Gegrilde en gestoofde venkel en tomaat in witte wijn
ca. 1 uur en 15 minuten
Ingredienten
2 venkelknollen
2 trossen cherrytomaatjes
2 tenen knoflook
2 el dry rub all use
2 el Italiaanse kruiden
100 ml. Witte wijn
Water
Dutch Oven
Ca. 4 personen
Overige
Gegrilde en gestoofde venkel en tomaat in witte wijn
Venkel en tomaat is een bekende combinatie. Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Thuis eten wij al jaren venkel en tomaat, heerlijk bij een gegrilde (of gebakken) kabeljauw bijvoorbeeld. Venkel is niet voor iedereen een bekende groente, wat ik best wel jammer vind. Want venkel is echt lekker. Vaak gaat het dan over de anijssmaak. En tuurlijk, het heeft een anijssmaak maar wanneer je venkel stooft of grilt dan houd je een hele zachte smaak over. Absoluut niet overheersend. Sowieso vind ik het wel meevallen want rauwe venkel past ook perfect in een gerecht. Bijvoorbeeld in een coleslaw met venkel wat weer perfect past op een visburger, gerookte zalm of gyros.
Al jaren heb ik het idee in mijn hoofd om een BBQ recept met venkel te maken. Alleen komt het er maar steeds niet van, totdat ik een paar weken geleden een recept tegen kwam waar de venkel in witte wijn gesmoord werd. Dit heb gelijk geprobeerd en ik was direct fan. Wat er precies gebeurt door de witte wijn weet ik niet maar het gerecht wordt naar een hoger plan getild. De smaak krijgt veel meer diepte. Heerlijk!
In dit recept gaan we natuurlijk de venkel eerst grillen en daarna langzaam laten stoven in een DO met witte wijn. Het wordt dus echt een BBQ recept met groenten in de hoofdrol.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 15 min
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op zo’n 200°C.
Snijd de venkel in partjes, smeer in met olijfolie en kruid met de dryrub. Snijd de venkel niet te klein, anders valt het door je rooster. Snijd ook de tomaatjes doormidden, de knoflook fijn en leg apart. Deze hebben we pas nodig als we gaan stoven.

Bereiding
ca. 1 uur
Gril de venkel direct boven de kolen of gasbranders tot de venkel begint te karamelliseren. Ik heb de venkel ongeveer 5 minuten per kant gegrild.
Haal de venkel van de BBQ en leg op een snijplak. Zet de Dutch Oven direct in de BBQ en sluit het deksel. Zo kan de gietijzeren pan opwarmen. De temperatuur van de BBQ mag nu ook wel zakken naar 170°C.


Snijd alle venkelpartjes nog een keer doormidden en voeg samen met de tomaatjes en knoflook in de Dutch Oven. Voeg nog een flinke scheut witte wijn toe en 2 el Italiaanse kruiden. Ook heb ik nog wat water toegevoegd zodat alle groente voor ruim de helft onder het vocht zitten. Sluit de deksel van de DO en sluit de deksel van de BBQ.


Laat het geheel nu zo’n 3 kwartier langzaam inkoken. Het liefst wil je de temperatuur in de DO ongeveer op 90-100°C houden. Dan krijgen de smaken de tijd om goed in het mengsel te trekken. Wanneer je te hard gaat koken, kan de onderkant ook aanbranden en wordt het geheel droog.
Kijk tussendoor hoe het mengsel pruttelt en pas eventueel de temperatuur van de BBQ aan. De stoof is klaar wanneer de venkel zacht is.

Eet smakelijk.

Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Kruiden en specerijen door Van Beekum Specerijen
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Desembrood met knoflook en gesmolten kaas
Zoek je een makkelijk borrelhapje? Probeer dan ons desembrood met kaas en knoflook!

Gegrilde groente pizza met chili-olie
Pittige pizza met gegrilde aubergine en courgette

Aubergine rolletjes
Heerlijk vegetarisch hapje in een handomdraai op tafel!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter