bbqproof.nl Recepten Sauzen Zelfgemaakte atjar, Indische tafelzuur.

Zelfgemaakte atjar, Indische tafelzuur.

star_rate
Zelfgemaakte atjar, Indische tafelzuur.

2 uur

Ingredienten

  • 120 ml witte wijn azijn

  • 1 el suiker

  • 1 tl kurkuma

  • 2 tenen knoflook

  • 1 cm gember

  • handje wortel julienne

  • handje gesneden witte kool

  • 1/4 rode peper

  • Weckpot

Zelfgemaakte atjar, Indische tafelzuur.

Zelfgemaakte atjar, Indische tafelzuur.

Atjar, de tafelzuur uit de Indische keuken is net Amsterdamse uitjes, augurken of ingelegde rode ui, een zoet-zure smaakmaker. In tegenstelling tot de Nederlandse tafelzuur bestaat atjar uit meerdere ingelegde groenten. Hiervoor worden vooral stevige groenten gebruikt als witte kool, ui, wortel en paprika. Wij gebruiken voor dit recept alleen de witte kool en wortel. Als smaakmakers voegen wij nog rode peper, knoflook en uiteraard verse gember voor die specifieke Aziatische smaak. Daarnaast voegen we kurkuma toe, voor die herkenbare gele keur!

Atjar serveer je net als het augurk of ingelegde ui bij vette en machtige gerechten. Het zuur is namelijk een ideale tegenhanger tegen de vette smaken en het triggert ook je smaakpapillen. Daardoor proef je nog beter die heerlijke smaken van het gerecht. Waarom denk je dat je in een BBQ restaurant bij low & slow gerechten als pulled pork, spareribs of shortribs altijd een bakje tafelzuur gereserveerd krijgt?! Dat is niet voor niets.

Uiteraard past atjar perfect bij gerechten uit de Indische keuken al nasi goreng, bali kip en saté.

Bereiding

Voorbereiding

5 min

Snijd de knoflook, gember en rode peper fijn en houd apart.

Bereiding

5 min

Voeg de azijn en suiker in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Als de suiker is opgelost, voeg je de wortel, witte kool, knoflook, peper, gember en kurkuma toe. Kook de groenten 2 minuten mee.

Giet alles in een weckpot en laat afkoelen. Laat de atjar nog minimaal een uur afkoelen (of liefst een dag) in de koelkast.

Disclaimer

De volgende producten in dit bericht zijn gesponsord:

Kurkuma door van Beekum Specerijen

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

2 uur

Benodigdheden

  • 120 ml witte wijn azijn

  • 1 el suiker

  • 1 tl kurkuma

  • 2 tenen knoflook

  • 1 cm gember

  • handje wortel julienne

  • handje gesneden witte kool

  • 1/4 rode peper

  • Weckpot

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Bastiaan Kruidenboter met verse kruiden, knoflook en roomboter

Deze romige kruidenboter wil je proeven en maken. Super simpel en lekker.

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Rode uien relish

De perfecte smaakmaker bij een pittig gerecht.

Bekijk recept play_arrow