders onder de bakplaat iets lager.
Leg de steaks nu voorzichtig op de bakplaat. Wij laten de steaks wennen aan de hitte, door ze even voorzichtig heen en weer te bewegen voordat je ze loslaat.
Laat de tonijn nu ca. 2 minuut liggen en blijf er van af.


Draai de steaks om en bak ze weer 2 minuten. Maak ondertussen de bordjes op met een eetlepen wakame en 2 tl wasabimayonais.
De pit van wasabi kan heel heftig zijn. Let dus op met de mayo. Je hebt kant-en-klare wasabimayo maar ook deze kan al snel heftig zijn. Wil je deze wat zachter, meng er dan wat (Japanse)mayo erdoor. Deze mayo’s zijn overigens vaak in het Aziatische schap van de supermarkt te vinden.

Snijd de tonijnsteak in mooi plakjes en verdeel over de borden. Schenk er nog wat sojasaus over en genieten maar. Eet smakelijk!

Disclaimer
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
– Tonijn door Meatfish
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Zalm teriyaki op een rookplank
Heerlijk zachte zalm met een pittige teriyaki laksaus!

Gegrilde halve kreeft met zachte dragonboter
Deze gegrilde kreeft moet je een keer gegeten hebben!

Krokante garnalenspiesjes
Ik ben gek op garnalen. Vooral gecombineerd met Oosterse smaken zoals ketjap en knoflook. Deze ...
Nog geen berichten
Laat een reactie achter