Pulled sticky reuze paddenstoel | Koningsoesterzwam
ca 60 min.
Ingredienten
700 gr koningsoesterzwammen
120 ml water
7 el zoete BBQsaus
1 tl sriracha
0,5 limoensap
2 el BBQ rub
Ingelegde rode ui
Dutch Oven
Appel rookchunks
Broodje pulled paddenstoel
Overige
Pulled sticky reuze paddenstoel | Koningsoesterzwam
Heb je wel eens gehoord van de Koningsoesterzwam? Zoals de naam al doet vermoeden is dit een kingsize paddenstoel. Van de oesterzwam familie is dit de allergrootste. Het leuke aan deze oesterzwam, is dat je de steel kan pullen in draden. Hierdoor verander je de structuur van de paddenstoel en kan je er een waanzinnig BBQ gerecht van maken!
Vegetarische BBQ klassieker
Het leuke aan dit gerecht is dat je een broodje pulled pork of chicken kan na bootsen. Door dezelfde handelingen, kruiden en saus toe te passen heeft het in de verte iets weg van een deze BBQ klassiekers. Wanneer het in de Dutch Oven pruttelt lijkt het zelfs op vlees. Door de oesterzwammen eerst kort te roken en uiteindelijk te serveren met coleslaw en zoeture ui, maak je er een heerlijk gerecht bomvol BBQ-smaak van. Ook ideaal om te serveren als extra gerecht wanneer een gast vegetarisch is.
Pullen van de koningsoesterzwam
Wanneer je een ‘pulled’ gerecht maakt, trek je het vlees altijd aan het eind uit elkaar. Simpelweg omdat dan het spierweefsels van het vlees dan afgebroken is en van zichzelf al bijna uit elkaar valt. Bij de oesterzwammen doen we het helemaal andersom. We beginnen juist met het pullen van de paddenstoelen. Dit omdat tijdens het garen de oesterzwammen veranderen van structuur. Ze kunnen wel tot 30% slinken in volume. Dit komt door al het vocht wat erin zit.
Bereiding
Voorbereiding
Maak een eerder op de dag liefst een dag eerder de ingelegde rode ui (lees hier het recept).
Bereid de BBQ voor om indirect te grillen op 180°C. Trek vervolgens de oesterzwammen uit elkaar met twee vorken. Je kan het ook met je handen doen, alleen duurt het dan wat langer. Kruid alle slierten oesterzwam met de BBQ-rub en leg in de groentenkorf.
Maak ondertussen de saus door 7 el zoete BBQsaus, 1 tl sriracha, limoensap van een halve limoen en 120 ml water te mengen tot een geheel en zet apart.


Bereiding
ca. 45 minuten
Leg de groentenkorf met slierten oesterzwam in de indirecte zone van de BBQ en leg een stukje appelrookhout op de brandende kolen. Sluit het deksel en laat de oesterzwammen ongeveer 15 minuten roken.

Na 15 minuten plaatst je de DO in de BBQ boven de kolen en voeg je de oesterzwammen en de saus toe. Laat het geheel nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Als het te hard gaat, verschuif je de DO meer naar de indirecte zone.
Na een halfuur zijn de oesterzwammen flink geslonken en is de saus ook lekker ingedikt.


Serveer de pulled paddenstoel met een ingelegde ui op een zacht bolletjes. Eet smakelijk!

Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!
Het zoete zusje van de limoncello!

Courgette met gremolata
Een spannend bijgerecht voor bij een heerlijk stukje vlees of vis.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter