Pepernoten van de BBQ
45 minuten
Ingredienten
ca. 40-60 pepernoten
125 gr. zelfrijzend bakmeel
80 gr. fijne bruine basterdsuiker
2 tl Speculaaskruiden
50 gr. koude boter in kleine blokjes
50 ml melk
snuf zout (restjes uit de molen of kleine draai)
Eventueel cacao
Pepernoten van de BBQ
Pepernoten: misschien wel het bekendste strooigoed van Nederland. Steeds vroeger in het jaar liggen de pepernoten al in de schappen. De zomervakantie is net voorbij en de kruidnootjes vinden al gretig aftrek. Dat is niet zo gek want ze zijn natuurlijk super lekker! Waarom dan wachten tot 5 december? Speculaas eten we tenslotte ook het hele jaar door! 🙂
Pepernoot of kruidnoot?
Er is nog wel eens verwarring rondom de naam pepernoot. Van oorsprong is de pepernoot een koekje met een onregelmatige vorm en een fijne anijssmaak, vergelijkbaar met taai taai. Dit zijn ook de wat grotere brokjes. Door de jaren heen heeft echter de kruidnoot min of meer de naam van pepernoot overgenomen. Terwijl dit de bekende brosse speculaaskoekjes (bolletjes) zijn. In de volksmond noemen we een kruidnoot dus een pepernoot. Eigenlijk maken we nu dus kruidnoten van de barbecue.
Avonturieren
Wij vinden het leuk om te experimenteren met gerechten op de BBQ. Waarom dus geen kruidnoten van de BBQ? Het maken van kruidnoten is namelijk super makkelijk. Er valt ook heel goed mee te experimenteren. Naast de traditionele kruidnoot hebben wij bijvoorbeeld ook een versie gemaakt met een beetje cacao. Deze zijn niet te versmaden!
Funfact: het strooien van snoepgoed (met chocolade munten bijvoorbeeld) komt uit de legende van Sint Nicolaas waarbij de sint met munten strooide om een drietal meisjes van een bruidsschat te voorzien en hiermee voorkwam dat ze in de slavernij belandden.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 15 minuten
Meng het meel, fijne basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar. Kijk uit met het zout. Het mag natuurlijk niet overheersen. Wij hebben minder dan een mespunt toegevoegd. Een keer draaien of de zoutkorrels die nog in de molen zitten is prima. En snijd de boter in kleine stukjes.
Voeg de melk en boter toe aan het mengsel en kneed er een samenhangend deeg van. Wij hebben het deeg in tweeën verdeeld en hebben aan één deeg nog 1 grote theelepel cacao toegevoegd. Als je dit doet, meng het deeg dan nog even goed door.


Maak de barbecue klaar om indirect te barbecueën op ca. 200 graden. Leg de steen alvast op de BBQ maar zorg ervoor dat er géén kolen onder de steen liggen. Wanneer de steen té heet is, verbranden de kruidnoten.

Bereiding
ca 25 minuten

Vorm vervolgens kleine balletjes van het pepernotendeeg. De pepernoten gaan rijzen (worden groter) in de BBQ dus maak ze niet te groot (ca. 1 cm in doorsnede). Leg eerst wat bakpapier op de steen en daarna de pepernoten. Sluit vervolgens het deksel.


Kijk na 15 minuten hoe de pepernoten ervoor staan. Na ongeveer 25 minuten zijn de pepernoten klaar! Laat ze even afkoelen dan worden ze lekker krokant.
Eet smakelijk!


Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Speculaaskruiden door Van Beekum Specerijen
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Verrassende aubergine borrelsnacks met Dirk van Duijvenbode
Krokante aubergine stick & een bacon-kaas aubergine stick

Aubergine rolletjes
Heerlijk vegetarisch hapje in een handomdraai op tafel!

Gegrilde pompoenpuree met limoen en rode peper
Zachte pompoenpuree, perfect te combineren met vis of vlees.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter