bbqproof.nl Recepten Vlees Tomahawk steak

Tomahawk steak

star_rate
Tomahawk steak

Ca. 50 min.

Benodigdheden

    • 1 tomahawk steak van +/- 1 kg

    • 3 el. paprikapoeder

    • 1/4 el. Chilipoeder

    • 4 el. zout

    • 4 el. suiker (wij hebben rietsuiker gebruikt)

Tomahawk steak

De tomahawk steak. Ik durf wel te beweren dat dit een van de lekkerste en meest robuuste stukken vlees van het rund is. Een prachtige rib-eye met de volledige rib er nog aan; mijn BBQ-hartje begint daar wel sneller van te kloppen. Ondanks dat we zo ook een stukje natuurkunde gaan behandelen tijdens de voorbereiding, is de bereiding van de tomahawk zelf echt een fluitje van een cent. Ik zou zeggen: lees het recept, bestel en bereid een mooie tomahawk steak en geniet!

Is BBQ dan toch (rocket)science?
Afgelopen april waren Bastiaan en ik uitgenodigd bij een BBQ block party in Dieren (Gelderland). Naast het lekkere weer en de prachtige locatie ging het natuurlijk om het bereiden van waanzinnige gerechten en het delen van ervaringen. Super leuk! Het feestje werd onder andere gehost door Eric Gephart, een bekende Amerikaanse BBQ chef. Hij is dan ook de man die ons introduceerde in de wondere wereld van natuurkunde vs. grillen!

Het betoog van Eric begon met de volgende legendarische woorden: ‘white, red and brown, that’s the way we throw it down’. De kleuren staan voor de verschillende stappen die je kan nemen om tot ‘de lekkerste steak ever’ te komen. Wit staat voor zout. Zout zorgt er voor dat er osmose op treedt (wajooo dat klinkt vet interessant op de buurtbbq!). Dat wil zeggen: het vocht wordt uit het vlees onttrokken en verzacht de smaak van het zout. Door het vocht wat uit je vlees is gekomen blijft de rode kleur (red), oftewel je eigen rub (denk aan paprikapoeder, cayenne peper etc.), goed hechten aan je vlees. Doordat de natuur altijd op zoek is naar balans, zal door de kruiding het vocht weer in het vlees trekken waarbij het de smaken (zout + rub) mee naar binnen neemt. De laatste stap is de kleur bruin, welke staat voor suiker (al dan niet gekarameliseerd). Naast de zoete touch zorgt de suiker ook voor een lekkere ‘bark’, oftewel een lekker korstje op je vlees.

En dat is alles! Het resultaat zal je verbazen, het is echt een enorme smaakexplosie in je mond.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 30 min.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Strooi vervolgens het zout op het vlees en druk het zacht aan. Na ongeveer 10 minuten zie je dat er vocht uit het vlees is gekomen. Strooi nu je ‘rode’ kruiden mengsel over het vlees en masseer het in voorzichtig in. Na ongeveer 15 minuten zijn de kruiden voldoende in het vlees getrokken en kan je verder met de laatste stap. We strooien de suiker over het vlees en laten het voor vijf minuten rusten. Nu ben je klaar om te grillen!

Smeer zout over de tomahawksteak

Het vocht trekt uit het vlees

Smeer vervolgens in met pittige rode kruiden

En tot slot de suiker

Bereiding

Ca. 20 min.

We gaan de tomahawk steak grillen op gematigde temperatuur (+/- 160°C). Zodra je BBQ op temperatuur is leg je de steak voorzichtig op de indirecte kant van de BBQ. Sluit voorzichtig het deksel en wacht totdat de steak een temperatuur heeft bereikt van 50°C. Als je vlees 50°C als kerntemperatuur heeft haal je het even van de BBQ.

Tomahawk leggen we indirect op de BBQ

Stook nu je BBQ op om direct te grillen (de kolen zijn heet genoeg als je je hand niet langer dan 1 seconden er boven kan houden). Leg het vlees nu direct boven de kolen zodat de suikers kun werk kunnen doen (karamelliseren!). Let op dat je het vlees niet zwart blakert, dat is zonde. Bij ons duurde het zo’n 30 seconden per kant om het vlees krokant te krijgen. Je weet niet wat je ziet en ruikt als de steak mooi wordt gegrild. Onze hartjes begonnen direct sneller te kloppen!

