bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Pizzastengels, de Italiaanse snack voor bij de borrel

Pizzastengels, de Italiaanse snack voor bij de borrel

star_rate
Pizzastengels, de Italiaanse snack voor bij de borrel

ca 4 uur

Ingredienten

    Pizzasstengels
    • 250 gram bloem typo 00

    • 170 lauwwater

    • 4 gr gedroogde gist

    • 10 ml olijfolie

    • 2 gr zeezout

    • 1 el Italiaanse mix met zout (Italiaanse kruiden zonder zout kan ook, voeg dan wat extra zout los toe)

    • Mespuntje suiker

    Snelle pizzasaus
    • 100 ml passata

    • 1 teen knoflook

    • 1 tl Italiaanse kruiden

    • Paar blaadjes basilicum

Pizzastengels, de Italiaanse snack voor bij de borrel

Pizzastengels, de Italiaanse snack voor bij de borrel

Pizzastengels, een super lekkere snack uit Italië. Dit jaar was ik in Italië op vakantie en daar liggen ze dus volop in de supermarkt: pizzastengels. Ze lijken een beetje op de Kaasstengels die wij in Nederland kennen. Alleen het grote verschil is dat de stengels die wij kennen van bladerdeeg worden gemaakt, de stengels in Italie worden van brood/pizzadeeg gemaakt. De smaakbeleving is dus totaal anders. In principe kan je het nog meer vergelijken met een upgrade van een soepstengel. De keuze voor stengels was reuze, maar onze favoriet was de stengel met tomatensaus. De stengel was krokant gebakken, klein beetje gedraaid en een kruidige tomatensaus erop. Eigenlijk de korst van een pizza met een beetje saus. Heerlijk bij een anti pasta of om gewoon lekker te snacken. De stengel was zo lekker, dat ik er wel een BBQ versie van moest maken!

In dit recept gaan we dus een pizzastengel van pizzadeeg maken. Dit zorgt voor een heerlijke structuur en je hebt de meeste controle over de smaak. Zo voegen wij nog extra Italiaanse kruiden toe aan het deeg. Je kan ook kant-en-klaar deeg gebruiken, alleen dan is het lastiger om de Italiaanse kruiden toe te voegen. Daarnaast maken we een snelle pizzasaus waarmee we de stengels insmeren.

Wil je bij de stengels een heerlijke Italiaanse wijn serveren? Ga dan voor de Laguna! Dit was absoluut mijn favoriet aan het Gardameer. Delizioso!

Bereiding

Voorbereiding

ca 4 uur

Als eerste maken we het pizzadeeg. Wil je een uitgebreide beschrijving, lees dan ons artikel over pizzadeeg.

Voeg de 4 gram gedroogde gist aan het lauwwarme water toe en meng door elkaar tot het opgenomen is. Voeg alle droge ingredienten in een grote kom. Meng als laatste de olijfolie en water door het mengsel. Kneed nu het deeg totdat het een soepel geheel wordt.

Leg de deegbol terug in de kom en laat een uur afgesloten rijzen op een warme plek in de huiskamer. Haal na een uur het deegstuk uit de kom en kneed nog een paar minuten goed door. Bol het deeg op en laat het nog 3 uur afgesloten rijzen op een warme plek in de huiskamer.

Maak ondertussen de snelle pizzasaus. Snijd een knoflook fijn en fruit zachtjes aan. Voeg de Italiaanse kruiden toe en fruit even mee. Let op dat de knoflook niet verbrand. Voeg vervolgens de passata toe en meng goed door elkaar en laat even pruttelen.

Kneus de basilicumblaadjes en voeg ook toe aan de saus. Laat nog even zachtjes inkoken en laat afkoelen.

Rol het deeg uit en maak er dunne stengels van. Voor het beste resultaat druk je met je vingers het deeg steeds een stukje naar buiten. Zo blijft de lucht nog in het deeg zitten. Gebruik je een deegroller, dan druk je alle lucht weg. Persoonlijk vind ik het lekker als de stengel een beetje luchtig is.

Snijd dunne stroken en draai de stengels. Leg op bakpapier en smeer de stengels in met zelfgemaakte pizzasaus.

Bereiding

ca. 10 minuten

Bereid de BBQ voor volgens de pizza methode (op een ketel BBQ of op een kamado BBQ). We gaan de pizzastengels bakken op zo’n 250°C. Sluit de deksel en laat de pizzasteen goed heet worden.

Leg de pizzastengels met bakpapier op de pizzasteen en sluit weer het deksel. Ik heb bakpapier gebruikt omdat ik dan alle stengels in een keer op de steen kon leggen. Dit is dus niet noodzakelijk. Alleen boven de steen is het nogal heet.

Kijk na 5 minuten of de stengels al klaar zijn. Laat de stengels niet te lang liggen, anders verbrand de bovenkant. Laat nog even afkoelen, dan worden de stengels krokanter.

Eet smakelijk.

Disclaimer

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Italiaanse mix met zout door  van Beekum Specerijen

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca 4 uur

Benodigdheden

    Pizzasstengels
    • 250 gram bloem typo 00

    • 170 lauwwater

    • 4 gr gedroogde gist

    • 10 ml olijfolie

    • 2 gr zeezout

    • 1 el Italiaanse mix met zout (Italiaanse kruiden zonder zout kan ook, voeg dan wat extra zout los toe)

    • Mespuntje suiker

    Snelle pizzasaus
    • 100 ml passata

    • 1 teen knoflook

    • 1 tl Italiaanse kruiden

    • Paar blaadjes basilicum

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Italiaans borrelbrood, Ciabatta Caprese

Een heerlijk Italiaans brood belegd met verse ingredienten!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gepofte knoflook

Ervaar de heerlijke zachte, milde en nootachtige smaak van knoflook door deze te poffen.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gegrilde puntpaprika in knoflookolie

Heerlijke zachte en zoute paprika met een touch van knoflook.

Bekijk recept play_arrow