bbqproof.nl Recepten Vis Gerookt mosselpannetje

Gerookt mosselpannetje

star_rate
Gerookt mosselpannetje

Ca. 20 min.

Ingredienten

  • 4 kilo mosselen (1 kg per persoon)

  • Kruidenrub (wij hebben De Hulk van NoRubbish gebruikt)

  • Fijne mosselgroenten (w.o. wortel, prei)

  • 1 donker bier (Wij hebben Leffe donker gebruikt)

  • Sambal

Gerookt mosselpannetje

Gerookt mosselpannetje

Mosselen vind ik zo enorm lekker. De zilte smaak van de Oosterschelde samen met een lekker donker bier en wat fijne groenten laten mij tijdens het schrijven al kwijlen. Echt geweldig. Het mooiste aan het eten van mosselen vind ik dat je het in principe nooit alleen eet. Ik ben gewend mosselen voor meerdere mensen tegelijk te maken en dan gezellig met elkaar de schelpen uit de pan te plukken. Uiteraard met een pilsje er bij. Gezelligheid ten top!

Nu is de traditionele bereiding van mosselen, met een biertje, fijne groenten en wat kruiden super lekker. Maar ik wilde wel eens wat anders proberen. ‘Dat wordt de BBQ’, hoor ik je denken! Yep, dat klopt. Ik heb hiervoor de Dutch Oven gebruikt, oftewel een zware gietijzeren pan die je midden op de BBQ zet. Wij hebben al heerlijke andere gerechten gemaakt in de DO: zoals een lekkere stoof en gehaktballen!

Echter geeft de pan geen BBQ smaak aan je Zeeuwse schelpdieren. Ik heb daarom een blokje rookhout toegevoegd. Je rookt dus eigenlijk de pan met mosselen. Ik kan je nu al verklappen dat dat THA BOMB is. Zo lekker! Ik heb gekozen voor appelhout omdat dit wat zachter van smaak is. Wil je wat heftiger rooksmaak kies dan voor beuk of mesquite.

Dit gerecht heeft voor ons een speciaal plekje. Dat komt omdat wij dit de eerste keer voor de zomereditie (met schaal-en schelpdieren special) van het magazine Fire en Food hebben gemaakt. Als rasechte Spakenburgers is dat natuurlijk te gek! De bijbehorende fotoshoot was voor ons extra speciaal omdat deze op de unieke botterhelling in ons mooie dorp Spakenburg was. Wat wil je nog meer!?

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 5 min.

Bereid de BBQ om te grillen op een temperatuur van ongeveer 180°C. Zet de dutch oven boven de kolen. Of gebruik die kolenbakjes die je bij je BBQ hebt gekregen.

Bereiding

Ca. 15 min.

Doe een klein beetje olie in de DO en bak de groenten even kort aan. Doe een flinke schep sambal er bij en bak kort mee.

Haal de DO van de BBQ en leg een blokje rookhout tussen de kolen. Voeg de schelpen toe, strooi er de kruiden overheen en giet het biertje erbij en sluit het deksel van de BBQ. Zodra de mosselen koken schep je met een schuimspaan voorzichtig om. Herhaal dit zo’n drie keer.

Zodra alle mosselen open staan zijn ze klaar. Mosselen die nog dicht zitten kan je beter weggooien. Serveer je mosselen met vers stokbrood. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Verse mosselen door Meatfish
Weber Master Touch Premium & Dutch Oven door Weber NL

Meatfish en Weber bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 20 min.

Benodigdheden

  • 4 kilo mosselen (1 kg per persoon)

  • Kruidenrub (wij hebben De Hulk van NoRubbish gebruikt)

  • Fijne mosselgroenten (w.o. wortel, prei)

  • 1 donker bier (Wij hebben Leffe donker gebruikt)

  • Sambal

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate