Gegrilde tomatensalsa
Ca. 20 minuten
Ingredienten
8 roma tomaten
1 rode paprika
1 rode peper
2 uien
2 tenen knoflook
Sap van 1 limoen
Handje verse basilicum
1 el gedroogde oregano
2 el kruidenolie of olijfolie
Peper&zout naar smaak
500 ml olijfolie
1 hele knoflook
1 ui
20 gr rode peper
40 gr verse tijm
15 gr verse rozemarijn
1 el zeezout
Gegrilde tomatensalsa
Kruidenolie
Gegrilde tomatensalsa
Voor mij één van de lekkerste sauzen die er is: gegrilde tomatensalsa! Een salsa die je als basis voor veel gerechten kan gebruiken. Ik gebruik deze saus bijvoorbeeld voor pizza’s, pasta’s of als dipsaus. Je kan de saus ook maken zonder te grillen, maar de grillsmaak voegt echt wat extra’s toe. Dus ik zeg: ‘aan die barbecue!’
Het leuke aan zelf een saus maken, is dat je begint met een basisrecept en zelf dingen toevoegt of eruit haalt, om zo tot jouw ideale smaak te komen. Door middel van experimenteren vanuit één basisrecept ben ik dan ook gekomen bij deze salsa en saus.
Check hieronder hoe ik mijn eigen salsa!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 25 min
Zet de barbecue alvast aan en maak deze klaar om direct te grillen. Maak de groenten schoon, halveer de ui en tomaat en snijdt de paprika in 4 à 5 stukken. Het liefst alles zo groot mogelijk anders valt het door je rooster heen (tenzij je een groentekorf hebt natuurlijk :-D)! Als je niet van pittig houdt, verwijder dan de zaadjes uit de rode peper. Ik raad aan deze er wel in te laten, ze geven een extra ’touch’ aan je eindresultaat. Stop alle groenten in een grote kom en doe de kruidenolie erbij. Mix alles door elkaar zodat het goed onder de olie zit. De kruidenolie zorgt dat het niet gaat plakken aan je rooster en voegt extra smaak toe.
Bereiding
Ca. 25 min.
Gril nu de groenten direct op de barbecue, maar let goed op dat de groenten niet te zwart worden. Een grillstreep is natuurlijk niet erg, maar een volledig zwartgeblakerd stuk is niet lekker in de salsa. Voor extra controle kan je het beste de soorten bij elkaar grillen, dus bijvoorbeeld eerst paprika, dan ui etc.
Wanneer je mooie grillstrepen op je groenten hebt kan het van de barbecue af. Laat de groenten even afkoelen en verwijder eventueel grote zwarte plekken.
Ontvel de tomaten, snij de overige groenten in kleine stukjes en doe ze in een kom. Voeg nu de kruiden toe. Wanneer je een keukenmachine/staafmixer gebruikt pureer je alles tot de gewenste structuur (grof of fijn). Laat de salsa nog even uitlekken in een zeef anders is deze erg waterig. En klaar is de salsa!

Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Ravigotesaus
Deze simpele maar super lekkere saus moet je eens geproefd hebben!

De lekkerste zelfgemaakte burgersaus
Het burgersaus recept dat je in huis moet hebben!
Alle reacties (2)
Misschien een domme vraag, maar hoe maak je de kruidenolie? Alles fijn snijden en in de olie laten intrekken of alles bij elkaar doen en met een staafmixer fijnmaken (wat resulteert in een troebele olie)? En ik lees soms dat de kruidenolie wel eens verhit wordt. Is dit nodig?
Reactie door Igor op 19-07-2018 om 21:40
Hoi Igor, goede! Ik maal alles is de mixer het wordt dan idd troebel. Je kan de olie ook extra toevoegen zonder te verhitten.
Reactie door Bastiaan op 23-07-2018 om 20:23
Laat een reactie achter