bbqproof.nl Recepten Vegetarisch De perfecte pizzabodem, krokant en luchtig!

De perfecte pizzabodem, krokant en luchtig!

star_rate
De perfecte pizzabodem, krokant en luchtig!

ca 18-24 uur

Ingredienten

 • Voor 4 pizzabodems

 • 590 gram bloem (voorkeur typo 0.0)

 • 3 gr. gedroogde gist

 • 10 gram zout

 • 1 mespunt suiker

 • 20 gram olijfolie

 • 350-400 ml water

De perfecte pizzabodem, krokant en luchtig!

De perfecte pizzabodem, krokant en luchtig!

Een heerlijke pizza valt of staat met een goede bodem. Het liefst wil je dat de bodem die luchtig en krokant is. En als het kan met van die hoge luchtige randen! Precies zoals de Italiaanse pizzabakker ook zijn pizza’s maakt. In dit recept laten wij zien hoe je het pizzadeeg maakt en hoe je het precies vormt. Van daaruit kan je zelf losgaan met de toppings.

Wil je een pizza bakken op een Kamado? Lees dan hier de ideale pizza set-up voor een kamado.
Wil je een pizza bakken op een Weber? Lees dan hier de pizza set-up voor een kettel bbq

Inspiratie
Zelf ben ik geen pizzabakker en ik heb mij de afgelopen jaren dan ook vooral laten inspireren. Daarom wil ik graag Simon Giaccotto (pizzabakker en auteur van De Pizzabijbel) en Björn Pennheim (Pizzakoning van Instagram) noemen. Zij hebben mij enorm geïnspireerd. Simon vooral met zijn pizza video’s waarin hij de basis vertelt en technieken laat zien. Deze technieken gebruik ik ook nog steeds. En Björn met zijn geweldige pizza foto’s op Instagram. Dit recept is dan ook gebaseerd op de ingredienten die hij gebruikt.

Neem de tijd
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: zelf pizza maken kost tijd! Het is dan wel het lekkerste wat er is (ja ik ben gek op pizza) maar je moet er wel tijd voor maken. Het maken van de bodems begint al een dag eerder. Je zal dus moeten plannen. Houdt rekening met ongeveer 18-24 uur.

Oefening baart kunst
Als je niet eerder met deeg gewerkt hebt, kan het wat onwennig zijn. Dat is logisch, dat had ik in het begin ook. Mijn tip, ga er gewoon mee aan de slag. Door het te doen leer je het vanzelf. Het is leuk en je gaat er steeds beter in worden.

Vriezen
In dit recept maken we gelijk 4 pizzabodems. Ik kan me voorstellen dat je aan twee bodems in eerste instantie genoeg hebt. Gelukkig kan je pizzabodems eenvoudig invriezen. Maak dus gewoon het volledige recept en vries de rest in. Als je de volgende keer dan pizza wilt maken, haal je de bodems 3 a 4 uur van te voren uit de vriezer.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 18-24 uur

Voeg als eerste het gist bij 300 ml. water. Roer er goed doorheen zodat het water het gist kan opnemen. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng door elkaar heen. Voeg als laatste de olijfolie en het water/gist toe. Meng alles goed met een houten pollepel door elkaar of in een keukenmachine met deeghaag.

 

Kneed het deeg ongeveer een minuut of tien in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Bestrooi dan je aanrecht met wat bloem en smeer je handen ook in met droge bloem. Het is namelijk best wel een nat deeg. Leg het deegstuk op het aanrecht en kneed het ongeveer 10 minuten. Het deeg moet een samenhangend geheel worden maar hoef niet elastisch te zijn. Zie hieronder de foto hoe het deeg er bij mij uitziet na het kneden.

Schraap de kom leeg en bestuif met droge bloem en leg het deegstuk erin. Dek af met een theedoek en laat een uur rijzen op kamertemperatuur.

