Aziatische zalmrib
Ingredienten
Verse zalmzijde met huid (750g)
3 el. zoetpittige kruidenrub (wij hebben sweet paprika van Grate Goods gebruikt) of een goede visrub.
7 stengels citroengras
3 stuks bosui
100g bruine-basterdsuiker
1 knoflookteen
2 el. mirin
100 ml sojasaus
1 kleine ui
2 tl. vers fijngesneden gember
100ml water
2 tl. mirin
1 stengel citroengras
Rookhout snippers (beuken)
Hoofdingrediënt
Laksaus
Overige
Aziatische zalmrib
De Aziatische zalmrib. Hè? Dat kan toch helemaal niet? Jazeker wel! Je moet de naam ook niet te letterlijk nemen. Wat we hebben gedaan is ons laten inspireren door een van de populairste BBQgerechten die er zijn: spareribs! Of ze nou van het varken of rund zijn, beide zijn echt super lekker. Het vergt een kleine uitdaging op het gebied van temperatuur beheersing maar als je dat onder de knie hebt ben je direct een BBQ eindbaas.
Enfin, de zalmrib. Hoe kom je hier op? Nou, dit idee is jaren geleden bedacht door mijn broer Lammert. Hij werkte net als ik in de vis en was onder andere verantwoordelijk voor de commerciële product ontwikkeling. De zalm (spare)rib was een van zijn creaties. Superleuk idee als je het mij vraagt. Eerlijkheid geschied dat ik het nooit heb gegeten maar hoe het er uit zag (al dan niet in portie formaat) ben ik nooit vergeten. Ik wilde dit recept dan ook zeker een keer maken voor BBQproof en dan in het groot, met meerdere ‘ribben’ dus. En zo is dit recept geboren.
3-2-1 zalm?
Onze spareribs maken wij vrijwel altijd klaar met de 3-2-1 methode. Dat is voor zalm natuurlijk veel te lang. Echter lijkt de bereiding wel op die van onze BBQproof spareribs! Wij roken namelijk de zalm eerst en vervolgens lakken we hem af met onze overheerlijke Aziatische laksaus. De gehele bereiding duurt ongeveer een uur, een half uur roken en een half uur lakken. Onze zalm had toen een kerntemperatuur van 58°C, precies zoals we het lekker vinden!
Verliefd op Azië
Zoals je vast al gemerkt hebt zijn wij verliefd op Azië. Veel van onze recepten zijn gebaseerd op onze reizen daar en dan natuurlijk de smaken die we geproefd hebben. Denk aan: nasi goreng, bali kip, garnalen in hoisin en buikspekspiesjes. Heerlijk. Ook in dit recept staan de Aziatische smaken centraal denk aan citroengras, mirin en sojasaus. Dat deze goed gaan met zalm hoeven we je natuurlijk niet te vertellen.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 minuten
Bereid de BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 140°C. Snijd de knoflook, genber en ui fijn en doe dit samen met de sojasaus, mirin, water en suiker in een pannetje. Plet 1 stengel citroengras en snijd in stukken en voeg dit als laatste toe. Laat de laksaus voor ongeveer 20 minuten inkoken tot een stroperige massa.
Leg de zalm met de huidkant naar beneden en steek de citroengras stengels in de filet. Herhaal dit tot de ‘ribs’ evenredig zijn verdeeld.
Bestrooi de zalm rijkelijk met de kruidenrub. Snijd de bosui in kleine ringetjes en leg apart.


Bereiding
Ca. 1 uur
Leg de zalm in de indirecte zone van de BBQ op wat aluminiumfolie. Onder zalm gebruik ik graag aluminiumfolie zodat de vis niet gaat plakken. Voeg ook nog wat rookhout (beuken) toe. Aangezien we ongeveer 30 minuten gaan roken, kan je gerust snippers gebruiken. Sluit het deksel.
Rook de zalm ongeveer 30 minuten.

Na een half uur de zalm gerookt te hebben smeren we de filet in met onze Aziatische laksaus. Dit herhalen we elke 10 minuten.
Na ongeveer 30 minuten was onze Aziatische zalmrib klaar. Deze had toen een kern van 58°C.


Snijd de filet langs de citroengras stengels, bestrooi met de fijngesneden bosui en serveer direct. Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende artikelen in dit recept zijn gesponsord:
– Zalmfilet door Meatfish.nl
– ECHT premium houtskool
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Gevulde dorade met verse tuinkruiden
Dit is onze enige echte vakantie liefde!

Red Snapper in zoutkorst
Deze manier van bereiden zie je niet vaak maar is super lekker!

Surf&Turf spiesje: garnalen en chorizo op een stokje
De land en zee samen op 1 spiesje!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter