bbqproof.nl Recepten Vegetarisch Zelfgemaakte limoncello – het ultieme BBQ drankje!

Zelfgemaakte limoncello – het ultieme BBQ drankje!

star_rate
Zelfgemaakte limoncello – het ultieme BBQ drankje!

29 dagen!

Ingredienten

  • 15 biologische citroenen

  • 1 liter pure alcohol

  • 1,5 liter water

  • 600g suiker

Zelfgemaakte limoncello – het ultieme BBQ drankje!

Zelfgemaakte limoncello – het ultieme BBQ drankje!

Limoncello! Als er een drankje is wat ik direct link aan vakantie is het wel dit gele likeur. Heerlijk na het eten op een zwoele avond een ijskoud citroendrankje nippen. Heerlijk! Limoncello past ook erg goed bij de BBQ lifestyle. Omdat gerechten op de BBQ vrij machtig kunnen zijn is zo’n heerlijk fris likeur super lekker als afsluiter. Uiteraard wel met mate hè!

Waarom limoncello zelf maken?

Zoals inmiddels wel bekend maken wij graag recepten zelf. Van sauzen tot aan marinades, kant-en-klaar laten wij liever links liggen. En laten we dit nou ook met drank(jes) willen gaan proberen. Na wat onderzoek te hebben gedaan op internet bleek namelijk dat ons lievelings aperitief helemaal niet moeilijk is om te maken. Sterker nog, het is echt een makkie. Daarom nu ook een limoncello recept! Een van de belangrijkste ingrediënten, naast natuurlijk de alcohol en citroenschillen, is geduld. Nu beschik ik persoonlijk van dat laatste niet heel veel maar voor dit recept heb ik mijzelf uitgedaagd. Je moet namelijk zo’n 4 weken geduld hebben voordat de limoncello klaar is. Dat is wel andere koek vergeleken met een stukje vlees dat ‘maar’ een paar uur op de BBQ ligt.

Het leukste aan limoncello zelf maken vind ik dat als je genoeg maakt veel mensen kunt laten proeven. Dat heb ik dan ook zeker gedaan. Met de beschikbare alcohol die ik had kon ik zo’n drie liter maken. De helft was het eerste weekend al op haha. Overal waar ik heen ging nam ik trots mijn zelfgemaakte limoncello mee om te laten proeven. Die reacties zijn echt zo leuk!

Hoe kom ik aan ‘pure’ alcohol?

Limoncello maak je met alcohol van zo’n 95%. Dit is niet overal vrij te krijgen in Nederland. Je kan het wel bestellen op internet of kopen bij een groothandel. Ik heb het geluk dat ik familie heb uit Polen waar ze regelmatig ook heen gaan. Daar verkopen ze ‘Spiritus’, dit heeft een alcoholpercentage van 95%, perfect dus als basis voor zelfgemaakte limoncello! Ik heb dus een Italiaans drankje met een Poolse basis, geinig toch? Let op, dit is niet dezelfde spiritus die we hier kennen. Haal dit dus bij een slijter of groothandel.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 1 uur

Was de citroenen af en schil deze super dun. Zorg dat je zo weinig mogelijk, het liefst niks, van het witte vlees laat zitten. Dit geeft later een bittere smaak aan je limoncello en dat zou natuurlijk zonde zijn van je inspanning.

Doe de schillen in een grote weckpot en doe hier de alcohol bij. Schud even goed zodat alle schillen onder de alcohol zitten. Nu is het geduldig wachten. De alcohol heeft nu zo’n vier weken nodig om de smaakvolle zogenaamde etherische oliën uit de schil te trekken.

Schud een paar keer per week de pot even door. En wachten weer…

Bereiding

Ca. 28 dagen

Zet de weckpot met de alcohol en citroenschillen op een koele donkere plek. Dit kan bijvoorbeeld een kelderkast of kruipruimte zijn. Ik heb het overigens in de koelkast bewaard, dit ging wat mij betreft ook prima.

Na vier weken geduld kan je eindelijk aan de slag met het maken van de limoncello! Begin met het openen van de weckpot om even te ruiken. Dit is zooo goed. Je ruikt een enorm intense citroengeur, super fris en lekker.

Haal de alcohol en schillen door een zeef. De schilletjes zijn helemaal hard en knapperig geworden en de alcohol mooi geel gekleurd. Maar nog niet helemaal de herkenbare pastelkleur die we kennen.

Om de limoncello te maken verwarm je het water en los je hier de suiker in op. Laat het suikerwater afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng de alcohol met het suikerwater. Wajoo, hoe grappig is dit! Door een chemische reactie krijgt het mengsel van water met de alcohol een prachtige pastelkleur! Gefeliciteerd, je hebt nu zelf limoncello gemaakt!

Vul de weckflesjes met de limoncello en bewaar deze in de vriezer. Op basis van dit recept zal je limoncello ongeveer een alcoholpercentage hebben van rond de 30%. Het zal dus niet bevriezen maar wel lekker stroperig worden. Genieten maar!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

29 dagen!

Benodigdheden

  • 15 biologische citroenen

  • 1 liter pure alcohol

  • 1,5 liter water

  • 600g suiker

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Tzatziki

Deze Griekse klassieker past bijna overal bij!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Coleslaw met venkel

De perfecte salade voor bij vis of varkensvlees

Bekijk recept play_arrow