Gegrilde prei

star_rate
Gegrilde prei

Ca. 10 min.

Ingredienten

  • 4 lekkerbekken

  • 2 stuks prei

  • olijfolie

  • Peper

  • Zout

  • Optie: balsamico azijn

Gegrilde prei

Gegrilde prei

De gegrilde prei. Het klinkt als een fout sprookje. Nou nee! Ik kan je vertellen dat dit een van m’n favoriete bijgerechten is geworden van de BBQ. ‘Wat moet je nou met een prei op de BBQ?’ hoor ik je denken. Hier zijn een tweetal redenen voor: de eerste is dat het super lekker is, punt. De tweede is dat het gewoon te simpel is om te maken en nog super snel klaar ook (dus eigenlijk drie redenen :)).

Prei kan soms een sterke smaak hebben, het is tenslotte ook familie van de ui. Door deze bereiding neem je echter deze sterke smaak weg en blijft er een subtiele smaak achter. Zet dus al je vooroordelen aan de kant en haast je naar de groenteboer om een prei (of twee) te halen, steek vervolgens de BBQ aan en geniet!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 5 min.

Snij het loof van de prei en spoel deze af onder de koude kraan. Er zit bijna altijd nog wat zand tussen de bovenste vellen en dat wil je niet in je mond natuurlijk. Laat de preien even uitlekken en leg ze apart. Stook nu je BBQ op tot een flinke temperatuur, rond de 220 graden is prima.

Bereiding

Ca. 10 minuten

Smeer nu de preien in met de olijfolie en bestrooi naar smaak met peper en zout. Als de BBQ op temperatuur is leg je de preien op de directe kant van de BBQ en sluit de deksel. Na een minuut draai je de preien een kwartslag. Je zal zien dat ze al flink zwart geblakerd zijn. Goed bezig! Dit is de bedoeling!

Smeer de prei in met olijfolie

Laat de prei zwart worden

Draai de preien elke minuut een kwartslag totdat ze rondom helemaal zwart is en zacht aan voelen. Haal de preien van de BBQ en laat deze eventjes afkoelen. Nu komt het lastige gedeelte (sorry, toch iets wat lastig is in dit gerecht…). Snij voorzichtig in de lengte de prei door tot net onder het zwarte velletje, dit is namelijk het enige gedeelte wat je niet kunt eten. Vouw nu voorzichtig het zwarte velletje naar buiten zodat er een soort bloem ontstaat.

Wow! Dat hadden we niet verwacht he! Zo’n mooie groene kleur. Zo zacht. Wij hebben voor het serveren de prei nog licht bestrooid met wat zout en peper en daarnaast een paar druppeltjes balsamico azijn voor de frisse touch. Eet smakelijk!

Snijd de prei voorzicht ig in de lengte open

Bestrooi met peper en zout en eventueel wat balsamico azijn

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 10 min.

Benodigdheden

  • 4 lekkerbekken

  • 2 stuks prei

  • olijfolie

  • Peper

  • Zout

  • Optie: balsamico azijn

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Friszure BBQ coleslaw

Super frisse salade voor bij talloze gerechten!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Zelfgemaakte Pizza

Pizza van de BBQ moet je eens geprobeerd hebben!

Bekijk recept play_arrow