bbqproof.nl Recepten Vis Gegrilde hele schol met ravigotesaus

Gegrilde hele schol met ravigotesaus

star_rate
Gegrilde hele schol met ravigotesaus

Ca. 40 min.

Ingredienten

  • 2 hele schollen

  • Bloem

  • Viskruiden (rub / kruidenmengsel)

  • Visklem

  • Evt. olijfolie

  • Ravigotesaus

Gegrilde hele schol met ravigotesaus

Gegrilde hele schol met ravigotesaus

Gebakken schol. Als er een vissoort veel wordt gegeten in ons mooie dorp Spakenburg is het wel schol. Tussen de middag op zaterdag met gekookte aardappels met papstip (een soort bloem sausje). Super lekker! Ik ben ook echt gek op hele gebakken schol. Vooral vanaf ongeveer mei / juni, dan zijn ze lekker dik en hebben ze een waanzinnig lekkere smaak. In de wintermaanden is de schol een stuk magerder. Dat komt omdat ze dan in de kuitperiode zitten, dat wil zeggen dat ze aan het voortplanten zijn. Je kan ze dan beter niet eten.

Funfact: een baby schol is nog niet plat! Bij de geboorte zwemt hij ‘gewoon’ als een rondvis zoals kabeljauw. Na een tijdje draaien de ogen naar een kant en zwemt hij op de buik verder. Apart he!

Hele vis op de BBQ?

Het is voor veel mensen best spannend om hele vis te grillen / bakken op de BBQ. Het kan ook best lastig zijn om hem heel te grillen en daarna schoon te maken. Gelukkig zijn er handige tools zoals visklemmen die het een stukje makkelijker kunnen maken. Daarbij is een hele schol best makkelijk schoon te maken waardoor je zonder risico op achtergebleven graatjes bij het visvlees kan. In het kort: leg de schol met de staart kant naar je toe, haal de kleine graatjes aan de zijkant weg. Schraap met een lepel het visvlees van de graat. That’s it!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 minuten

Bereid je BBQ voor om te grillen op ongeveer 180°C.

Spoel de hele schol schoon onder de kraan en dep droog. Bestrooi de vis met wat bloem en strooi de vis rijkelijk met de kruiden (rub of viskruiden) en doe ze in de visklem.

Je kan eventueel met een keukenpapiertje de klem licht invetten. Dit voorkomt dat de vis blijft plakken.

Bereiding

ca. 30 minuten

Leg de visklem met de schollen op de indirecte kant van de BBQ. Gril de schollen voor ongeveer 30 minuten tot de onderkant (witte vel) mooi bruin is gekleurd. Draai de schol halverwege om.

Serveer met je zelfgemaakte ravigotesaus. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

Weber Summit Kamado door Weber Nederland.
– Houtskool door ECHTGOED
– Hele schollen door Meatfish

Bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 40 min.

Benodigdheden

  • 2 hele schollen

  • Bloem

  • Viskruiden (rub / kruidenmengsel)

  • Visklem

  • Evt. olijfolie

  • Ravigotesaus

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate