Zelfgemaakte hoisinsaus
Ingredienten
2 el sesamolie
1 tl Chinese vijf kruiden
2 el rijstazijn (eventueel witte wijn azijn)
200 ml honing
4 tenen knoflook
200 gram misopasta
4 el sojasaus
1 rode peper
Zelfgemaakte hoisinsaus
Hoisinsaus, de traditionele Chinese saus die bekendstaat om zijn complexe en veelzijdige smaken. Ik ben echt helemaal verliefd geworden op deze saus. Je weet gewoon niet wat je proeft. Is het zoet, zout of proef ik toch pit en unami? Het mooie is dat je zo’n beetje al die smaken proeft. Toen ik deze saus maakte en ging proeven (terwijl die nog veeeeeel te heet was), wilde ik gewoon blijven ‘lepelen’. Zo lekker! Met dit hoisinsaus recept breng jij in ieder geval jouw Aziatische gerechten naar een hoger niveau.
Wat is hoisinsaus?
Hoisinsaus is dus een traditionele Chinese saus. De saus wordt oorspronkelijk gemaakt van gefermenteerde bonen en kenmerkt zich door de zoet-hartige smaak. Hoisinsaus wordt vaak gebruikt om in te wokken maar ook lekker als dressing. Doordat de saus zoet is, is deze ook ideaal om vlees, tofu of groente mee af te lakken.
De smaken van de hoisinsaus
Hoisinsaus bevat ook echt typische ingredienten uit de Aziatische keuken (doh). Zoals sesamolie, 5 spices, soja en miso pasta. Normaal wil ik nog wel eens een sesamolie vervangen voor olijfolie maar doe dat alsjeblieft niet voor dit recept. Sesamolie geeft zoveel smaak en diepte mee aan deze saus, dat maakt de saus zo complex. De miso (gefermenteerde sojabonen) zorgt voor die hartige umami smaak en ook de 5 spices en soja proef je terug in de saus. Maar alles in balans. Je kan deze saus zoet-hartig houden, daar geen peper of sambal toe te voegen. Zelf vind ik wel dat de hoisin wat pit mag hebben, dus ga ervoor!
Bereiding
Voorbereiding
Snijd de knoflook en de rode peper fijn. Weeg de overige ingredienten af en zet klaar.
Bereiding
Ca. 10 minuten
Fruit de knoflook op laag vuur. Voeg 1 theelepel 5 spices toe en roer goed door elkaar. Let op dat je de knoflook niet verbrandt.
Voeg de rest van de ingredienten erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Doe in een schone weckpot en laat afkoelen.
Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Chinese vijf kruiden door van Beekum Specerijen
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Kruidenboter met verse kruiden, knoflook en roomboter
Deze romige kruidenboter wil je proeven en maken. Super simpel en lekker.

Italiaanse Salsa Verde
Het groene broertje van de salsa rossa en neefje van chimichurri!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter