bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Pepernoten van de BBQ

Pepernoten van de BBQ

star_rate
Pepernoten van de BBQ

45 minuten

Ingredienten

  • ca. 40-60 pepernoten

  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel

  • 80 gr. fijne bruine basterdsuiker

  • 2 tl Speculaaskruiden

  • 50 gr. koude boter in kleine blokjes

  • 50 ml melk

  • snuf zout (restjes uit de molen of kleine draai)

  • Eventueel cacao

Pepernoten van de BBQ

Pepernoten van de BBQ

Pepernoten: misschien wel het bekendste strooigoed van Nederland. Steeds vroeger in het jaar liggen de pepernoten al in de schappen. De zomervakantie is net voorbij en de kruidnootjes vinden al gretig aftrek. Dat is niet zo gek want ze zijn natuurlijk super lekker! Waarom dan wachten tot 5 december? Speculaas eten we tenslotte ook het hele jaar door! 🙂

Pepernoot of kruidnoot?
Er is nog wel eens verwarring rondom de naam pepernoot. Van oorsprong is de pepernoot een koekje met een onregelmatige vorm en een fijne anijssmaak, vergelijkbaar met taai taai. Dit zijn ook de wat grotere brokjes. Door de jaren heen heeft echter de kruidnoot min of meer de naam van pepernoot overgenomen. Terwijl dit de bekende brosse speculaaskoekjes (bolletjes) zijn. In de volksmond noemen we een kruidnoot dus een pepernoot. Eigenlijk maken we nu dus kruidnoten van de barbecue.

Avonturieren
Wij vinden het leuk om te experimenteren met gerechten op de BBQ. Waarom dus geen kruidnoten van de BBQ? Het maken van kruidnoten is namelijk super makkelijk. Er valt ook heel goed mee te experimenteren. Naast de traditionele kruidnoot hebben wij bijvoorbeeld ook een versie gemaakt met een beetje cacao. Deze zijn niet te versmaden!

Funfact: het strooien van snoepgoed (met chocolade munten bijvoorbeeld) komt uit de legende van Sint Nicolaas waarbij de sint met munten strooide om een drietal meisjes van een bruidsschat te voorzien en hiermee voorkwam dat ze in de slavernij belandden.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 15 minuten

Meng het meel, fijne basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar. Kijk uit met het zout. Het mag natuurlijk niet overheersen. Wij hebben minder dan een mespunt toegevoegd. Een keer draaien of de zoutkorrels die nog in de molen zitten is prima. En snijd de boter in kleine stukjes.

Voeg de melk en boter toe aan het mengsel en kneed er een samenhangend deeg van. Wij hebben het deeg in tweeën verdeeld en hebben aan één deeg nog 1 grote theelepel cacao toegevoegd. Als je dit doet, meng het deeg dan nog even goed door.

Maak de barbecue klaar om indirect te barbecueën op ca. 200 graden. Leg de steen alvast op de BBQ maar zorg ervoor dat er géén kolen onder de steen liggen. Wanneer de steen té heet is, verbranden de kruidnoten.

Bereiding

ca 25 minuten

Vorm vervolgens kleine balletjes van het pepernotendeeg. De pepernoten gaan rijzen (worden groter) in de BBQ dus maak ze niet te groot (ca. 1 cm in doorsnede). Leg eerst wat bakpapier op de steen en daarna de pepernoten. Sluit vervolgens het deksel.

Kijk na 15 minuten hoe de pepernoten ervoor staan. Na ongeveer 25 minuten zijn de pepernoten klaar! Laat ze even afkoelen dan worden ze lekker krokant.

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Speculaaskruiden door Van Beekum Specerijen

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

45 minuten

Benodigdheden

  • ca. 40-60 pepernoten

  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel

  • 80 gr. fijne bruine basterdsuiker

  • 2 tl Speculaaskruiden

  • 50 gr. koude boter in kleine blokjes

  • 50 ml melk

  • snuf zout (restjes uit de molen of kleine draai)

  • Eventueel cacao

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Gegrilde aubergine lasange

Lasagne van gegrilde aubergine én van de BBQ! Dit vegetarische pareltje wil je proeven.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Gepofte knoflook

Ervaar de heerlijke zachte, milde en nootachtige smaak van knoflook door deze te poffen.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Krokante aardappelpartjes van de BBQ

Zo maak je de lekkerste aardappels die je ooit hebt gegeten!

Bekijk recept play_arrow