bbqproof.nl Recepten Vis Broodje pulled zalm

Broodje pulled zalm

star_rate
Broodje pulled zalm

Ca. 60 min.

Ingredienten

Broodje pulled zalm

Broodje pulled zalm

Zalm is al jaren een van de populairste vissoorten. Dit is ook best logisch omdat deze vis boordevol gezonde vetten zit en daarnaast nog eens enorm smaakvol is. De vis is op verschillende manieren te bereiden, je kan deze namelijk grillen, stoven, bakken, roken enz.. Wij hebben een tijdje geleden onze zalm op een traditionele manier gerookt. Hierbij hebben we deze eerst gedroogd, daarna gegaard en vervolgens gerookt. Dit is super lekker maar het kan simpeler!

Onze zalm hebben wij dit keer gerookt op een cederhouten plankje. Hiermee tover je in no time een heerlijk stukje gerookte vis van je BBQ. Deze manier van bereiden is ook enorm geschikt voor op vakantie/camping. Je propt zo’n plankje namelijk zo tussen je handdoeken in je koffer! Hoe perfect is dat!

In Spakenburg wordt een broodje zoals deze een ‘broodje sjepzallum’ genoemd. Maar we hebben gemerkt dat steeds vaker het woord ‘pulled’ wordt gebruikt dus hebben wij dit broodje omgedoopt tot broodje ‘pulled zalm’. 🙂

Bereiding

Voorbereiding

ca. 20 min.

Leg de cederhouten plankjes in een schaal met water zodat deze goed vochtig worden. Hiermee voorkom je dat het hout direct verbrand.

Bereid je BBQ voor om direct te grillen op gematigde temperatuur (160°C). Als de temperatuur te hoog is gaart de zalm te snel en heb je kans dat de eiwitten uit het visvlees treden. Dit kan geen kwaad (vlees wordt iets droger) maar ziet er niet zo smakelijk uit.

Bereiding

Ca. 45 min.

Strooi peper en zout over de zalm en leg de vis op de geweekte plankjes cederhout met de huidkant naar beneden. Plaats de planken direct boven de kolen en sluit de deksel.

Intussen smeer je de broodjes vast in met de mosterdsaus en beleg je deze met een handje veldsla.

Na ongeveer 3 kwartier was onze zalm klaar. Je zou voor de zekerheid de kerntemperatuur kunnen checken. Als deze 50°C is is de zalm mooi rosé. Trek de filets voorzichtig uit elkaar en beleg de broodjes rijkelijk. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Verse zalmfilet door Meatfish.nl
– De WGA BBQ door Weber Nederland

Meatfish, Bast en Weber NL bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (6)

  1. Beste,

    Ik ben pas in het bezit an een primo en wil mijn kinderen en kleinkinderen morgen wat lekkers voorschotelen.
    Het zijn liefhebbers van spare-ribs, zalm en kip.
    Gaat het ten koste van de smaak als ik jullie spareribs maak en later de zalm en drumsticks toevoeg?.
    Ik wil gelijktijdig jullie recept van aardappels maken met een beetje groente, dus een totale maaltijd.
    Gaarne advies en alvast bedankt

    Reactie door Paul op 15-02-2019 om 22:49

    • Hoi Paul, smaken zullen niet vermengen. Je moet wel rekening houden dat je de spareribs op ongeveer 110 graden bereid. De kip en zalm zullen op die temperatuur ook even duren. Welke aardappels wil je gaan maken? De gepofte aardappels kan je gewoon tussen je houtskool leggen. Dat is geen probleem. Succes en alvast eet smakelijk!

      Reactie door Niels op 18-02-2019 om 07:03

  2. Ik vond de plankjes van Weber nogal prijzig, bij de AH hebben ze ze ook voor 7,99 https://www.ah.nl/producten/product/wi387262/ah-bbq-rookplanken

    Dit weekend het recept proberen! Houtsnippers zijn niet nodig toch?

    Reactie door Gerrit op 04-07-2018 om 07:26

    • Hoi Gerrit, goede tip! Nee niet als je op een plankje gaat roken. Succes en eet smakelijk!

      Reactie door Bastiaan op 04-07-2018 om 07:41

  3. Hoi,
    vraagje
    voor hoeveel personen is dit recept ongeveer…
    groetjes Jael

    Reactie door jael op 29-06-2018 om 13:40

    • Hoi Jael, wij hebben hier met 4 personen van gegeten!

      Reactie door Niels op 02-07-2018 om 07:09

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Zeebaars gerookt & gegrild

Een van onze favorieten uit de zee: verse zeebaars!

Bekijk recept play_arrow
Niels Warm gerookte zalm

Rook vis als een echte Spakenburger!

Bekijk recept play_arrow