Aziatische kokossoep met gegrilde gamba’s
ca. 45 minuten
Ingredienten
Je 4 beste vrienden
200 gram schoongemaakte gamba’s
270 ml kokosmelk
500 ml water of visbouillon
ca. 2,5 cm gember
1/2 rode peper zonder zaadjes
2 tenen knoflook
1 stengel citroengras
handje taugé per persoon
1 limoen
Verse koriander
Peper en zout naar smaak
Aziatische kokossoep met gegrilde gamba’s
Kokossoep met gamba’s: één van mijn favoriete voor/bijgerecht tijdens een diner. Ik ben zo gek op deze soep dat ik zelfs met 1e Kerstdag deze soep serveerde voor de familie. Dat zegt natuurlijk wel wat. Het is denk ik vooral de combinatie van kokos, gember en citroengras waar ik zo gek op ben. En dan de gegrilde garnalen die er nog bij komen… Heeerlijk! Met Kerst heb ik er zelfs een extra dimensie aan toegevoegd door zelf een visbouillon te maken om deze als basis te gebruiken. W-O-W! Weet je hoe lekker dat is! Maar natuurlijk kan je ook gewoon water of kant-en-klare bouillon voor de soep gebruiken.
Aziatische smaakbeleving tussen de gerechten door
Het fijne aan deze soep is dat het heel licht is, perfect om tussendoor te serveren. Zo kan je een diner lekker opbouwen. Uiteraard kan je de soep met meer ingrediënten vullen, dan maak je er een volwaardig gerecht van. Zelf serveer ik de kokossoep altijd als kleine portie.
Dit was mijn versie tijdens het Kerstmenu.
Bereiding
Voorbereiding
ca 30 minuten
Als eerste gaan we de smaken in de soep laten trekken. Snijd de gember, peper en knoflook fijn en fruit even kort aan. Kneus de stengel citroengras en voeg samen met de kokosmelk het water (of de visbouillon) toe aan de pan. Breng alles tot aan de kook en zet het vuur direct zachtjes. Laat nu 20 minuten op laag vuur pruttelen (niet koken). Proef tussendoor of de soep op smaak is en voeg eventueel zout toe.
Ondertussen snijden we de limoen in partjes en de koriander fijn. Leg dit apart, dit gebruiken we pas als de soep klaar is.
Wok ook de taugé even kort aan. Als je het lekkerder vindt kan je deze ook rauw toevoegen. Leg ook de tauge apart, deze voegen we ook het einde toe.


Dep de gamba’s vervolgens droog en smeer ze in met olijfolie. Eventueel kan je de gamba’s ook een avond van te voren in knoflook olie zetten voor een extra knoflooksmaak.
Maak de barbecue klaar om direct te grillen op zo’n 200 graden. Zelf heb ik een groentenkorf gebruikt zodat de gamba’s niet tussen mijn rooster vallen.
Bereiding
ca 5 minuten
Gril de gamba’s direct boven de kolen aan tot ze een mooie oranje kleur hebben. Ongeveer 1 a 2 minuten per kant. De olie kan lekken op de kolen, kijk dus uit voor vlammen. Houd daarom het deksel bij de hand.
Als ze mooi gekleurd zijn leg je ze in de indirecte zone en sluit je het deksel zodat we de soep af kunnen maken.

Zeef de soep en schenk in 4 mooie soepkommen. Voeg de taugé toe en pak vervolgens de gamba’s van de BBQ. Leg in elke soepkom 3 gamba’s. Decoreer als laatste de soep met een partje limoen en verse koriander én genieten maar!
Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Gamba’s door Meatfish
Meatfish bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Zeebaars op een zoutsteen
Geef je zeebaars een unieke smaak met een zoutsteen

Gegrilde tonijn met wasabimayonaise
Een licht gemarineerde tonijnsteak met sesamzaadjes en wasabimayonaise
Nog geen berichten
Laat een reactie achter