bbqproof.nl Recepten Gevogelte Nasi goreng met kippendij van de BBQ

Nasi goreng met kippendij van de BBQ

star_rate
Nasi goreng met kippendij van de BBQ

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    Nasi goreng
    • 300 gram witte rijst*

    • 4 sjalotten

    • 1/2 lente ui

    • 3 tenen knoflook

    • 3 jalapeno’s

    • ca. 1 cm verse gember

    • 0,5 tl trassi

    • 1 el water

    • 4 el ketjap

    • 1 stengel citroengras

    • 1 limoen

    • * Ik heb zilvervliesrijst gebruikt voor extra vezels. De rijst wordt dan wel kleffer.

    Groenten
    • handje snijbonen

    • 1 prei

    • 1 paprika

    Kip
    • 500 gr. kippendij

    • ca. 2 cm verse gember

    • ketjap**

    • ** De ketjap is voor de marinade, de kip moet kopje onder.

Nasi goreng met kippendij van de BBQ

Nasi goreng, mij kan je er voor wakker maken. De geur, de smaak, dit gerecht brengt mij gelijk terug op Bali.
‘Vroeger’ lag de Aziatische keuken mij niet zo. Immers wat een boer niet kent, vreet hij niet…Ik ben er niet trots op maar zo dacht ik toentertijd.
Gelukkig ligt die tijd achter mij en proef ik alles wat ik voor geschoteld krijg.

Enfin, ik was dus op vakantie op Bali waar ik voor het eerst nasi goreng heb gegeten. En daar werden mijn smaakpapillen dus wel even wakker door geschud, wat een smaaksensatie! Je proefde de verse ingrediënten en de liefde waarmee het klaargemaakt was. Eenmaal thuis wilde ik dit natuurlijk ook zelf maken!

Nasi goreng inspiratie
Thuis heb ik gelijk internet afgestruind om te zoeken naar een Indonesisch nasi goreng recept. Uiteindelijk kwam ik op het recept van Fransesca Kookt. De foto ziet er smakelijk uit en ook van de ingrediënten werd ik enthousiast. Vaak als ik een recept volg, pas ik toch het een en ander aan omdat mij gewoon lekker lijkt. Zo heb ik ook een beetje van mezelf in het recept van Francesca gestopt. Omdat ik op Bali heel veel gerechten heb gegeten met citroengras en limoen heb ik die zelf nog toegevoegd. Ook heb ik de laos vervangen door gember en de rode pepers door jalapeno’s.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Rijst koken en kip marineren
De kip marineren en de rijst koken kan je al een dag van te voren doen. Dit is in eerste plaats makkelijker maar komt ook de smaak ten goede. Lukt het niet, probeer de kip dan wel een paar uur van te voren te marineren zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pakje. De kip marineren we met ketjap en een stukje verse gember. Snijd de gember fijn en stop samen met de kippendij in een ziplock zak. Tuit er vervolgens de ketjap bij, zodat de kip volledig bedekt is. Zet de rijst en kip vervolgens weg in de koelkast.

Marineer de kip al een dag van te voren voor het beste resultaat

Groenten koken en nasi smaakmaker maken
Was vervolgens de paprika, prei en snijbonen en snijd deze zo fijn als je zelf lekker vindt. De boontjes heb ik even kort 3 minuten gekookt, wok daarna de paprika, prei en snijbonen voor 3 minuten. Leg de groenten in een schaal zodat we de boemboe voor de nasi kunnen maken.

Boemboe
Maal de sjalotten, knoflook, jalapeno’s (met of zonder zaadjes), gember, trassi, sap van een halve limoen en het water in een keukenmachine tot een glad geheel. Dit wordt de boemboe waarin we straks de rijst gaan bakken.

Snijd als laatste het citroengras (zo fijn mogelijk) ,de bosui fijn en de andere helft van de limoen in partjes. Leg dit apart, dit voegen we pas als laatste toe.

De groenten voor in de nasi

Bereiding

Ca. 30 min.

Maak de barbecue gereed voor indirect grillen op 170 graden. Haal de kippendij uit de koelkast en leg ze in de indirecte zone van de BBQ. Als de kip een kern van 72 graden heeft bereikt gril je ze nog even kort boven de kolen voor een mooie grilstreep. Snijd de kip vervolgens in kleine stukjes.

Gril de kip indirect

Snijd de kipdij in kleine stukjes

Vervolgens gaan we de nasi bakken. Stop de boemboe in de wok en fruit dit een minuutje aan. Voeg vervolgens de rijst, wat ketjap, en de groente toe.

Wok dit enkele minuten totdat het warm begint te worden. Voeg als laatste de kippendij, bosui, citroengras toe. Meng alles goed door elkaar en wok nog even kort zodat de kip ook weer warm is. Met de limoenpartjes kan je zelf nog wat sap naar smaak toevoegen.

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    Nasi goreng
    • 300 gram witte rijst*

    • 4 sjalotten

    • 1/2 lente ui

    • 3 tenen knoflook

    • 3 jalapeno’s

    • ca. 1 cm verse gember

    • 0,5 tl trassi

    • 1 el water

    • 4 el ketjap

    • 1 stengel citroengras

    • 1 limoen

    • * Ik heb zilvervliesrijst gebruikt voor extra vezels. De rijst wordt dan wel kleffer.

    Groenten
    • handje snijbonen

    • 1 prei

    • 1 paprika

    Kip
    • 500 gr. kippendij

    • ca. 2 cm verse gember

    • ketjap**

    • ** De ketjap is voor de marinade, de kip moet kopje onder.

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Eendenborst met wildsaus
Niels

Een gerecht om wild van te worden!

Bekijk recept play_arrow
Broodje pulled ‘beercan’ chicken
Bastiaan

Een variant op de bekende pulled pork! Maar dan een stuk sneller én met kip! :)

Bekijk recept play_arrow
Krokante kipburger
Bastiaan

Een knapperige kipburger met een pittige mayonaise!

Bekijk recept play_arrow