Kolen leggen we in het midden van de BBQ

Je wilt het liefst direct aanvallen als het vlees van de BBQ komt maar het is bij zo’n groot stuk vlees enorm belangrijk om het te laten rusten . Doe dit bij een tomahawk van 1 kilo dan ook zeker 15 minuten.
Snijd vervolgens dunne plakjes en laat je overweldigen door de fantastische smaak! Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Alle reacties (14)

  1. Super leuk stukje!
    Goed geschreven!

    Reactie door Marriet op 14-06-2017 om 14:24

  2. daar gaan we weer!!!! Kan niet wachten om te proberen

    Reactie door henry van de pol op 14-06-2017 om 16:10

  3. daar gaan we weer!!!! Kan niet wachten om te proberen.
    Vaderdag tipje!!!!!!

    Reactie door henry van de pol op 14-06-2017 om 16:11

  4. misschien stomme vraag maar is het vlees nog warm als je dit 15 min hebt laten rusten?

    Reactie door Danny op 20-05-2018 om 19:41

  5. Hoi Danny, begrijp ik. Maar wees gerust, het kan gewoon. Ligt natuurlijk wel aan de dikte van je vlees! Door het rusten geef je de sappen in het vlees de tijd om weer door het vlees te verspreiden, dit is erg belangrijk. Het gaart ook nog even door. Leg er eventueel losjes wat aluminiumfolie op.

    Reactie door Bastiaan op 21-05-2018 om 06:53

  6. Dit is werkelijk fantastisch en ga ik zeker vaker doen.

    Reactie door Eddy op 24-05-2018 om 21:03

  7. Dank je Eddy! Dit is ook een van onze favorieten! 😀

    Reactie door Niels op 25-05-2018 om 07:22

  8. Hoppa 1 kg Tomahawk gaat vandaag op de BBQ! Heb er nu al zin in en bedankt voor jullie tekst en uitleg!

    Reactie door Adventure Biking op 26-05-2018 om 06:08

  9. Dan zijn vooruitzichten, geniet ervan!

    Reactie door Bastiaan op 26-05-2018 om 06:36

  10. Hay, als de steak 1700gr is wat kan ik dan het beste aanhouden als bereiding voor medium done??
    En is heten probleem als het op gasbbq gegrild word.
    Mvg Rob.

    Reactie door Rob op 30-05-2018 om 14:53

  11. Hi Rob, zie hier ons stukje over kerntemperatuur. Voor medium zou ik hem dan tot 54 op de BBQ laten liggen en dan laten rusten. Snijden op ongeveer 57/58 graden. Natuurlijk kan het ook op gas.

    Reactie door Bastiaan op 30-05-2018 om 18:19

  12. waarom niet eerst dichtschroeien en daarna langzaam laten garen naar 50graden. Is dit niet makkelijker?

    Reactie door jeroen op 14-06-2018 om 11:41

  13. Ha Jeroen, met de reverse sear techniek krijgt het vlees een mooie gelijkmatige garing. Zoals je ziet op de foto’s is de kleur mooi rood met een bruine rand van het direct grillen. Als je het direct hard grilt bestaat de kans dat het niet overal even gelijk gegaard is.

    Reactie door Bastiaan op 14-06-2018 om 15:03

  14. Vandaag klaargemaakt, duurde wel lang tot de gewenste temperatuur, maar het was heerlijk.

    Reactie door Aytekin op 19-06-2018 om 21:06

Laat een reactie achter

Ca. 50 min.

Benodigdheden

    • 1 tomahawk steak van +/- 1 kg

    • 3 el. paprikapoeder

    • 1/4 el. Chilipoeder

    • 4 el. zout

    • 4 el. suiker (wij hebben rietsuiker gebruikt)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Longhaas ‘Caveman-style’
Niels

Barbecueën als een oermens, kortom: cavemanstyle!

Bekijk recept play_arrow
Broodje gerookte kipfilet
Niels

Gerookte kipfilet op een broodje, wat wil je nog meer?

Bekijk recept play_arrow
MOINK-Balls
Niels

MOINK, say what?! Zeker, rudnergehaktballetjes met een plakje spek er om heen! Werelds!

Bekijk recept play_arrow