Sopa borracha – boerenjongens ontmoet wentelteefjes
ca. 60 min.
Ingredienten
1 stokbrood
4 eieren
500 ml melk
1 tl vanillepoeder
2 tl kaneel
1 mespunt kruidnagel
125 gr gesmolten roomboter
200 gr rozijnen
200 gr gedroogde pitloze pruimen
150 ml rum
100 ml port / sherry (heb je dit niet, gebruik dan meer rum)
Ovenschaal
200 ml stroop
150 gr suiker
100 ml water
Broodpudding
Karamelsaus
Sopa borracha – boerenjongens ontmoet wentelteefjes
Sopa borracha. Het klinkt als een verkouden kameel maar niets is minder waar! Dit gerecht vindt zijn origine in Panama en betekent gekscherend ‘dronken soep’. Het is een toetje wat in Panama veelal met feestjes en partijtjes wordt gemaakt. En terecht want het is een heerlijk gerecht wat zich ook uitstekend leent voor een bereiding op de BBQ! Als je het met een Nederlands gerecht moet vergelijken komt het in de buurt van boerenjongens gekruist met wentelteefjes, klassiekers dus!
Wij zijn dit gerecht voor het eerst tegengekomen op een blockparty waar we al eerder over hebben geschreven. Zinvol uitje dus! 🙂 We waren echt verbaasd over de eenvoudige bereiding en geniale smaak! “Dat moeten we ook gaan doen”, zeiden we tegen elkaar. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben het originele recept naar onze eigen hand gezet en zijn direct aan de slag gegaan met dit heerlijke toetje van de BBQ.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 min. + 24 uur voor het wellen van de rozijnen & pruimen
Meng de rum en port in een schaaltje en doe hier de rozijnen en pruimen (in kleine stukjes) bij zodat deze zich helemaal vol zuigen met de drank. Doe dit een dag van te voren voor het lekkerste resultaat!
Snijd het stokbrood in plakjes en meng de eieren, melk, kaneel, vanille en de gesmolten roomboter door elkaar. Stop hier het stokbrood bij en laat dit een kwartier staan zodat het brood zich vol zuigt met het beslag.Maak ondertussen de karamelsaus door de stroop, suiker en water al roerend op te warmen op het fornuis. De saus is klaar wanneer de suiker opgelost is. Vet vervolgens de ovenschaal in met wat boter en vul de schaal uiteindelijk met het broodmengsel, de gewelde rozijnen en pruimen en de karamelsaus. Zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt. Je kan de saus eventueel ook als laatste toevoegen.

Het broodbeslag en het stokbrood

Laat het brood zich helemaal volzuigen met het beslag
Bereiding
Ca. 30 min.
Bereid nu je BBQ voor op een temperatuur van ongeveer 180°C. Zet de schaal op de indirecte kant van de BBQ en sluit de deksel. Als je de suiker ziet karamelliseren (bruine kleur en het bubbelt :)) is de sopa borracha klaar! Schep een flinke portie op een bord en serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom! Eet smakelijk!

Zet de schaal indirect op de BBQ

Eet smakelijk!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Pastinaakfriet
Heerlijke frietjes van pastinaak! Lekker voor bij een mooi stuk vlees of vis.

Geroosterde en gerookte kikkererwten
Heerlijk om extra bite aan een gerecht mee te geven!

Gegrilde en gestoofde venkel en tomaat in witte wijn
Heerlijke in combinatie met gegrilde (wit)vis
Nog geen berichten
Laat een reactie achter