Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak
Ingredienten
4 tl truffeltapenade
3 tenen knoflook
1 sjalotje
1 el bloem
1 el roomboter
500 ml runderbouillon (of paddenstoelenbouillon)
1 tl suiker
Zeef
Steelpannetje
Voor 4 personen
Overige
Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak
Deze truffeljus kan direct op je to do list, want deze jus laat jouw ribeye, entrecote of biefstuk shinen. Ik ben gek op truffel, tenminste als het subtiel aanwezig is. Want tegenwoordig kom je truffel overal in tegen en het is niet altijd een succes. Subtiel is dan ook het toverwoord want de aardse smaak kan ook overheersen en heftig zijn. In dit recept is de truffel licht aanwezig en dansen de umami en aardse smaken perfect met een gegrilde steak!
Laatst liet mijn collega vallen dat hij wel eens een steak wilde eten met een truffeljus. Toen hij dat vertelde werd ik helemaal enthousiast, en wilde zelf ook aan de slag. Alleen wist ik nog niet helemaal waar ik moest beginnen. Totdat ik de gluhwijnjus van Culy maakte. Door het recept begreep ik eindelijkhoe je een lekkere jus kan maken. Dus ben ik met deze technieken de truffeljus gaan maken.. en dat is dus gelukt! En hoe! Pffff zo lekker.
De basis van deze truffeljus
Als basis voor dit recept heb ik een truffeltapenade gebruikt. Dit heb ik gedaan omdat truffel niet overal te verkrijgen is en een truffeltapenade ligt gewoon in de supermarkt. Daarnaast bestaat de tapenade die ik gebruikt hebt uit 80% champignons. Mede hierdoor is deze rijk aan umami smaak wat weer perfect is bij een steak. De maar 5% zomertruffel zorgt daarbij voor een zachtere truffelsmaak. Verder heb ik nog sjalot, knoflook, runderbouillon en natuurlijk roomboter gebruikt. Eventueel kan je ook paddenstoelenbouillon gebruiken.
Bereiding
Voorbereiding
Snijd de knoflook en de sjalot fijn en leg apart. Kook alvast 500 ml water voor de bouillon.

Bereiding
Fruit de sjalot in 1 el roomboter tot deze glazig wordt. Voeg nu de tenen knoflook en 3 tl truffeltapenade toe. Bak dit in zijn geheel even aan maar let op dat de knoflook en ui niet verbrandt.
Voeg dan de 1 el bloem toe en roer de bloem er goed doorheen en bak even aan.


Voeg 500 ml bouillon toe en 1 tl suiker. Meng alles goed doorelkaar en laat het langzaam inkoken tot je ongeveer de helft overhoudt. Zeef vervolgens het mengsel en vang het vocht op. Schenk het vocht weer in de pan met 1 el roomboter. Laat dit weer inkoken tot de jus de gewenste dikte heeft.
Doordat je de bouillon inkookt wordt de jus vrij zout. Dit ligt natuurlijk ook aan welke bouillon je gebruikt. Proef daarom of de jus op smaak is. Is de jus nog te zout, voeg dan nog een beetje suiker toe.
Schenk de jus in een kannetje er schenk (warm) over een heerlijke steak. Eet smakelijk!

Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Kruidenboter met verse kruiden, knoflook en roomboter
Deze romige kruidenboter wil je proeven en maken. Super simpel en lekker.

Guacamole
Guacamole een heerlijke saus die goed te combineren is met gerechten van de barbecue!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter