Gegrilde zalm van de BBQ
Gegrilde zalm van de BBQ
Gegrilde zalm van de BBQ. Dit klinkt als iets simpels maar toch vinden veel mensen dit spannend om te doen. En dat vinden wij echt jammer! Een heerlijk zachte moot zalm die perfect gegaard is door jou op de barbecue is echt super lekker! In dit recept geven wij je belangrijke tips die handig zijn bij het bereiden van verse zalm (maar ook andere vissoorten). Hiermee hopen we jou te enthousiasmeren om vaker vis te bereiden op de BBQ!
Verse zalm
Zalm grillen is een kunst op zich, en het begint allemaal met de keuze van de juiste vis. Zorg ervoor dat je verse, stevige zalmfilets selecteert van kwaliteit. Dus liever geen diepvries en haal het bij een vishandel die je kent. Je herkent verse zalm aan een mooie frisse oranje kleur (ik heb het hier dan over de meest gegeten Noorse zalm) die nagenoeg geen geur heeft. Verse vis ruik je vrijwel niet, houd dat in je achterhoofd. Als je een visboer hebt die een hele zalm voor je fileert kijk dan naar de ogen van de zalm. Zijn deze mooi helder en niet dof? Let’s go!
Toevoegingen?
Wat voor kruiden moet ik gebruiken bij verse zalm? Heel eerlijk, ik gebruik het liefst enkel peper en zout. Zout vooraf om hem licht te pekelen en peper achteraf oor een lekker pit. Bij gerookte zalm gebruiken we nog wel eens een droge citroen-peper mix, dat geeft een fris tintje aan de rooksmaak. Let wel, dit is wat wij lekker vinden. Je mag het zo gek maken als je zelf lekker vindt.
Nu hoor ik je denken: ‘jullie hebben toch ook zalmrecepten met Oosterse marinades?’. Dat klopt! Dat zien wij echter als een ander type gerecht (meer een snack eigenlijk).
Het enige wat ik wel echt een toevoeging vind bij een vers gegrilde zalmmoot is wat citroensap achteraf. Dit geeft een heerlijk frisse touch aan de smaak en maakt het iets minder ‘zwaar’. Noorse zalm bevat namelijk best wat vet waardoor je snel een vol gevoel krijgt. Een een paar drupjes citroensap helpen dit te verminderen. Top!
Extra tip!
Aluminiumfolie. Ik gebruik bij het bereiden van vis vaak een op maat geknipt stuk aluminiumfolie. Dit voorkomt dat de zalm blijft plakken op je rooster. Natuurlijk hebben we bij onze Oosterse zalmspiesjes de tip gegeven dat je de zalm even kort moet laten ‘wennen’ aan het hete rooster. Met andere woorden even kort dichtschroeit. Met een stuk zalmfilet van 500g is dat een stuk lastiger. Daarom: folie!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 mins.
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C.
Om te voorkomen dat de zalm blijft plakken aan je rooster doen wij altijd een klein stukje aluminiumfolie onder de huid. Dit hoef je niet te doen maar wij vinden het makkelijk.
Bestrooi de zalm zo’n 30 minuten voor het grillen met grof zeezout.

Bereiding
Ca.30 minuten
Leg de zalm met de huidkant naar beneden op de indirecte kant van de BBQ. Gril de zalm tot deze een kerntemperatuur heeft van zo’n 52°C.
Laat hem even kort rusten en bestrooi met peper en zout naar smaak. Druppel wat citroensap er over heen voor een frisse touche. Eet smakelijk!



Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Zwarte peper en zout door Van Beekum Specerijen
Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
De Botterbal, garnalen balletje met ontbijtspek en chilimayo
Een ultieme combinatie van garnalen en spek in een gehaktballetje.

Pittige garnalenspies met knoflook en jalapeno
Deze garnalen hebben een lekkere pit!

Gevulde dorade met verse tuinkruiden
Dit is onze enige echte vakantie liefde!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter