De Botterbal, garnalen balletje met ontbijtspek en chilimayo
30 minuten
Ingredienten
20 gamba’s (ca. 400 gr.)
10 plakjes gerookt ontbijtspek
6 tenen knoflook
sap 3/4 limoen
3 el fijn gesneden peterselie
Zest 1 limoen
Rode peper ca. 3 cm. (zonder zaadlijst en zaadjes)
Sap 1/2 limoen
10 el mayonaise
Surf & turf balletjes
Chili-limoen mayonaise
De Botterbal, garnalen balletje met ontbijtspek en chilimayo
Daar is ie dan de ‘botterbal’: een gehaktbal van garnalen omwikkeld met spek. Ik hoor je denken: ‘huh een gehaktbal van garnalen?!’. Yep! Wij hadden het ook niet eerder geprobeerd maar bij Masterchef doen ze niet anders, dus ja waarom niet? Door gehakt te maken van de garnalen kan je nog meer smaak toevoegen. Het is ook nog eens heel simpel, je snijdt de garnalen gewoon fijn met een mes en voegt daar wat kruiden aan toe en mengen maar. Wij hebben knoflook, limoen en peterselie toegevoegd. Ik kan je verzekeren deze smaken passen perfect bij elkaar. De chili-limoen mayonaise die we bij de ‘botterbal’ hebben geserveerd maakt het gerecht helemaal af. De combinatie van de zoete garnaal, zoute spek met de pittige mayo is hemels.
Surf & turf
Zoals je misschien wel weet komen Niels en ik uit Bunschoten-Spakenburg. Over het algemeen wordt er vooral over Spakenburg gesproken en staan we vooral bekend om de vis- en de koekboeren. Minder bekend zijn wellicht de landbouw- en veeboeren die ook volop actief zijn aan de rand van ons dorp. Van oorsprong zijn het de visboeren uit Spakenburg en de landbouwboeren uit Bunschoten. Een surf (de zee) en turf (het land) gerecht is dan een mooie verbinding tussen de verschillende boeren. Daarom hebben we deze combinatie van garnalen en spek geen surf & turf bal genoemd maar een ‘botterbal’. Een botter (traditionele vissersboot) is namelijk één van de bekendste symbolen van ons dorp.
*TIP* bestel schoongemaakte garnalen, dat scheelt een hoop werk!
Bereiding
Voorbereiding
15 min
Maak de BBQ klaar om indirect te grillen op zo’n 200°C.
Dep als eerste de garnalen goed droog met keukenpapier. Daarna kan je de garnalen, knoflook en peterselie fijn snijden. Voeg alles samen in een kom en voeg de sap van 3/4 limoen toe. Maak nu 20 balletjes van het garnalengehakt.


Snijd het gerookte ontbijtspek door de helft zodat je 20 plakjes hebt en omwikkel elk balletje met de spek.
Maak vervolgens de chili-limoen mayonaise door de zest van 1 limoen, de rode peper zonder zaadlijsten en zaadjes, de sap van een 1/2 limoen en de 10 eetlepels mayonaise te mixen in een keukenmachine.


Bereiding
ca 15 min.
Leg de balletjes in de indirect zone van de BBQ en sluit het deksel.

Na ca. 9 minuten gaan we de balletjes direct grillen. We houden ongeveer 1 minuut per kant aan. Let op dan je geen vlammen krijgt. Voor de zekerheid kan je ook de kerntemperatuur van de balletjes meten. De balletjes vinden wij het lekkerst bij een kerntemperatuur van 60-65°C. Gaan ze verder dan worden ze te droog.


Serveer met de heerlijke chili-limoen mayonaise! Eet smakelijk!
Disclaimer
De foto’s zijn gemaakt door FIRE&FOOD magazine.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Garnalen van Meatfish.nl
– Gerookt ontbijtspek van Meatfish.nl
– Weber Master Touch Premium door Weber NL
Meatfish en Weber bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Grote garnalen met pittige cajun boter
Heerlijke garnalen met een pittige boter

Kabeljauw met parmaham
Een heerlijk pakketje met smaakvolle Parmaham en sappige vis

Oosterse oesters met wasabi, gember en ketjap
Zilte oesters met een Oosterstintje.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter