bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Zelfgemaakte Pizza

Zelfgemaakte Pizza

star_rate
Zelfgemaakte Pizza

Ca. 10 min.

Ingredienten

    Pizza Chorizo
    • Italiaanse fijnproevers

    • 10 plakjes dun gesneden chorizo

    • 0,5 fijn gesneden jalapeno peper

    • 0,5 bol mozzarella

    • Geraspte kaas

    • Pizzasaus

    • Oregano

    • Basilicum

    • Pizzasteen

    Pizza margherita
    • 0,5 bol mozzarella

    • Geraspte kaas

    • Pizzasaus

    • Oregano

    • Basilicum

    Pizzabodem
    • *UPDATE april 2020* Check hier ons verbeterde pizzabodem recept.

    • 260 gr. bloem (Voor de bodem gebruiken wij tipo 00 bloem maar je kan ook gewoon patentbloem gebruiken. Het verschil tussen beide is dat de tipo 00 wat fijner is. Deze bloem is alleen niet overal te verkrijgen (wij hebben deze bloem bij de groothandel gehaald).

    • 5 gr. zout

    • 9 ml olijfolie

    • 160 ml water

    • 3 gr gist

Zelfgemaakte Pizza

Zelfgemaakte Pizza

PIZZA! Waarschijnlijk ben ik niet de enige maar pizza hoort zeker tot een van mijn favorieten gerechten. Daarom wilde ik het ook klaarmaken op de BBQ. En ik moet zeggen pizza en BBQ is een goede combinatie!

Terwijl ik dit schrijf heb ik net mijn lekkerste pizza ooit van de BBQ op. Tot nu toe dan, bij m’n vorige pizza zei ik namelijk hetzelfde. Maar dat is het mooie van een pizza zelf maken. Je kan het recept steeds aanpassen en verbeteren.

Als je zelf pizza wilt maken kan je er voor kiezen om pizzadeeg te kopen in de supermarkt. Dit heb ik in het begin ook gedaan, alleen was ik niet tevreden over de smaak van de bodem. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan met water en bloem. Met behulp van een goede vriend (bakker Martijn) ben ik uiteindelijk gekomen op een heerlijk recept voor een pizzabodem. En dit willen wij graag met jullie delen.

Wil je niet je eigen deeg maken? Dan kan je gelijk door naar stap 2: opmaken van de pizza.

*UPDATE april 2020* Check hier ons verbeterde pizzabodem recept.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 3 uur

Bereiding van het deeg
Als eerste stoppen we het gist bij het warme water. Roer dit met een vork goed door elkaar zodat het water de gist goed opneemt. Voeg daarna alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom. Let op, vanaf nu kan het een zooitje worden (tenminste in mijn keuken altijd wel). Strooi wat bloem over je handen en het aanrecht anders blijft het deeg plakken. Het kneden kan beginnen. Rol het deeg met de palm van je hand van je af en vouw het deeg dubbel. Dit stukje blijf je herhalen tot het deeg soepel wordt. Wees vooral niet te lief voor het deeg. Blijft het deeg nog erg plakken? Strooi dan nog wat extra bloem over het deeg.

Het kneden van het deeg

Machtig mooi pizzadeeg

Het deeg is uiteindelijk klaar wanneer je van het deeg een vliesje kunt trekken. Het voelt nu ook lekker soepel aan. Hoelang dit duurt hangt natuurlijk af van jouw kneedkwaliteiten. Verdeel de bol in 2 stukken en leg ze beide in een kom, sluit de kommen af met een warme vochtige theedoek.
Laat het deeg nu minimaal 3 uur rijzen.

Tijdens het rijzen kan je alvast alle ingrediënten klaarmaken. Leg alles klaar in kleine bakjes, zodat je makkelijk je pizza kan beleggen. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd deze in kleine stukjes. Als je grote stukken op je pizza legt word je pizza te vochtig.

Het vliesje op het deeg

Bereiding

Ca. 10 minuten

Na het rijzen gaan we als eerst de BBQ klaarmaken met een indirecte zone. We leggen de pizzasteen niet boven de kolen. Wanneer je kolen onder de pizzasteen legt, verbrand de onderkant van de pizza (ja dat is een keer gebeurd) en dat willen we niet. Je kan er voor kiezen om de kolen aan 1 kant te leggen zoals we vaker doen of je legt ze in een cirkel om de pizzasteen heen. Beide methodes werken en hebben voordelen en nadelen.
Het voordeel van de ‘standaard methode’ is dat de kolen dicht bij elkaar liggen en dus veel hitte produceren, ook houden ze de hitte langer vast. Het nadeel is dat je de pizza tijdens de bereiding af en toe moet draaien om de bodem overal krokant te krijgen.

Het voordeel van de ‘cirkel methode’ Is dat de kolen rondom de pizza liggen. Je hoeft de pizza dus niet te draaien tijdens de bereiding. Nadeel is dat de kolen uit elkaar liggen en snel warmte verliezen. Wij hebben nu voor de ‘standaard methode’ gekozen.

De cirekelmethode

Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is. Het liefst rond de 250 graden. Leg de pizzasteen ook al op de barbecue zodat deze al goed heet wordt (je kan vals spelen door de pizzasteen alvast voor te verwarmen in de oven).

Nu de pizzasteen en barbecue op temperatuur komen, gaan we de pizzabodem maken. Strooi bloem over het aanrecht en haal 1 bol deeg uit een kom. Druk met je vingers vanuit het midden naar buiten, blijf dit herhalen en vorm het deeg naar de gewenste grootte. Probeer de bodem zo dun mogelijk te maken.Leg de pizzabodem op een plank of bord waarvan deze makkelijk af kan schuiven (strooi eerst wat bloem over de plank). Vervolgens smeren we de bodem in met de pizzasaus en beleggen we deze naar keuze.

Smeer rijkelijk in met pizzasaus

Leg de pizza op de steen

Nu de barbecue op temperatuur is leggen we de pizza op de pizzasteen. Sluit voorzichtig het deksel en pak er een goed glas witte wijn bij. Wanneer de pizza klaar is, bepaal je zelf en ligt aan de temperatuur van de BBQ. Voel daarom na ongeveer 10 minuten even aan de korst van de pizza en draai deze als het nodig is. De pizza is klaar wanneer jij vindt dat deze knapperig genoeg is! Maak de pizza af door er nog wat oregano en basilicumblaadjes overheen te strooien.

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 10 min.

Benodigdheden

    Pizza Chorizo
    • Italiaanse fijnproevers

    • 10 plakjes dun gesneden chorizo

    • 0,5 fijn gesneden jalapeno peper

    • 0,5 bol mozzarella

    • Geraspte kaas

    • Pizzasaus

    • Oregano

    • Basilicum

    • Pizzasteen

    Pizza margherita
    • 0,5 bol mozzarella

    • Geraspte kaas

    • Pizzasaus

    • Oregano

    • Basilicum

    Pizzabodem
    • *UPDATE april 2020* Check hier ons verbeterde pizzabodem recept.

    • 260 gr. bloem (Voor de bodem gebruiken wij tipo 00 bloem maar je kan ook gewoon patentbloem gebruiken. Het verschil tussen beide is dat de tipo 00 wat fijner is. Deze bloem is alleen niet overal te verkrijgen (wij hebben deze bloem bij de groothandel gehaald).

    • 5 gr. zout

    • 9 ml olijfolie

    • 160 ml water

    • 3 gr gist

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Pastinaakfriet

Heerlijke frietjes van pastinaak! Lekker voor bij een mooi stuk vlees of vis.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gepofte knoflook

Ervaar de heerlijke zachte, milde en nootachtige smaak van knoflook door deze te poffen.

Bekijk recept play_arrow