Argentijnse Chimichurri
Ca. 20 min.
Ingredienten
3 tenen knoflook
2 el verse peterselie
2 el verse oregano
1/2 rode peper (zonder pitjes)
Sap van 1 limoen
1 el verse bieslook
1 ui
2 el rode wijn azijn
100 ml olijfolie
Zout en peper naar smaak
6 tenen knoflook
3 blaadjes verse laurier
2 verse groene jalapeño pepers (met zaadjes)
1 rode peper (met zaadjes)
1 bos krulpeterselie
1 bos bladpeterselie
1/2 bos verse oregano
1/4 bos koriander
1 el grof zeezout
Vers gemalen zwarte peper
70 ml witte wijn azijn
160 ml olijfolie
Chimichurri BBQproof
Chimichurri Jord Althuizen
Argentijnse Chimichurri
Chimichurri is één van de, of eigenlijk de enige, saus die je volgens ons bij een goede steak mag eten! Voor een goed stuk vlees heb je eigenlijk geen saus nodig. Bijvoorbeeld picanha, côte de boeuf of ribeye hebben van zichzelf al een heerlijke smaak. Een saus is snel overheersend waardoor je de echte rundsmaak niet meer proeft en het vlees verpest. Zout en peper is meer dan genoeg. De chimichurri daarentegen is een uitzondering. Deze Argentijns/Uruguayaanse saus haalt juist de heerlijke rundsmaak extra naar boven.
De Chimichurri ben ik voor het eerst tegengekomen in een Argentijns restaurant. Een heerlijk fris, iet wat zurig sausje dat bij het vlees werd geserveerd. Nieuwsgierig als ik ben heb ik gelijk gevraagd wat voor saus het nou precies was (zoiets wilde ik ook wel maken). Even later kwam de kok het uitleggen. Hij vertelde o.a. dat in Argentinië elk huishouden zijn eigen recept heeft!
Thuis zijn wij dan ook aan de slag gegaan. We hebben vele recepten op internet opgezocht en onze eigen chimichurri samengesteld. Wat nog erg lastig is omdat je moet bepalen hoe zuur je het sausje maakt, veel proeven dus! Naast onze eigen chimichurri willen wij jullie ook een ander recept niet onthouden. Twee weken terug hebben wij namelijk het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Smokey Goodness gekocht, geschreven door wereldkampioen BBQ Jord Althuizen (hij presenteert samen met Herman de Blijker Grillmasters). Zijn chimichurri is ook erg lekker!
Bereiding
Bereiding
Ca. 20 min.
De bereiding van chimichurri vergt even wat tijd en snijwerk, hak alle ingrediënten fijn en meng ze door elkaar. Proef of de saus de gewenste smaak heeft, voeg eventueel naar smaak nog zout en peper toe. Maak de chimicurri minimaal 1 dag van te voren en zet weg in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak
Heerlijke jus vol amumi smaak, perfect bij een goede steak

Ravigotesaus
Deze simpele maar super lekkere saus moet je eens geproefd hebben!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter