MOINK-Balls

star_rate
MOINK-Balls

Ca. 90 min.

Benodigdheden

    • 5 feestbeesten

    • 300 gram rundergehakt (van riblappen)

    • 1 tl. cayennepeper

    • 1,5 tl. gerookt paprikapoeder

    • 2 tl. oregano

    • 1 tl. zout

    • 0,5 tl. peper

    • 30 ml. ketjap

    • 7 gr. paneermeel

    • 1/2 ei

    • 12 plakjes lang gesneden ontbijtspek

    • BBQ saus (kant-en-klaar of lekker zelf maken)

    • Honing (als je kant-en-klare saus gebruikt, anders niet)

    • Cocktailprikkers

MOINK-Balls

MOINK-balls? Ja, MOINK-balls! Inclusief hoofdletters. Het zal je waarschijnlijk niet veel zeggen maar je maakt er 100% de blits mee als je deze serveert op een feestje. Naast dat het super simpel is om te maken zijn deze guitige balletjes ook erg lekker! Dit is, net als spareribs,een 茅chte BBQ-klassieker. Alleen iets minder bekend en dat vinden wij zonde!

Dan de vreemde naam. Het woord MOINK slaat namelijk op de twee hoofdingredi毛nten van dit gerechtje namelijk rundvlees (‘MOOOOOO’) en varkensvlees (‘OINK’). Het originele recept is als geintje bedacht door Larry Gaian (https://www.instagram.com/bbqgrail/) en is op basis van Italiaanse diepvries gehaktballetjes. Nu houden wij daar niet zo van en maken we de balletjes mooi zelf volgens eigen recept van vers rundergehakt (op basis van riblappen). Let wel, dit is hoe wij gehaktballetjes lekker vinden. Stel jij wilt je grootmoeders’ recept gebruiken vinden we dat prima. Vooral lekker doen! Dat je geen diepvries balletjes gebruikt maar deze zelf maakt heeft een offici毛le naam: de Noskos-rule. Nou, wij houden ons hier graag aan! 馃檪

Voor dit gerecht hebben wij de BBQ-saus zelf gemaakt aan de hand van het recept van Jord Althuizen uit het ‘Ultieme BBQ Boek’. Kant-en-klare BBQ saus kan ook, maar voeg dan wat extra honing toe voordat je het gaat smeren.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 30 min.

Meng het gehakt met de kruiden en vorm kleine balletjes van ongeveer 25 gram. Wikkel vervolgens een plakje spek om het balletje heen en maak deze vast met een cocktailprikker. Laat de balletjes nu een half uurtje opstijven in de koelkast. Je hebt nu mooi de tijd om je BBQ voor te bereiden om indirect te grillen op een lage temperatuur van ongeveer 120 graden.

Vorm kleine balletjes

Wikkel een plakje spek er om heen

Bereiding

Ca. 60 min.

Zodra de BBQ klaar is haal je de balletjes uit de koelkast. Dip ze nu in de BBQsaus zodat de onderkant ruim met saus bedekt wordt en leg ze op de indirecte kant van het rooster. Zodra alle balletjes op het rooster liggen smeer je met een kwastje de bovenkanten ook ruim met saus in. Sluit nu voorzichtig de deksel.

Doop de balletjes in de BBQsaus

Smeer de bovenkant in met de saus

Na ongeveer 20 minuten smeren we de balletjes opnieuw in met de saus. Je zal zien dat de balletjes al donker beginnen te worden door de caramelisatie van de suikers in de saus (waaronder honing). Na ongeveer 50 minuten waren onze MOINK-balls klaar. Haal ze voorzichtig van de BBQ, dip ze voor een laatste keer in de BBQ saus en serveer ze direct. Eet smakelijk!

Gaar de balletjes indirect

Eet smakelijk!

Alle reacties (2)

  1. Het water loopt me in de mond.

    Reactie door Els op 29-03-2017 om 17:25

  2. Ziet er echt heerlijk uit. Ga dit zelf een proberen te maken voor de buffetten die wij aanbieden. Ga zo door!

    Reactie door Buffet op 18-04-2017 om 16:42

Laat een reactie achter

Ca. 90 min.

Benodigdheden

    • 5 feestbeesten

    • 300 gram rundergehakt (van riblappen)

    • 1 tl. cayennepeper

    • 1,5 tl. gerookt paprikapoeder

    • 2 tl. oregano

    • 1 tl. zout

    • 0,5 tl. peper

    • 30 ml. ketjap

    • 7 gr. paneermeel

    • 1/2 ei

    • 12 plakjes lang gesneden ontbijtspek

    • BBQ saus (kant-en-klaar of lekker zelf maken)

    • Honing (als je kant-en-klare saus gebruikt, anders niet)

    • Cocktailprikkers

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Lamsballetjes met harissa
Bastiaan

Sappige lamsgehaktballetjes met eigengemaakte harissa? Jazeker!

Bekijk recept play_arrow
C么te de Boeuf
Bastiaan

Dit mythische stuk vlees MOET je eens gemaakt hebben!

Bekijk recept play_arrow