Harissa uit de Dutch Oven.
ca. 130 min.
Ingredienten
5 rode paprika’s
3 uien
7 tenen knoflook
1 jalapeño peper
1 rode peper
15 gr. gerookte paprika poeder
8 gr. gemalen korianderzaad
Water (op het fornuis is 100 ml genoeg)
Harissa uit de Dutch Oven.
Harissa is een Noord-Afrikaanse sambal. Een heerlijke saus om je vlees extra pit en smaak mee te geven. Harissa doet het super goed in combinatie met lamsvlees, zoals de lamsballetjes met harissa. Wij hebben de saus gemaakt op basis van paprika. Als je de saus pittiger wilt, kan je er meer pepers in doen. Wij hebben de ingrediënten 2 uur langzaam laten sudderen, daardoor gaan de smaken in elkaar op en krijg je een smaakvol geheel. Ook zullen de ingrediënten in zijn geheel slinken en houd je een een heerlijke saus over.
Dutch Oven
Wij hebben de harissa gemaakt in de Dutch Oven. Dit is een gietijzeren pan die speciaal gemaakt is om gerechten in te maken op vuur en kolen. Ideaal voor een dagje buiten koken dus! Natuurlijk kan je harissa ook maken op het fornuis. Verder in het bericht hebben we het niet meer over de Dutch Oven maar over de DO; vakjargon ;-).
Bereiding
Voorbereiding
ca. 10 min.
Het enige wat we moeten doen is het fijn malen van de ingrediënten. Je kan dit doen door alles fijn te snijden maar aangezien het best veel is, hebben wij voor een snellere methode gekozen; de keukenmachine. Snijdt alles in grote stukken en maal het fijn met de keukenmachine. Let wel op dat je er geen puree van maakt. We willen wel een grove structuur in de saus.
Zorg in de tussentijd voor een middelhoog vuur voor onder de DO. We maken het vuur niet te heet, omdat we de saus niet willen koken.

Snijd alle groenten fijn
Bereiding
Ca. 2 uur
Stop alle ingrediënten in de DO en hang deze boven het vuur. Laat de harissa nu 2 uur langzaam pruttelen met gesloten deksel. Houd een kan water en pollepel bij de hand. Om het kwartier is het nodig om even alles door te roeren, zodat de saus niet aan de bodem gaat plakken. Wanneer het vuur te heet is, zal het vocht snel verdampen. Giet daarom zo nu en dan wat water toe. Na twee uur zal je zien dat de saus goed geslonken is en de harissa klaar is.

De DO boven het vuur

De harissa is bijna klaar
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Kruidenboter met verse kruiden, knoflook en roomboter
Deze romige kruidenboter wil je proeven en maken. Super simpel en lekker.

Argentijnse Chimichurri
Dé smaakmaker uit Argentinië voor bij gegrild vlees.

Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak
Heerlijke jus vol amumi smaak, perfect bij een goede steak
Alle reacties (2)
Zoals alles ziet dit er ook weer lekker uit en zeker het proberen waart.
Wel een vraag: waarom gebruik je “gerookte paprika poeder”? Je hebt een lekker houtvuurtje aan waar je misschien ook wel gerookte paprika mee kan maken. Misschien iets voor de volgende keer? 🙂
Reactie door Rik op 03-02-2017 om 10:37
Hoi Rik, bedankt! De DO is afgesloten dus de smaken komen van binnenuit. Het houtvuur is meer voor de beleving. 😉 Uiteraard kan je ook gegrilde/gerookte paprika toevoegen voor extra smaak.
Reactie door Bastiaan op 03-02-2017 om 10:57
Laat een reactie achter