Rode chimichurri, heerlijke saus voor bij vlees van de BBQ
Ingredienten
1 rode paprika
1 tomaat
2 stengels bosui
3 tenen knoflook
1 tl fijn gesneden koriander (vers)
1,5 el fijn gesneden peterselie (vers)
1 tl fijn gesneden oregano (vers)
mespunt fijn zeezout
mespunt gebroken chillies
1 el fijngesneden rode peper (zonder zaadjes)
2 el rode wijnazijn
Rode chimichurri, heerlijke saus voor bij vlees van de BBQ
Chimichurri, je bent er vast bekend mee. De Argentijnse saus van verse kruiden die heerlijk is bij een stukje gegrild vlees van de BBQ. De groene variant heb je natuurlijk al eens gegeten. Deze perfecte vleessaus serveerde wij al bij een van onze eerste recepten; picanha. Toen, zes(!) jaar terug, was de picanha nog een stuk vergeten vlees. Ondertussen een ware BBQ klassieker. Dat chimichurri goed combineert met vlees van de BBQ is niet gek. Chimichurri is namelijk fris en zuur wat een goede tegenhanger is tegen de krachtige grillsmaak. Daarnaast prikkelt zuur de smaakpapillen waardoor je die lekkere vleessmaak nog beter kan proeven.
De rode versie heeft veel gelijkenissen met de groene versie. Ook deze versie wordt uiteraard gemaakt van verse kruiden en is fris-zuur. Toch is de rode chimichurri anders. Door geblakerde paprika en rode peper toe te voegen wordt de kleur niet alleen rood maar krijgt de chimichurri ook zoete en pittige tonen mee. Wat uiteindelijk resulteert in een chimichurri die toegankelijker is.
De zoete tonen van de paprika
In dit rode chimichurri recept voegen wij geblakerde rode paprika toe. De paprika smeren we in met olijfolie en laten we volledig zwart worden boven de kolen. Wees niet bang met het grillen van de paprika, want het velletje verwijderen we natuurlijk. Wat je overhoudt is zacht vruchtvlees met een heerlijke zoete smaak.
Maak net zoals andere sauzen en marinades deze chimuchurri het liefst een dag eerder. Dan kunnen de smaken goed in de saus trekken.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 minuten
Smeer de rode paprika in met olijfolie en laat de paprika blakeren direct boven heten kolen. Als je de saus een dag eerder maakt, kan dit ook in de oven of op het gasfornuis. Check dit recept voor een uitgebreide uitleg over het grillen van een paprika op deze manier.
Als de paprika bijna helemaal zwart is, haal je deze van de BBQ en leg je die apart. Laat even rusten en afkoelen. Je kan dit ook doen in een plasticzakje of losjes in aluminiumfolie. Hierdoor kan je het velletje er nog makkelijker afhalen.
Haal het velletje van de paprika en snijd de zaadlijst uit de paprika. Houd het vruchtvlees apart.
Bereiding
Ca 15 min.
Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk. Persoonlijk houd ik van een fijne structuur in de saus. Voeg alle ingrediënten samen en meng goed door elkaar.
Eventueel kan je na het fijn snijden alle ingrediënten ook even heel kort in de keukenmachine malen. En met kort bedoel ik heel erg kort. Want als je te lang maalt wordt het echte een dikke saus, terwijl het juist lekker is als je een fijne structuur behoudt.
Bewaar de chimichurri in een weckpot en serveer bij een heerlijk stukje gegrild vlees.

Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Chili olie van rode pepers en knoflook
Heerlijk om je gerecht extra pit mee te geven!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter