De Spakenburger, een visburger met kabeljauw en spek
ca. 2 uur (inclusief opstijven)
Ingredienten
150 gr. kabeljauw of kabeljauw wammen
1/2 theelepel dille
1/2 tl dry rub vis kruiden
1/2 tl spicy chipotle kruiden
2 tl paneermeel + extra om te paneren
2 eieren
4 plakjes Ontbijtspek
2 burger bollen
Bloem
Handje fijn gesneden venkel
Handje julienne gesneden wortel
1 el mayonaise
1 tl witte wijn azijn
100 ml mayonaise
1/4 Rode peper
1 augurk
1 kleine sjalot (of halve)
1 tl verse bieslook
1/2 tl verse peterselie
1/2 tl dragon
snufje zout
Visburgers voor 2 personen
Coleslaw
Spicy ravigotesaus
De Spakenburger, een visburger met kabeljauw en spek
Wij presenteren u de Spakenburger, oftewel een visburger van kabeljauw met gebakken spek van de BBQ. Het idee voor deze visburger is ontstaan door mijn schoonvader. In ieder geval de naam. Wellicht weet je het al maar Niels en ik komen uit Spakenburg. Zet achter ons dorp een paar letters en de Spakenburger is geboren. Toen Niels en ik in 2016 begonnen met BBQproof was het mijn schoonvader die al begon over de Spakenburger en waarom we die nog niet gemaakt hadden. Hij was nogal van de woordgrapjes. Al die tijd vond ik het een heel leuk idee maar ik wist nog niet zo goed welke kant ik om wilde gaan qua smaken. Tot nu! De Spakenburger is een burger geworden met kabeljauw, krokante spek, pittige ravigote saus en frisse coleslaw. Een waanzinnige combinatie van smaken en structuren!
Spakenburg is Surf & Turf
In heel Nederland staat ons dorp bekend om de vis, dus dat het een visburger zou worden was een no brainer. Maar naast de visboeren (surf) hebben we hier ook veel koekboeren en vleesboeren(turf). En dat wilde ik wel terug laten komen in dit burger recept. En toen bedacht ik me ons ‘botterbal‘ recept; een surft en turf snack van de BBQ met garnalen en spek. Door spek toe te voegen aan deze visburger, voeg je niet alleen smaak en bite toe maar klopt het verhaal nog beter. Vis van de visboer, het spek van de veeboer en het burgerbroodje van de bakker. Een ideale combinatie!
Visburger recept met kabeljauw
Een visburger is over het algemeen toch wel echt voor een visliefhebber. Het gros van de mensen gaat toch liever voor een traditionele burger met vlees. Daarom heb ik in de eerste plaats gekozen voor kabeljauw. Een smaakvolle en toegankelijke witvis die iedereen kent van de visboer. De luxere visboeren maken hier zelfs hun kibbeling en lekkerbekken van. De kabeljauw heb ik gemalen, hierdoor krijg je de structuur van een echte burger. Want als ik er een stuk kabeljauw op zou doen, dan is het in principe gewoon een broodje kabeljauw. Daarnaast heb ik de burger gepaneerd, hierdoor krijg je een krokante korst en heerlijke bite.
Om het recept helemaal compleet te maken heb ik een coleslaw met venkel gemaakt en uiteraard onze eigengemaakte ravigotesaus! Al met al een waanzinnige burger met heerlijke smaakcombinaties.
PS. ik heb bij onze visboer kabeljauw wammen gekocht. Dit is het onderste gedeelte van de buik van de kabeljauw. Allereerst is dit prijstechnisch voordeliger dan een mooie filet. Aangezien we de kabeljauw toch gaan malen. Dus kijk even wat jouw visboer heeft liggen. Vroeger werd de kibbeling gemaakt van deze wammen.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 minuten
Meng de ingredienten voor de burger in een keukenmixer tot een samenhangend geheel. Het hoeft niet heel fijn, er mag best wel structuur inzitten. Net als je met gehakt hebt. Zie op de foto hoe ons mengsel eruit zag.


Nu gaan we de burgers paneren. Zet 3 grote kommen klaar. De eerste met bloem, de tweede met een losgeklopte ei en de derde met paneermeel erin.
Dompel de burgers eerst in de bloem, daarna in de kom met ei en als laatst in de kom met paneermeel. Zorg ervoor dat de burgers volledig met paneermeel zijn bedenkt. Dek de burgers af met folie en zet minimaal 1 uur in de koelkast. Een paar uur langer is nog beter zodat het goed kan binden.
Ondertussen kunnen we de ravigotesaus en coleslaw maken. Snijd alle ingredienten voor de ravigotesaus fijn en meng door elkaar. Zelf vind ik het lekker als de saus een beetje een structuur heeft. Wil je liever een gladde saus, gebruik dan de staafmixer.
Snijd voor de coleslaw de venkel in fijne dunne stroken en meng samen met de voorgesneden julienne wortel in een kom. Meng de mayonaise en witte wijn azijn erdoor en dek af.
PS. Lees hier ons uitgebreide ravigotesaus recept.


Bereiding
ca. 20 minuten
Maak de BBQ gereed om te grillen op 200-220°C. Ik heb zelf een plancha gebruikt. Dit is echt perfect voor de krokante korst. Uiteraard kan je de visburgers ook gewoon op het rooster grillen. Gril de burgers dan direct boven de kolen.
Snijd de burgerbollen doormidden en gril samen met de spek. Houd de bollen goed in de gaten, want deze verbranden snel. Leg de bollen en spek apart.
Grill vervolgens de burgers in ca. 4 minuten per kant gaar. Weet je niet zeker of de visburger klaar is? De kabeljauw is gaar bij bij een kerntemperatuur van 60°C. Dan is de kabeljauw perfect mals.


Persoonlijk vind ik het lekkerst om de burger als volgt op te bouwen:
Begin met een flinke lepel ravigottesaus, daarna de coleslaw, burger, nog wat ravigotesaus en als laatste de gebakken spek!
Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke visburger van de BBQ!

Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Dry rub vis door Van Beekum Specerijen
Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gerookte makreelfilets met verse peper
Een lekkernij die je veel in Spakenburg ziet!

Aziatische kokossoep met gegrilde gamba’s
Heerlijke soep met subtiele smaken, ideaal als voor- of tussengerecht.

Gegrilde gamba’s met chimichurri
Probeer eens iets nieuws: gamba's met chimichurri!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter