Zelfgemaakte pepersaus
Ca. 20 min.
Ingredienten
150 ml kalfsfond
75 ml ongeklopte slagroom
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
1 eetlepel bloem
3 theelepels (in water gewelde) zwarte peperkorrels
Takje peterselie
Een klontje roomboter
Peper en zout (naar smaak)
Zelfgemaakte pepersaus
Pepersaus. Dit is er eentje uit mijn persoonlijke favorietenlijst. Pepersaus staat bij ons thuis zeker maandelijks ‘on the side’ bij een lekker stukje vlees. Wat opvalt is dat we de saus niet alleen met het vlees eten maar ook bijvoorbeeld met de gebakken aardappels of patat (friet ^^). Een echte allemansvriend dus! Nu moet ik eerlijk bekennen dat wij vaak voor de makkelijke weg kozen en de saus met een pakje maakten. Prima te eten, alleen past dit natuurlijk niet in de BBQproof visie (van alles zelf maken).
Tegenwoordig maken we onze pepersaus dus zelf. En daar komt het cliché weer om de hoek kijken: ‘het is zooo veel lekkerder als je het zelf maakt’. Het is iets meer werk maar dat betaalt zich uit. Ook de ingrediënten heb je (bijna) altijd wel in huis en anders raad ik je aan deze op voorraad te nemen. Heb je altijd beschikking tot de lekkerste pepersaus die er bestaat! Top dus!
Er zijn op internet verschillende recepturen te vinden om zelf pepersaus te maken. Wij vinden zelf altijd de bruin gekleurde variant het smakelijkst er uit zien. De verschillende recepten hiervan (bijv. hier en hier) hebben wij gecombineerd tot een eigen variant die wij nu ’tha bomb’ vinden.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 5 min
Leg de zwarte peperkorrels in een bakje water. Zo worden ze lekker zacht. Wij hebben ze ongeveer een uurtje laten wellen.
Bereiding
Ca. 15 min.
Snijd de sjalotjes en pers de knoflook. Doe de roomboter in de pan en fruit de knoflook en sjalotjes aan in een pannetje tot ze mooi glazig zijn.

Roux
Om de saus een mooie dikte te geven maken we een roux. Dit is niks anders dan een mengsel op basis van (gebakken) bloem en boter. Noot: je kan ook maizena gebruiken.
Doe de bloem bij het sjalot / knoflook mengsel en bak het voor een paar minuten tot een korrelig mengsel ontstaat. Voeg nu de uitgelekte peperkorrels toe en bak even kort mee.


Tot slot giet je de fond en slagroom bij het mengsel. Roer tot er een mooie stevige saus ontstaat. Voeg naar smaak peper en zout toe en garneer met wat verse peterselie. Eet smakelijk!

Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Zelfgemaakte atjar, Indische tafelzuur.
Heerlijk om te serveren bij de Indonsische keuken!

Gegrilde pastasaus
Smaakvolle tomatensaus van de BBQ. Super simpel en lekker.

Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak
Heerlijke jus vol amumi smaak, perfect bij een goede steak
Alle reacties (4)
Kan je de saus ook al eerder maken zodat je hem alleen hoeft op te warmen?
Reactie door Danielle op 04-12-2021 om 14:59
Hi Danielle, dat kan zeker!
Reactie door Niels op 06-12-2021 om 04:02
ziet er lekker uit, heb je ook een ingredientenlijstje erbij?? alvast bedankt
Reactie door Dennis op 03-10-2019 om 13:16
Hoi Dennis, kijk je op je telefoon? Klik dan op het plusje achter ingredienten! Succes.
Reactie door Bastiaan op 07-10-2019 om 17:19
Laat een reactie achter