bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Luchtig platbrood met knoflooksaus

Luchtig platbrood met knoflooksaus

star_rate
Luchtig platbrood met knoflooksaus

ca. 1,5 uur (incl. rijzen deeg)

Ingredienten

 • Ca. 4-5 platbroden

 • 300 gr.bloem

 • 195 gr. lauw water

 • 9 ml olijfolie

 • 1 tl droge gist

 • 5 gr. zout

Luchtig platbrood met knoflooksaus

Luchtig platbrood met knoflooksaus

Platbrood en BBQ zijn een perfecte combinatie. Het past zo’n beetje bij alle gerechten die je gaat serveren tijdens een barbecue. Vervang bijvoorbeeld eens het broodje bij de pulled pork voor een platbrood of wat dacht je van gerookte kipfilet of zalm op/tussen het platbrood? Inderdaad het water loopt ook bij mij in m’n mond en terecht. Je kan eindeloos combineren maar ook ‘los’ smaakt het erg lekker. Wij serveren het platbrood dan het liefst met een zelfgemaakte knoflooksaus of kruidenolie. Perfect voor op een borrelplank.

Platbrood maken is ook nog eens erg simpel en snel klaar. Het enige wat je nodig hebt is wat deeg, een pizzasteen en een loei hete BBQ met deksel.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 1,5 uur (incl rijzen)

Als eerste gaan we het deeg maken. Leg hier voor de bloem in een grote kom en voeg het zout en de olijfolie toe. Meng het lauwe water met de droge gist in een apart bakje goed samen en voeg daarna toe aan de grote kom.

Meng alles met een pollepel tot een geheel. Kneed vervolgens het deeg tot het soepel wordt (ca. 10-15 min.). Bestuif een kom met wat deeg, leg het deeg erin en dek af met een een theedoek of vershoudfolie.

Laat het nu op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is. Houd rekening met minimaal 1 – 1,5 uur.

Aangezien je nu toch even rust hebt, kan je net zo goed deze heerlijk zelfgemaakte knoflooksaus maken.

Als het deeg bijna verdubbeld is gaan we de BBQ opstoken. Gooi de BBQ maar lekker vol want we willen een temperatuur van 250°C + halen. Ook de pizzasteen moet loei heet zijn. Leg deze voordat we de broden gaan bereiden direct boven de kolen.

Pizzasteen altijd indirect
Let op dat wanneer je de platbroden gaat bereiden de kolen niet onder de pizzasteen liggen. Als je dat doet gaan de broden verbranden en dat wil je niet. Heb je dus geen diffuserplate, gebruik dan de handige kolenbakjes. Deze kan je verplaatsen waardoor je heel flexibel bent.

Archieffoto

Als het deeg verdubbeld is verdeel je het in 4 stukken. Maak er bolletjes van en rol ze uit met een deegroller. Probeer ze zo dun mogelijk uit te rollen. Leg ze apart op een bord met bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

Bereiding

ca. 5 minuten

Als de BBQ loei heet is leg je het eerste stuk deeg op de pizzasteen en sluit je het deksel. Wij zagen de luchtbellen letterlijk verschijnen (door de schuif aan de bovenkant), zo snel gaat het wanneer de BBQ goed heet is. Draai het brood na enkele minuten en laat nog even liggen. Zo krijgt beide kanten een mooie kleur.

Serveer met de heerlijke knoflooksaus. Eet smakelijk.

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– De Weber Charcoal Summit

Weber bedankt. :-)

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 1,5 uur (incl. rijzen deeg)

Benodigdheden

 • Ca. 4-5 platbroden

 • 300 gr.bloem

 • 195 gr. lauw water

 • 9 ml olijfolie

 • 1 tl droge gist

 • 5 gr. zout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Krokante uienringen

Krokante uienringen van de BBQ? Zekers! Proef en je wilt nooit meer anders.

Bekijk recept play_arrow
Niels Mango-Ananas spies

Sluit je ogen en denk aan een zonsondergang op een tropisch eiland. Je hebt net ...

Bekijk recept play_arrow