bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Gegrilde tomatensoep uit de Dutch Oven

Gegrilde tomatensoep uit de Dutch Oven

star_rate
Gegrilde tomatensoep uit de Dutch Oven

60 minuten

Ingredienten

  • 11 roma tomaten (ca 1 kg.)

  • 4 sjalotten

  • 3 tenen knoflook

  • 1 tl gerookte paprika poeder

  • 1 tl paprika poeder

  • 3 takjes basilicum

  • 1 groente bouillon blokje

  • 1 liter water

Gegrilde tomatensoep uit de Dutch Oven

Gegrilde tomatensoep uit de Dutch Oven

De tomatensoep van mama alleen dan van de barbecue! Vrijwel iedereen z’n moeder heeft wel een eigen tomatensoep recept. Zo ook de mijne. En ook de tomatensoep van mijn moeder is de állerlekkerste (meen ik echt mam!). Mijn moeder is net als ik fan van de term: less is more. Dat is ook wel terug te zien in dit recept. Tomaten, wat bouillon en kruiden. Meer is het niet en meer heeft deze soep ook niet nodig. Tot op heden, want alles smaakt lekkerder van de BBQ! Zo ook deze tomatensoep!

Dutch Oven en grillen
Soep van de BBQ lijkt in eerste instantie erg lastig maar gelukkig is daar de Dutch Oven. Een grote gietijzeren pan die je met gerust hart in het vuur of kolen kunt zetten. Je kan de DO op verschillende manieren gebruiken, zo kan je er bijvoorbeeld ook brood in bakken! Dan kan je de kolen op het deksel leggen en heb je ook directe hitte van de bovenkant. Voor deze soep is dat niet nodig. Wij zetten de DO in onze barbecue, op deze manier hebben we een perfecte controle.

Hoe gaaf een Dutch Oven er ook uitziet, deze gaat niet voor een grillsmaak zorgen. Het is namelijk een gesloten pan, de smaken moeten van binnenuit komen. Daarom grillen wij alle ingrediënten eerst op de barbecue. Hiervoor gebruiken wij een groentenkorf. Deze korf kan gewoon op het rooster plaatsen zonder dat de groentes door het rooster vallen. Zo kan je ook stukjes knoflook grillen. Daarnaast is het ook handig omdat je eenvoudig kan ‘scheppen’/roeren.

Bereiding

Voorbereiding

10 minuten

Snijd de tomaten in parten, pel de sjalotten en snijd deze in tweeën en haal de knoflooktenen uit z’n velletje. Stop alles in een grote kom en meng alles met wat olijfolie.

Maak de barbecue gereed voor direct grillen op ca. 200-250 graden.
Als je kolenbakjes hebt, gebruik deze dan. Je kan deze namelijk eenvoudig verplaatsen wanneer de DO te warm wordt. Je verandert dan het barbecueën dan in een handomdraai in indirect grillen.

Bereiding

45 minuten

Tomaten grillen
Leg eerst alle parten tomaat in de groentenkorf en gril deze boven de kolen. Let op dat er geen vlammen ontstaan anders komt er roet op je groente (door de olijfolie die lekt op de kolen). Sluit het deksel dus direct. De tomaten kan je ca. 5 minuten grillen, draai de tomaten tussendoor wel om. Houd wel de kleur in de gaten, je wilt niet dat ze zwart worden. Leg de gegrilde tomaten apart in een schaal. Nu gaan we de knoflook en ui grillen.

Knoflook en sjalotten grillen
Leg vervolgens de knoflook en de sjalotten in de groentenkorf. Deze grillen we kort totdat ze een lichtbruine gril kleur hebben. Ook hiervoor geldt, kijk uit voor de vlammen! Als de knoflook en ui klaar zijn leg je deze in de schaal bij de tomaten.

Vervolgens vervangen we de groentenkorf voor de Dutch Oven. Sluit het deksel en laat de DO even goed opwarmen. Wij laten de kolen direct onder de DO staan.

Als de pan warm is mogen alle ingrediënten de DO in. Begin met het water en de gegrilde groente. Daarna de kruiden, basilicum en als laatste verkruimelen we het groente bouillon blokje erboven. Meng vervolgens alles door elkaar, plaatst het deksel op de DO en het deksel op de barbecue.

We laten de soep nu 20 minuten pruttelen, zodat alle smaken goed door de soep opgenomen kunnen worden. Mocht de soep hard koken (flink borrelen), plaatst dan de kolen naar de zijkant zodat de DO op een indirecte manier verwarmd wordt.

Haal na 20 minuten de DO van de barbecue en maak de soep ‘glad’ met een staafmixer.

Eet smakelijk!

 

Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
Gourmet BBQ System – Dutch Oven door Weber Nederland

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

60 minuten

Benodigdheden

  • 11 roma tomaten (ca 1 kg.)

  • 4 sjalotten

  • 3 tenen knoflook

  • 1 tl gerookte paprika poeder

  • 1 tl paprika poeder

  • 3 takjes basilicum

  • 1 groente bouillon blokje

  • 1 liter water

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Gegrilde pompoenpuree met limoen en rode peper

Zachte pompoenpuree, perfect te combineren met vis of vlees.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Desembrood met knoflook en gesmolten kaas

Zoek je een makkelijk borrelhapje? Probeer dan ons desembrood met kaas en knoflook!

Bekijk recept play_arrow