PS. ter verduidelijking heb ik nog extra foto’s toegevoegd. Voor deze foto’s had ik alleen te weinig bloem in huis en heb dus een deel volkorenmeel (gezeefd) toegevoegd. De ‘pikjes’ in het deeg moet je dus even wegdenken. 😛

Deeg na het kneden

Deeg na uur rijzen

Verdeel het deegstuk in 4 stukken en maak er 4 pizzabodems van. Breng ze op spanning door een bol te maken en het deeg naar binnen te drukken met de zijkant van je handen. Druk voorzichtig iets naar beneden.

Verdelen.

Bol maken.

Op spanning brengen.

Leg ze uit elkaar in een grote ovenschaal of plaat. Bedek met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat het deeg nu 18-24 uur rijzen.

Bollen gaan de koelkast in.

Bollen na 24 uur rijzen.

Bereiding

ca. 4 uur

Haal de pizzabodems uit de koelkast en laat rustig (ong 3 a 4 uur) op kamertemperatuur komen. De bodems die je niet nodig hebt, kan je gelijk invriezen. Ik gebruik daar zelf altijd een ziplock voor.

Na 4 uur: Bestuif je werkblad en krabber (of spatel, net wat je hebt) met droge bloem. Haal voorzichtig de pizzabol uit de ovenschaal. Zorg dat je de ronde vorm behoudt!

Druk met je vingers het deeg voorzichtig uit elkaar. Doe dit alleen aan de binnenkant en niet aan de randen. We verplaatsen zo het lucht in de bodem. De randen wil je juist luchtig houden, deze mag je dus zo laten. Draai het deeg voorzichtig om en doe dit nog een keer.

Deze stappen kan je ook bekijken in onze video:

Zet je zijkant van handen aan de binnenkant van de bodem en rek voorzichtig uit elkaar. Probeer de randen dus bol en luchtig te houden. Doe dit net zo lang tot je het gewenste formaat hebt bereikt. Pak het deeg voorzichtig op en leg op een plak/schep bestrooid met bloem.

Nu is de pizzabodem klaar en kan je gaan beleggen. Let hierbij wel op dat je de bodem niet te vol belegd! Hoe meer kaas en saus je gebruikt des te natter wordt de bodem en dus minder krokant. De tip is dus om de bodem minimaal te beleggen voor het beste resultaat.

Voor het beste resultaat bak je de pizza in je BBQ op zo’n 350°C . Bak je de pizza op een lagere temperatuur dan zullen de randen minder omhoog komen en zal het ook langer duren.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (6)

 1. Het deeg is veel te nat als je het recept volgt. Minder water gebruiken en nog een beter advies is om dit recept niet te gebruiken. Ik vond het geen succes in ieder geval.

  Reactie door Dignes op 19-06-2022 om 14:38

  • Hoi Dignes, het klopt dat het deeg wat natter is dan normaal. Ik maak het zo al jaren met groot succes. Jammer dat het voor jou niet gewerkt heeft.

   Reactie door Bastiaan op 29-06-2022 om 11:20

 2. Zeer lekker deeg, heb het recept ondertussen al enkele keren gebruikt en blijft een topper!!!

  Reactie door Olivier op 12-02-2022 om 13:34

  • Super! Leuk om te horen!

   Reactie door Niels op 15-02-2022 om 14:06

 3. Bedankt voor de mooie uitleg.
  Vandaag gaan we de deeg maken en morgen de pizza bakken op onze nieuwe Napoleon Pizza steen.

  Reactie door Dave op 12-06-2021 om 08:01

  • Top, lekker bezig Dave!

   Reactie door Niels op 14-06-2021 om 10:33

Laat een reactie achter

ca 18-24 uur

Benodigdheden

 • Voor 4 pizzabodems

 • 590 gram bloem (voorkeur typo 0.0)

 • 3 gr. gedroogde gist

 • 10 gram zout

 • 1 mespunt suiker

 • 20 gram olijfolie

 • 350-400 ml water

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Hasselback aardappels

Deze aardappels zien er misschien gek uit maar smaken enorm lekker!

Bekijk recept play_arrow