Italiaans kruidenbrood met rode ui, kaas en zongedroogde tomaat
Ingredienten
300 gr. bloem
195 ml. lauw water
5 gr. zout
1 tl gedroogde gist.
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
5 zongedroogde tomaatjes
1 takje verse basilicum
1 takje verse oregano
handje geraspte kaas
Brood
Vulling
Italiaans kruidenbrood met rode ui, kaas en zongedroogde tomaat
Een Italiaans kruidenbrood met rode ui, kaas en zongedroogde tomaat, dat klinkt als een feestje toch? Nou ik kan je vertellen: het is een feestje! Het moge ondertussen duidelijk zijn dat na mijn recepten: pizza, desembrood, brood met knoflook en kaas, platbrood en saucijzenbroodjes ik iets heb met het bakkersvak. Ja dat klopt, ik vind het een geweldige ambacht. En niet alleen dat, het is ook gewoon super lekker!
Sinds een paar jaar maak ik nu mijn eigen brood. Niet dat ik dat wekelijks doe, maar zo af en toe bak ik lekker een brood in mijn oven (ja je leest het goed, af en toe gebruik ik die ook nog :-P). Ik kan je verzekeren dat dat echt super lekker is. Verser ga je het niet krijgen! Mocht je dat nog nooit gedaan hebben, probeer het een keer (Niels jij dus ook! ;)). Doordat ik soms brood bak, ben je sneller geneigd om dingen uit te proberen. Zo is ook dit brood ontstaan. Het is eigenlijk begonnen bij de Bakkerszonen in Amsterdam waar ik dit groentebroodje kreeg. Een super lekker broodje wat je heerlijk kan eten bij de borrel. Alleen zitten zij niet echt bij mij om de hoek, dus zat er niets anders op dan een eigen versie te maken..
Italiaanse tour
Het mooie aan een eigen versie maken is dat je kan doen wat je zelf lekker vindt. Qua ingrediënten was ik er eigenlijk al snel uit. Ik wilde een soort Italiaanse versie maken. Voor het brood zelf heb ik mijn eigen basisrecept voor een wit desembrood gebruikt. Voor dit brood heb ik dan alleen het desem vervangen door droge gist.
Brood bakken op de BBQ
Je kan dit brood op twee manieren op de BBQ bereiden; in een Dutch Oven of op een pizzasteen. Op een pizzasteen had ik nog nooit een brood gebakken dus dit heb ik maar geprobeerd. En ik kan je vertellen: het werkt top!
Bereiding
Voorbereiding
ca. 1-2 uur
Als eerste gaan we het deeg maken, de vulling voegen we later toe als het deeg goed gekneed is.
Pak een grote kom en voeg hierin de bloem, zout en meng door elkaar. Los de gist op in het lauwe water en voeg toe aan het bloem. Kneed het mengsel vervolgens goed tot een elastisch deeg.
Snijd vervolgens de ui, knoflook, oregano en basilicum fijn en voeg samen met de geraspte kaas in een schaaltje.

Maak het deeg plat en voeg er een handje van de vulling aan toe. Sla het deeg zorgvuldig dicht en meng de vulling goed door het deeg. Herhaal deze stap een aantal keer totdat het deeg mooi gevuld is. Zelf hield ik nog een handje van de vulling over.


Maak een mooie bol van het deegstuk en stop deze in een schaal of rijsmandje. Leg er een theedoek overheen en laat op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1-2 uur.


Bereid ondertussen de BBQ voor indirect te grillen op 200 graden. Het brood gaan we bereiden op een pizzasteen om zo een steenoven te creëren. Zorg er dus voor dat de pizzasteen ook opwarmt. Let bij het bereiden wel op dat er géén houtskool onder de steen ligt, anders verbrandt de bodem!
Bereiding
ca. 45 minuten
Draai je schaal/deegmandje om boven de pizzasteen en leg het deegstuk in het midden van de BBQ.
Maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deegstuk. Dit zorgt voor de ‘handtekening’ van de bakker op het brood en mooie korstvorming.
Sluit het deksel, het bakken kan beginnen.

Na ongeveer 35 minuten was ons brood klaar. Je kan dit testen door aan de onderkant de kloppen. Je hoort dan een hol geluid. Let wel op want het brood is erg warm!

Laat het brood nog ongeveer 15 minuten afkoelen en aanvallen maar!
Eet smakelijk!


Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– De Weber Summit Charcoal door Weber Nederland.
Weber bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde groente pizza met chili-olie
Pittige pizza met gegrilde aubergine en courgette

Gegrilde aubergine lasange
Lasagne van gegrilde aubergine én van de BBQ! Dit vegetarische pareltje wil je proeven.

Gegrilde maiskolf op de BBQ
Een echte BBQ klassieker: gegrilde mais! Lekker met een pittige chili.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter