Gegrilde hele schol met ravigotesaus
Ca. 40 min.
Ingredienten
2 hele schollen
Bloem
Viskruiden (rub / kruidenmengsel)
Visklem
Evt. olijfolie
Gegrilde hele schol met ravigotesaus
Gebakken schol. Als er een vissoort veel wordt gegeten in ons mooie dorp Spakenburg is het wel schol. Tussen de middag op zaterdag met gekookte aardappels met papstip (een soort bloem sausje). Super lekker! Ik ben ook echt gek op hele gebakken schol. Vooral vanaf ongeveer mei / juni, dan zijn ze lekker dik en hebben ze een waanzinnig lekkere smaak. In de wintermaanden is de schol een stuk magerder. Dat komt omdat ze dan in de kuitperiode zitten, dat wil zeggen dat ze aan het voortplanten zijn. Je kan ze dan beter niet eten.
Funfact: een baby schol is nog niet plat! Bij de geboorte zwemt hij ‘gewoon’ als een rondvis zoals kabeljauw. Na een tijdje draaien de ogen naar een kant en zwemt hij op de buik verder. Apart he!
Hele vis op de BBQ?
Het is voor veel mensen best spannend om hele vis te grillen / bakken op de BBQ. Het kan ook best lastig zijn om hem heel te grillen en daarna schoon te maken. Gelukkig zijn er handige tools zoals visklemmen die het een stukje makkelijker kunnen maken. Daarbij is een hele schol best makkelijk schoon te maken waardoor je zonder risico op achtergebleven graatjes bij het visvlees kan. In het kort: leg de schol met de staart kant naar je toe, haal de kleine graatjes aan de zijkant weg. Schraap met een lepel het visvlees van de graat. That’s it!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 minuten
Bereid je BBQ voor om te grillen op ongeveer 180°C.
Spoel de hele schol schoon onder de kraan en dep droog. Bestrooi de vis met wat bloem en strooi de vis rijkelijk met de kruiden (rub of viskruiden) en doe ze in de visklem.
Je kan eventueel met een keukenpapiertje de klem licht invetten. Dit voorkomt dat de vis blijft plakken.

Bereiding
ca. 30 minuten
Leg de visklem met de schollen op de indirecte kant van de BBQ. Gril de schollen voor ongeveer 30 minuten tot de onderkant (witte vel) mooi bruin is gekleurd. Draai de schol halverwege om.
Serveer met je zelfgemaakte ravigotesaus. Eet smakelijk!


Disclaimer
De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:
– Weber Summit Kamado door Weber Nederland.
– Houtskool door ECHTGOED
– Hele schollen door Meatfish
Bedankt!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Grote zoete garnalen in Hoisin saus
Een zee aan smaak met deze garnalen in Hoisinsaus!

Pittige garnalenspies met knoflook en jalapeno
Deze garnalen hebben een lekkere pit!

Koud gerookte zalm tartaar met sojasaus en wasabimayo
Heerlijk als voor- of tussengerecht!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter