bbqproof.nl Recepten Vlees Picanha met chimichurri

Picanha met chimichurri

star_rate
Picanha met chimichurri

Ca. 1 uur

Benodigdheden

  • Circa 8 vrienden of familieleden

  • 1 picanha van 1,5 kg

  • Grof zeezout (het liefst uit een pak, dan kan je makkelijk strooien)

Picanha met chimichurri

Picanha, een must voor iedere BBQ/vlees-liefhebber! We stellen het volgende voor: 1. Lees dit bericht, 2. Bestel een stuk picanha, 3. Zo snel mogelijk die BBQ aan, 4. GENIETEN!

We zeggen dit niet voor niets. Wij vinden picanha één van de lekkerste stukken vlees van de koe. Het vlees is super mals, smaakvol en ook nog eens betaalbaar. Neem dit stuk vlees gerust mee naar een BBQ met familie of vrienden. De bereiding is simpel, er komt vuur bij kijken en je maakt gegarandeerd indruk met dit stuk ‘vergeten vlees’!

Picanha wordt ook wel staartstuk genoemd, niet geheel verrassend aangezien je dit stuk net boven het begin van de staart van de koe vindt. De picanha herken je aan de typerende vetlaag aan de bovenkant van het vlees. Houd er rekening mee dat de picanha in zijn geheel wordt verkocht en gemiddeld rond de 1,5 kg weegt. Bestel je een picanha of staartstuk voor het eerst bij jouw slager, vraag dan of hij de vetlaag eraan laat zitten. Sommige slagers verwijderen deze namelijk maar vet hebben we juist nodig! Laat je ook niet afschrikken door de vetlaag. Deze zorgt voor een heerlijke smaak en in tegenstelling tot wat sommige mensen denken: vet hoef je niet op te eten!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Haal de picanha uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen. Dit kan makkelijk 2 uur van te voren. Maak ondertussen de BBQ klaar voor grillen (+/- 150 graden). Leg nu de picanha met de vlees kant naar beneden op je snijplank. Snij met een scherp mes ruitvormen in de vetlaag. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in de vetlaag! Door het insnijden trekt het vlees niet krom (vet krimpt namelijk) en kan het vet zich over het vlees verdelen. Wrijf als laatste de vetlaag royaal in met grof zeezout.

Bereiding

Ca. 1 uur

We gaan de picanha bereiden volgens de reverse sear techniek. Leg de picanha op de indirecte zone in de BBQ en stop je kernthermometer erin. Wij hebben deze afgesteld op 48 graden. Plaats onder de picanha een lekbak.

Vanaf nu is het rustig wachten, lekker het deksel op de BBQ laten tot je kernthermometer begint te piepen. Vertrouw op je thermometer en ga niet tussendoor kijken anders verliest de BBQ teveel warmte. Haal het deksel voorzichtig van de BBQ wanneer de picanha de kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Nu kan je de BBQ klaarmaken voor direct grillen.

Stook de BBQ op naar ongeveer 170 graden. Nu kan je de picanha afgrillen. Leg de picanha met de vetkant naar beneden boven de kolen totdat de kerntemperatuur 50-52 graden is. Kijk goed uit met het afgrillen. Het vet druipt namelijk in de kolen en zorgt voor grote vlammen. Speel daarom een beetje met het vlees en verplaats het om aanbranding te voorkomen.

Als de gewenste temperatuur bereikt is laat je het vlees nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Serveer er een heerlijke zelfgemaakte chimichurri bij. Eet smakelijk!

Indirect

Rusten

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 1 uur

Benodigdheden

  • Circa 8 vrienden of familieleden

  • 1 picanha van 1,5 kg

  • Grof zeezout (het liefst uit een pak, dan kan je makkelijk strooien)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
MOINK-Balls
Niels

MOINK, say what?! Zeker, rudnergehaktballetjes met een plakje spek er om heen! Werelds!

Bekijk recept play_arrow
Gegrilde rib eye
Niels

Als ik uit eten ga zoek ik vaak als eerste naar dit vlees: rib eye! ...

Bekijk recept play_arrow