Gepofte knoflook
60 minuten
Ingredienten
1 bol knoflook
Gepofte knoflook
Knoflook, ik ben er sowieso fan van. Bijna elk gerecht wat ik maak gaat wel een teentje knoflook in. Het geeft je gerecht altijd een extraatje. Vaak kies ik ervoor om knoflook vers toe te voegen of te fruiten. Maar vanaf nu komt daar verandering in. Want knoflook poffen is echt super lekker. De smaak van de knoflook wordt namelijk zacht, mild en nootachtig. Heerlijk om bijvoorbeeld een steak of een bruchetta mee in te smeren of door de gegrilde tomatensoep.
Wat is poffen precies?
Hoe komt het dat de smaak zo veranderd bij het poffen en wat is poffen het precies? Ik kan daar zelf een mooie tekst voor verzinnen maar 24Kitchen kan dat veel beter, dus hierbij hun uitleg: “Bij het poffen gaar of stoom je ingrediënten gaar in hun eigen vocht. Het levert een pure, geconcentreerde smaak als resultaat. In feite sluit je de groente op in hun eigen schil, met behulp van aluminiumfolie of een zoutkorst. Aroma’s en vocht kunnen zo niet ontsnappen.” Klinkt plausibel toch? Door naar de BBQ.
Poffen op de BBQ
Het poffen van de knoflook is super simpel, je hebt alleen een BBQ nodig die rond de 100-120 graden is. Ideaal als je bijvoorbeeld spareribs of pulled pork aan het maken bent. Ik leg er dan gewoon een bol knoflook bij en na een uurtje is de gepofte knoflook klaar! Natuurlijk kan je ook je restwarmte van de barbecue hier perfect voor gebruiken. Wanneer je klaar bent met een barbecue-sessie sluit je het deksel en leg je er een bol knoflook op. Je maakt dan optimaal gebruik van je laatste beetje kolen en warme in de BBQ.
De gepofte knoflook bewaar ik zelf ongeveer een week in een potje in de koelkast.
Bereiding
Voorbereiding
1 minuut
Snijd de top van de bol knoflook af. Maak vervolgens de barbecue gereed voor indirect grillen op 100-120 graden.
Top, dat was het. De voorbereidingen zijn gedaan!

Bereiding
59 minuten
Leg de bol knoflook in de indirecte-zone van de barbecue en sluit het deksel. De knoflook is klaar wanneer de teentjes zacht zijn geworden. Dit duurt ongeveer een uur.
Let op dat de BBQ niet warmer wordt dan 120 graden. Je wilt namelijk dat de knoflook langzaam de tijd krijgt om te poffen. Als het te snel gaat wordt de knoflook zwart en hard.

Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Italiaans borrelbrood, Ciabatta Caprese
Een heerlijk Italiaans brood belegd met verse ingredienten!

Zelfgemaakte arancello – het zoete broertje van de limoncello!
Het zoete zusje van de limoncello!

Gegrilde pompoenpuree met limoen en rode peper
Zachte pompoenpuree, perfect te combineren met vis of vlees.
Alle reacties (2)
Smaakte goed bij een ribeye.
Reactie door André op 02-06-2019 om 17:43
Ja hè! Thnx André
Reactie door Bastiaan op 03-06-2019 om 17:36
Laat een reactie achter